начало

Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност

нищожност на договор поради прекалено кратък срок

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

нищожност на договор поради прекалено кратък срок

Мнениеот slavcho_84 » 11 Дек 2012, 12:15

здравейте,
колеги, може ли да ми помогнете за следния казус: може ли да се иска нищожност на договор поради невъзможен предмет-прекалено кратък срок за изпълнение?
може ли срокът да е предмет на договор?
slavcho_84
Нов потребител

Re: питанка

Мнениеот TheOldMan » 11 Дек 2012, 14:22

Ами ... той срокът си е съществена част от договора. А ако договора е подписан, то се предполага че подписалите го са го прочели и са се съгласили със записаното в него. Това, че някой не си е преценил възможностите ... си е негов проблем.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот emilgrigorov » 11 Дек 2012, 14:53

А то какво те е забавило?
Срокът е от съществено значение. По този ред не платиха на подизпълнителите на мола на Стамболийски, те изпофалираха, и сега не му върви, два пъти горя.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот slavcho_84 » 11 Дек 2012, 15:12

СЪЩЕСТВЕНО !!!
Значи може да се иска унищожение по чл. 28 ззд. :)
Благодаря ви
slavcho_84
Нов потребител

Мнениеот elichkaa » 11 Дек 2012, 15:16

По принцип може да се иска обявяване на договор за нищожен поради невъзможен предмет, но зависи за какво става дума, ако според Вас невъзможността на изпълнението е в прекалено краткият срок за изпълнение и това е обусловено от обективни обстоятелства (т.е ако невъзможността на изпълнението е настъпила вследствие на фактори,за които Вие не сте могли да предположите,че ще настъпят и не сте могли да ги предотвратите), тогава най-малкото можете да преговаряте за удължаване срока на договора с контрагента си.
Но ако срокът на договора е достатъчен за неговото изпълнение, след като сте се подписали значи сте дали съгласието си да се заемете със задачата и сте преценили възможностите си.
Предмет на договора е това, за което сте се споразумели с контрагента си.Срокът е времето,за което сте се споразумели.

Аз не съм юрист,а студент по право.Не гарантирам,че изказаното от мен мнение е вярно и точно.
elichkaa
Младши потребител

Re: нищожност на договор поради прекалено кратък срок

Мнениеот Melly » 11 Дек 2012, 16:32

slavcho_84 написа:здравейте,
колеги, може ли да ми помогнете за следния казус: може ли да се иска нищожност на договор поради невъзможен предмет-прекалено кратък срок за изпълнение?
може ли срокът да е предмет на договор?

Славчо, не те знам какъв "колега" си, но вземи се засрами от отговора на elichkaa, която се представи като студентка по специалност ПРАВО.
elichkaa написа:Предмет на договора е това, за което сте се споразумели с контрагента си. Срокът е времето, за което сте се споразумели.

От кога Славчо, срокът за изпълнение на поети задължения по един договор :idea: има характеристиката на ПРЕДМЕТ на същия. :shock:
Че той срокът свързва неизпълнението от страна по договор на поето с него задължение и си има уредени правни последици - например една от възможностите е правото на изправната страна по чл.87 ЗЗД и др.
Я бегай да четеш. :evil:

частичен off topic

П.П. Не им завиждам на нещастниците, които са попаднали на теб.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот slavcho_84 » 11 Дек 2012, 17:46

off topic

melly, аман от форумци кат тебе.
туй човек да не пита... нали за тва е взаимопомощ.
що се форсираш такава???
по добре не пиши отколкото да се праиш на толкова знаеща
slavcho_84
Нов потребител

Мнениеот Melly » 11 Дек 2012, 18:20

off topic

slavcho_84 написа:melly, аман от форумци кат тебе.
туй човек да не пита... нали за тва е взаимопомощ.
що се форсираш такава???
по добре не пиши отколкото да се праиш на толкова знаеща

Лелееее, ти дали си минал ОТП (обща теория на правото) - то това още в първи курс се учи, а? :roll:
Не ми казвай, че си минал държавните изпити и, че си придобил юридическа правоспособност. 8)
Я се засрами, наведи глава и чети, вместо да се перчиш! Елементарни неща не знаеш, а търсиш помощ. То ако ставаше с фуния да ти се наливат знания - иди, дойди. Ама не става.
Не ми отговаряй!
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот slavcho_84 » 11 Дек 2012, 18:42

off topic

Да си жива и здрава
весело посрещане на празниците
slavcho_84