начало

Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност

Баща ми е на 80 години и е жертва на измама

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Баща ми е на 80 години и е жертва на измама

Мнениеот mishi2 » 16 Яну 2013, 17:01

Здравейте,
Баща ми е на 80 години и е жертва на измама. Цигани от селото в което живее го лъжат, че имат болно дете, че нямат къде да живеят и всякакви подобни и взимат всичките му пари. До толкова са го оплели в мрежите си ,че изтегли спестяванията си и им ги даде. Убеден е че помага на дете, което с очите си видях че е в цветущо здраве и бяга босо по студа(не ми вярва за това). Те вече са разбрали колко е голяма пенсията му и кога я получава и на въпросната дата телефоните прегряват и той им дава цялата си пенсия. Ходих до полицията и отговора който получих е махнете го от селото и му попречете да се среща с тях. Нямам възможност да го взема да живее при мен и затова дадох на магазина на селото 200 лева предплащане, за да няма баща ми пари на разположение. Мислех че това ще оправи нещата, но уви негови приятели ме предупредиха, че той се опитва да продаде къщата. Взех му личните документи, но той каза че нямам право да му ги взимам, че е пълнолетен и да сам го оставела на мира. вече не знам какво да правя накрая мен ще осъди. Помогнете ми.
mishi2
Нов потребител

Re: Какво да правя??

Мнениеот emilgrigorov » 16 Яну 2013, 17:18

Първо, веднага му сменете телефона. И се консултирайте с адвокат, и лекар (за съжаление).
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот mishi2 » 16 Яну 2013, 17:22

Телефонът му вече много пъти го сменях и винаги намират начин да го разберат и аз не знам как. Адвоката казва щом си дава парите доброволно нищо не може да се направи, но аз не съм готова да се откажа. Ще потърся второ мнение и колкото и да не искам да го приема може би ще трябва да се консултираме и с лекар. Мерси за отговора.
mishi2
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 16 Яну 2013, 17:32

Наложете възбрана върху имота му, изчислете каква е цената на имота и определете Ваша претенция.

Разбирате, че израелско лекарство не може да се предпише, просто е такава ситуацията.

Лекар не знам дали ще помогне, явно човекът си е напълно, по критериите на психологията здрав.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 16 Яну 2013, 17:35

Изчакайте ден-два за още мнения от форума, не съм юрист. Тук има доста специалисти по наказателно право.
Имах подобен случай, но със смяната на телефона приключи. Бяха докарали баща ми до неконтролируемо психическо състояние, не е шега.
Ще помоля и Док да вземе отношение, този път не се заяждам. Ще бъда благодарен.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот mishi2 » 16 Яну 2013, 17:48

Ще почакам за още отговори и трябва да взема някакво решение, защото не може да продължава така.
mishi2
Нов потребител

Re: Баща ми е на 80 години и е жертва на измама

Мнениеот ivan_lawyer » 16 Яну 2013, 20:04

Правете каквото искате, но разликата между старческа сенилност и гражданска недееспособност е голяма.

Вземете го разпишете, пък нека се водят дела. Не мога да го кажа, защото е малко "шменти-капели".

Не можете ли да го заведете при нотариус.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот mishi2 » 16 Яну 2013, 23:22

Ами май така ще направя ... то отдавна стана ясно че с добро няма да стане. Много съм ви благодарна за отделеното внимание.
mishi2
Нов потребител

Мнениеот bilibi » 18 Яну 2013, 21:32

ivan_lawyer написа:Правете каквото искате, но разликата между старческа сенилност и гражданска недееспособност е голяма.

Вземете го разпишете, пък нека се водят дела. Не мога да го кажа, защото е малко "шменти-капели".

Не можете ли да го заведете при нотариус.

Потърсете консултация с добър адвокат по тези въпроси, колкото и да му струва хонорара, иначе после ще ви струва ... без изчисления....
bilibi
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 19 Яну 2013, 16:45

Какво Ви дава правото, когато е в ръцете на добър юрист - сила.
Наясно съм със зидане на тухли, но не съм си позволявал да правя еркер или други опасни операции.

Не е лесно и да правиш подова настилка. Виж, не съм склонен да правя повече фаянс в мокри помещения, защото течовете са скъпо-отстраними.

Не съм давал съвет анти-интереса, но Габриел-Гарсия Маркес най-добре е изразил каквото трябва, описвайки следователя в "Хроника на една предизвестена смърт".

Сори, за високата октава, но няма друг начин или вариант със склерозиралите ни роднини.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 19 Яну 2013, 17:39

Абе, стига глупости!
Човекът е зомбиран, внушено състояние. Въобще не е невменяемост in aeternum. Подобно на афекта. Това е временно, причинено, зонирано. Състояние, причинено умишлено.
Как е възможно, не очаквах точно от Вас, ivan_lawyer . O sancta simplicitas :!: :!: :!:
Когато говорех за лекар, говорех за психиатър, за освидетелстване на причинена вреда. Не става дума за психолог. А за състав.
Как е възможно да сте толкова ограничени и и тъпи :?: :!: :?:
Може да Ви изглежда сложно, но това е простата истина на циганите, quo vadis ivan_lawyer :?: :?: :?:

Ааа, ще кажете ... трудно!
Ми, на Вас, ivan_lawyer като ви е трудно, на Гошо адвоката от Нови пазар може да не му е трудно, а на Гинчето юриската от Кърджали може да и се окаже лесно, щото си е учила уроците, чела е гаража , пълен с книжките, и е стара кримка, на нея тия номера не и минават.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 21 Яну 2013, 13:34

Какво ръчкат двукраките по темите.

Не знам как да се оправи една такава херния. Но съм свидетел на висши професионалисти, които без капка морал, но с етична салфетка накараха един възрастен о.з. с инфаркт и протези и бастуни да спи във фоайето на стълбите във входа на собственото си жилище.

Негативните явления се отразяват с криво огледало. Да не съм беззъб Дон Кихот да правя жалби по министерствата.

Или старият спор между Толстоистите и хората на действието.
ivan_lawyer
Старши потребител

Назад към Взаимопомощ