начало

Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност

Отказ на домоуправител

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Отказ на домоуправител

Мнениеот reni13 » 17 Яну 2013, 21:15

Здравейте !

Във връзка с промяна на топлинното ни потребление през настоящия отоплителен сезон се обърнах към топлинния счетоводител , с когото имаме договорни отношения . Беше ми даден формуляр-заявление , където се вписват исканите промени . В този формуляр фигурира името и подписа на домоуправителя . Домоуправителят отказа да разпише заявлението под предтекс , че не е приключил отоплителния сезон въпреки , че от Топлофикация ни казаха , че такава промяна може да се заяви по всяко време на годината .
Без подписа на домоуправителя не приемат заявлението в топлинното счетоводство и не уважават исканите от нас промени .
Моля ви за съвет какво да предприема !
reni13
Младши потребител

Re: Отказ на домоуправител

Мнениеот TheOldMan » 18 Яну 2013, 00:12

Ми ... то до края на отоплителния сезон остават 2-3 месеца. Изтрайте, наесен ще ви върнат надвзетите суми. Другия вариант (не съвсем законен) е просто да плащата на топлофикацията колкото сметнете за нужно - примерно през месец. Така до август ще сте задлъжнели с няколкостотин лева, които ще ви ги приспаднат ако консумацията ви наистина е намаляла. Едва ли Топлофикация ще се задвижи за няколко месеца за да ви съди за неплатени 1-2-3-4 сметки...
Ако консумацията ви се е увеличила - внасяйте разликата между това което преценявате че харчите и реалната сума която получавате в бележките си в банка. Хем ще ви носи някаква мизерна лихва, хем ще имате пари да си погасите голямата изравнителна сметка когато я получите.
Тази бележка не променя нищо. Тя само променя прогнозния дял, върху който се изчисляват сметките ви преди да се извърши истинското засичане в края на сезона.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот reni13 » 19 Яну 2013, 10:57

Благодаря за мнението , Тhe Old Man .
Разбрах , че домоуправителката ни е представително лице на фирмата за топлинно счетоводство , с която имаме договор . Както сега отказа да подпише заявлението ни , така ще откаже да го подпише и преди началото на следващия отоплителен сезон .
Говорих още веднъж със служител на топлинния счетоводител , който ми каза , да не се надявам , че ще мога да променя прогнозния дял за следващата година , защото никой досега , от нашия блок, не е успял и също , че домоуправителя не е задължен да подписва заявлението (без който подпис заявления не се приемат !).
Решени сме да изключим парното отопление , независимо дали в имота ще живеят или няма да живеят хора .
Дори сега да изчакаме още два месеца , това решение е окончателно за бъдещите зимни сезони .
Проблемът е как да постъпим , за да приемат заявката ни при топлинния счетоводител ?
Без това да стане те ще продължават да ни начисляват сметки за отопление поне година напред дори и при спряно парно .
Има ли друг начин , при който топлинния счетоводител да приеме под внимание и отрази реалистично възникналите промени в потреблението без за това да се минава през домоуправител ?
Какъв е редът , по който се процедира ?
reni13
Младши потребител

Мнениеот ady2009 » 19 Яну 2013, 14:02

До колкото разбирам, заявлението касае само вашия апартамент,
т.е. искате да подадете заявление за "0 " потребление като
прогнозен дял. Това става преди началото на отоплителния сезон,
защото се правят предварителни разчети.
Попълвате заявлението и събирате подписите на 3-ма съкооператори,
в. т .ч и на Домоуправителя .
Подавате заявлението при топлинния счетоводител през лятото-есента.
Пак ще плащате за тръбите-сградна инсталация дори и при " 0" лично потребление.
ady2009
Младши потребител

Мнениеот reni13 » 20 Яну 2013, 12:16

" Попълвате заявлението и събирате подписите на 3-ма съкооператори,
в. т .ч и на Домоуправителя "

Разбрах , че домоуправителката не е склонна да се подпише и пред следващия отоплителен сезон , а без нейния подпис отново няма да се приеме заявлението и за което разчетите няма да се формират на "0" потребление .
Затова се интересувам има ли начин да ни приемат заявлението без подпис на домоуправител .
Не е възможно подобно лице да ни препятсва да ползваме или не услуга , която то не доставя .
reni13
Младши потребител

Мнениеот TheOldMan » 20 Яну 2013, 15:12

Аз пак ви казвам - тази бележка не ви е нужна чак толкова.
Сметките, които получавате тази зима са въз основа на консумацията ви предишния отоплителен сезон. Другата зима прогнозната ви консумация ще бъде на база тазгодишната такава. Колко точно сте изконсумирали се разбира при отчета в края на сезона.
Ако тази зима не пускате парно, догодина сметките ви ще включват само топла вода и общи части.
Щом домоуправителя на иска да подпише бележката вече ви казах начина. Минавате през касата на топлофикация веднъж на 2-3 месеца и плащате само по 1 сметка - най-старата. Парите които давате ще са горе-долу тези, които бихте давали ако имате "0" потребление, а и Топлофикация няма да може да ви съди, тъй като вие все пак внасяте някакви суми. Когато излезнат изравнителните сметки в тях ще имате начислена някаква дължима сума от порядъка на 300-500 лева и сътоветно "сума за връщане" в подобен размер (ако сте си направили добре сметките).
Следващия отоплителен сезон за база за изчисление ще се вземе настоящата ви консумация, която явно ще е ниска, щом не ползвате отопление. Така и без бележка топлинния счетоводител ще свали прогнозната ви консумация.
Тези бележки се ползват предимно в случаи когато апартамента се дава под наем, или се очаква да стои дълго време необитаем, т.е. при рязка промяна на потреблението. Ако не ви притеснява да дотирате Топлофикация (или тя вас) за няколко месеца - не се занимавайте с домоуправителя.
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот reni13 » 20 Яну 2013, 18:59

За този отоплителен сезон е ползвано отопление до нова година , след което не се ползва . Така , че следващия сезон отново ще ни начисляват сметки за отопление въз основа на прогнозния дял от този отоплителен сезон , дори и при липса потребление .
Затова е необходимо преди началото на следващия сезон промените да бъдат приети под внимание от изчислителите .
Освен това искаме да прекъснем технически достъпа на топлоподаването към радиаторите в апартамента . Доколто знам може да се викнат техници , които да срежат тръбите подаващи към радиаторите .
Но да сме със срязани тръби , лиса на отопление и още една година да получаваме сметки , защото не са нулирали потреблението , ми се струва нелогично .
Има много хора с прекъснато топлоподаване(свалени радиатори) , на които продължават да се начисляват сметки по същата причина , че топлинния счетоводител не е приел възникналите промени , поради неприети заявления .
Така се натрупват суми и решението на проблема идва по съдебен път .
Този сценарий не ми харесва , затова разпитвам за законен начин , с който да бъде накаран топлинния счетоводител да приеме и отрази реалистично всички възникнали промени , а не да ги игнорира и да продължава да си прави някакви свои изчисления .
reni13
Младши потребител

Мнениеот TheOldMan » 21 Яну 2013, 10:00

reni13 написа:Този сценарий не ми харесва , затова разпитвам за законен начин , с който да бъде накаран топлинния счетоводител да приеме и отрази реалистично всички възникнали промени , а не да ги игнорира и да продължава да си прави някакви свои изчисления .

Законен начин няма - за топлофикация етажната собственост е едно цяло, и нейн представител е управителя на ЕС. Щом той не желае да извърши някакво действие - сменете го и поставете някой, който ще се вслушва в исканията ви.
Отделно - измерването на изразходваната топлинна енергия по начина по който се прави тук са пълни "шменти-капели". Докато топлинния счетоводител не мине и не отчете всички уреди всякакви данни за дължима енергия са прогнозни и се осланят на предишни отчети. Погледнато буквално според закона - докато не мине отчета Топлофикация не знае колко пари й дължите и не може да изиска по съдебен път тези задължения... просто защото топлинния счетоводител си е изсмукал една цифра от пръстите. Как точно ще докаже в съда че дължите 327 лева, а не 248? "Ами нашите прогнозни разчети сочат, че сем. Иванови ни дължат тази сума."... ако някой съд приеме този довод, аз сериозно ще се замисля за билет за първия излитащ самолет от Терминал 2.
И още - демонтажа на отоплителни уреди е забранен.
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот reni13 » 21 Яну 2013, 10:35

Явно е , че законът не работи в полза на потребителите .
И като няма друг начин остава ефективния протест , с преустановяване на всякакви плащания за отопление докато не ги доведат до фалит .
Неплащането трябва да стане масово явление , а топлофикация работи в тази посока .

И какво ще ми направят в случай , че се отрежат и заварят тръбите подаващи към отоплителните уреди , а те да останат по местата си с нови изправни топломери ?
reni13
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ