начало

Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност

Как за оформим задължения на ползавател?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Как за оформим задължения на ползавател?

Мнениеот renate76 » 23 Яну 2013, 11:32

От 07.12.2012г сме пуснали в апартамента ни СИО три-членно семейство с едно дете, но поради това че до 22.01.2013г не ни плащат оговорените 100лв дължими на 07.01.2013г им връчих с/у подпис уведомително писмо, че трябва да напуснат жилището ни в 7дневен срок на 26.01.2013г(подписаха се съпруг и съпругата и една комшийка за свидетел че съм ги уведомила и 1екз за тях).
Не сме сключвали договор ,мислех след 1 мес да сключим, но след като видях,че не е отговорен към плащанията и се крие по тел. решихме да прекратим отношенията с него.
Въпросът ми е как да оформя, че ми дължат сумите за ползвана ел.енергия, вода и асансьор за ликвидни и изискуеми задължения, който те самите признават. Но аз да мога да го ползвам за изпълнително производство. Предварително Ви благодаря!
renate76
Младши потребител

Re: Как за оформим задължения на ползавател?

Мнениеот neutralen » 23 Яну 2013, 14:58

Макар и да няма писмен документ, регламентиращ отношенията ви с ползвателите, очевидно налице е устен Договор за наем без определен срок.
При това положение се прилага чл.238 от ЗЗД, според който всяка от страните може да се откаже от договора, като предизвести другата 1 месец по-рано.
На горното ви обръщам внимание, щото искането ви за освобождаване на жилището в 7 дневен срок, освен че е незаконосъобразно е практически неизпълнимо и морално неприемливо - в такъв кратък срок не би било възможно да се намери друга квартира и да се пренесе семейното имущество там. Освен за вашите 100 лв, би следвало да помислите и за това семейство с дете, ако те се окажат на улицата сега през зимата.
С оглед на горното би следвало да ги уведомите, че удължавате срока на 1 месец.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот b1808777 » 23 Яну 2013, 17:59

и аз съм имал подобни проблеми
отиваш в електро разпределение там с/у 20 лв. (процедурата е стандартна,питай ги как да накараш техник и да ти изключи електромера от мрежата защото наемателите не си плащат, и ще ти обяснят) те след около 2-3 седмици ще го изключат и те сами ще си тръгнат
винаги е имало ефект
b1808777
Нов потребител

Мнениеот tokvil » 23 Яну 2013, 18:42

b1808777 написа:и аз съм имал подобни проблеми
отиваш в електро разпределение там с/у 20 лв. (процедурата е стандартна,питай ги как да накараш техник и да ти изключи електромера от мрежата защото наемателите не си плащат, и ще ти обяснят) те след около 2-3 седмици ще го изключат и те сами ще си тръгнат
винаги е имало ефект

малко самоуправство, ама нейсе... всеки се спасява както може :D
tokvil
Младши потребител

Мнениеот b1808777 » 23 Яну 2013, 20:07

саморазправа по законен начин / начин за заобикаляне на закони 8)
давам предизвестие пускам да ги изключат и те изчезват преди да изтече предизвестието
b1808777
Нов потребител

Мнениеот tokvil » 24 Яну 2013, 11:59

саморазправа по законен начин - такова нещо не съществува;
иначе със същия успех и зло куче може да им пуснете...
tokvil
Младши потребител

Мнениеот renate76 » 01 Фев 2013, 17:30

Та да Ви съобщя развитието на проблема ни, наемателя се изнесе и ми подписа Запис на заповед за дължимата сума за ел.енергия която сметка ще излезе в началото на февруари.2013г, надявам се да я плати и да приключа с това.
renate76
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ