начало

Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност

Запор на сметка, съдържаща работни заплати?!

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Запор на сметка, съдържаща работни заплати?!

Мнениеот hayo321 » 27 Фев 2013, 13:55

Здравейте, мой близък наскоро получи запор върху заплатата от ЧСИ, причината - кредит към Банка.
Веднага след като се осъществи запора, в сметката, където се превежда работната заплата имаше около 2000 лева, които също бяха запорирани - пари от заплата! ( По закон имат право да теглят около 150-180 лв от там на месец- но тези пари бяха в заварено положение!) Молбата ми към вас е да ми дадете съвет как да постъпя в случая и да докажа, че парите са от работна заплата, как да формулирам жалбата и към кого да изпратя?Има ли някакъв срок, в който трябва да се жали?
Надявам се обясних казуса разбираемо, имам нужда от вашите знания.
Благодаря ви!
hayo321
Нов потребител

Re: Запор на сметка, съдържаща работни заплати?!

Мнениеот bird_of_paradise » 27 Фев 2013, 14:12

hayo321 написа:По закон имат право да теглят около 150-180 лв от там на месец- но тези пари бяха в заварено положение!

Струва ми се нещо бъркате- има разлика между несеквестируема част от месечно трудово възнаграждение по чл. 446 и спестяванията, каквито се явяват тези 2000.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот hayo321 » 27 Фев 2013, 14:14

Парите са от постъпило работно възнаграждение за предходни месеци, по закон имат право да вземат 1/3, а в случая са запорирали целият размер, не противоречи ли на законовите разпоредби ?
hayo321
Нов потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 27 Фев 2013, 14:53

Ако сте ми длъжник и се наложи да обосновавам теза, ще посоча, че несеквестируемостта ( поправям лапсус 8) ) е институт, който гарантира екзистенц минимум за покриване на месечните ви нужди за съответния месец. След като не сте похарчили онези средства, па макар и от трудово възнаграждение да са, а сте ги оставили на влог по посочената банкова сметка ( не е задължително да е лихвоносен), то смятам, че същите са секвестируеми на общо основание. Отделно, че когато сте пестили не сте бил и длъжник, ерго- чл. 446 е неприложим за тези средства.
Пестеливостта, в този случай, смятам, че не ви ползва.

За всеки следващ месец, обаче, следва да се прави преценката по чл. 446 ГПК.

Това е личното ми мнение. Който не е съгласен е свободен да ме поправи.
Последна промяна bird_of_paradise на 27 Фев 2013, 15:31, променена общо 1 път
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот tokvil » 27 Фев 2013, 15:22

Спестяванията, натрупани от начислени и изплатени в минал период трудови възнаграждения, не са несеквестируеми. Това не би било съобразно логиката на закона, чиято цел е да осигури екзистенц минимума, физическото оцеляване на длъжника, а не да му предостави възможност да не изпълнява задълженията си. Ако мога да се изразя иначе - законът охранява "екистенциалния", а не имуществения интерес на длъжника, защото измежду имуществения интерес на длъжника и този на кредитора, по-важен е кредиторовият.
tokvil
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ