здравейте, моля за малко правна помощ и съвет по следния казус:
срещу мен е заведено гражданско дело въз основа на издаден изпълнителен лист по задължение по запис на заповед. При друг съдебен състав е заведено и дело по договор за заем по които е обезпечение и записната заповед от другото производство.
въпросът ми е това законно ли е, да има две отделни дела за едно и също задължение.
като пояснение искам да добавя, че по делото, по което ми е предявено задължението по договора за заем има влязло в сила решение на районния съд, което е потвърдено и от кръжния съд, че не дължа парите от договора за заем, а делото по записната заповед продължава
- Дата и час: 24 Фев 2025, 19:37 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
изпълнително дело
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
12 мнения
• Страница 1 от 1
Re: изпълнително дело
Съдът няма как да знае, че двете дела са за едно и също задължение, докато Вие не му го кажете. Вие възразихте ли, какво сте предприели до момента? Нужно е да докажете, че записът на заповед е обезпечавал вземането по договора за заем.policai4eto написа:въпросът ми е това законно ли е, да има две отделни дела за едно и също задължение.
- nikol52100
- Потребител
цитирам част от решението
"установено е, че записа на заповед е обезпечение по договор за заем, които е разгледам от районен съд русе под номер......, по настоящем приключило с решение ........., потвърдено с решение постановено по В.гр.дело по описа на окръжен съд русе, по което съдът се е произнесъл по съществото на спора."
"при проверка на обжалвания съдебен акт относно неговата допустимост, което възивната инстанция следи служебно съобразно разпоредбата на чл.269ГПК, настоящият съдебен състав намира, че така заявеният и разгледан иск по запис на заповед е недопустим"
"от своя страна прилагането на нормата на чл.226, ал.1 от гпк и в производството по установяването на вземане, оспорено по реда на чл.414гпк, довело до теоретична възможност, /която междувпрочем в настоящото производство е реализирана и практически/ едно и също вземане да бъде търсено на самостоятелно основание едновременно и от два документа."
"с оглед гореизложеното първоинстанционният съд е постановил един недопустим съдебен акт, който следва да бъде обезсилен."
решението може да се обжалва пред върховния касационен съд в месечен срок от връчването на страната.
"установено е, че записа на заповед е обезпечение по договор за заем, които е разгледам от районен съд русе под номер......, по настоящем приключило с решение ........., потвърдено с решение постановено по В.гр.дело по описа на окръжен съд русе, по което съдът се е произнесъл по съществото на спора."
"при проверка на обжалвания съдебен акт относно неговата допустимост, което възивната инстанция следи служебно съобразно разпоредбата на чл.269ГПК, настоящият съдебен състав намира, че така заявеният и разгледан иск по запис на заповед е недопустим"
"от своя страна прилагането на нормата на чл.226, ал.1 от гпк и в производството по установяването на вземане, оспорено по реда на чл.414гпк, довело до теоретична възможност, /която междувпрочем в настоящото производство е реализирана и практически/ едно и също вземане да бъде търсено на самостоятелно основание едновременно и от два документа."
"с оглед гореизложеното първоинстанционният съд е постановил един недопустим съдебен акт, който следва да бъде обезсилен."
решението може да се обжалва пред върховния касационен съд в месечен срок от връчването на страната.
- policai4eto
- Нов потребител
Ами сега! Производство по обезсилване на ИЛ в ГПК няма.
- n6391
- Потребител
В първия си пост твърдите, че делото по записа на заповед продължава, докъде сте стигнали в момента?
- nikol52100
- Потребител
Предполагам, че имате адвокат, който Ви представлява, той знае какво да прави в този случай. Решението на окръжен съд е във Ваша полза. Не разбирам кое Ви притеснява.
- nikol52100
- Потребител
нямам адвокат, сам се представлявам и вече ми писна, защото делото е от 2009г. и не знам още колко ще продължи, а по изпълнителния лист има събрани от чси 5535лв. които отказва да ми възстанови, докато не излезе и решението по записната заповед, както и един автомобил който ми описа и назначи друг пазач, който също отказва да ми възстанови
- policai4eto
- Нов потребител
Бихте ли ми посочили номера и годината на делото пред окр. съд, за да го погледна. Може и на лс да го направите.
- nikol52100
- Потребител
Никол честит празник, пожелавам ти всички мечти да станат реалност и най вече здраве и късмет.
Благодаря за това, че ми обърна внимание, след малко ще ти пратя на лс номерата на делата
Благодаря за това, че ми обърна внимание, след малко ще ти пратя на лс номерата на делата
- policai4eto
- Нов потребител
Благодаря, опитайте се да си включите личните съобщения. /Настройки на форума-> Искам да получавам лични съобщения-Да/.
- nikol52100
- Потребител
вече имам лс
- policai4eto
- Нов потребител
12 мнения
• Страница 1 от 1
|
|