начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Дело решено от ВАС след нови обстоятелства

Виртуални съдебни процеси.

Посетителите на форума следва предварително да заявят качеството, в което се включват в процеса и да следват правилата в реалния процес.

Нека правото бъде с вас :)

Дело решено от ВАС след нови обстоятелства

Мнениеот miloto90 » 11 Мар 2013, 14:00

Казуса ми е за административно дело по ЗУТ. Делото пред първа инстанция да е приключило преди влизане на законодателните промени бр.82 ДВ в сила от 26.11.2012г.;и търпимостта да е изследвана само по §16 и да не попада в тези разпоредби строежа, и следователно при разглеждане на делото на втора инстанция на осн.чл.142 ал.2 -са настъпили нови обстоятелства- На осн. чл. 142 ал.2 от АПК, Съдът следва да прецени и настъпили нови факти след издаване на заповедта. Такъв факт е настъпилата законодателна промяна чрез въвеждане на нов § 127 ал.1 от ПЗР към ЗИД на ЗУТ/ДВ бр.82/26.10.12г в сила от 26.11.12г/. чиято норма е императивна!
И с облекченията които въвежда законодателната промяна към незаконните строежи,изградени до 2001-ва,да е обявен строежа за търпим по § 127.
Трябва ми номер на дело пред ВАС с решен подобен казус. Някой ако знае и ми помогне ще съм много благодарен.
miloto90
Младши потребител

Re: Дело решено от ВАС след нови обстоятелства

Мнениеот neutralen » 11 Мар 2013, 14:47

Настъпилата законодателна промяна НЕ Е "ФАКТ", а материално правна норма - закон, който има правно действие само за в бъдеще време и не може да се прилага по отношение на факти настъпили в минало време, преди влизане в сила на новия закон.
Следва да се прави разлика между факти и правни норми. Правораздаването се основава на юридическия силогизъм, при който Голямата предпоставка е правната норма спрямо която се подвеждат фактите, които са Малката предпоставка в силогизма, въз основа на което се извлича правото във вид на решение по казуса.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот miloto90 » 11 Мар 2013, 23:00

е това бъдеще време е когато делото е разглеждано на втора инстанция и тогава е действал новият закон,а на чл.146 (5) от АПК -Решенията на съда трябва да съответстват с целта на закона.
miloto90
Младши потребител

Мнениеот mincaa » 21 Мар 2013, 23:54

miloto90 написа:е това бъдеще време е когато делото е разглеждано на втора инстанция и тогава е действал новият закон,а на чл.146 (5) от АПК -Решенията на съда трябва да съответстват с целта на закона.

Съгласен съм с теб!

Назад към Виртуално деловодство