начало

Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност

Дължим данък от ползватели при отдаване под наем

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Дължим данък от ползватели при отдаване под наем

Мнениеот madmery » 22 Мар 2013, 16:39

Много моля за помощ в следната ситуация.
Апартамент е дарен от баба и дядо но внучето им. Дарителите си запазват правото на пожизнено ползване, а след тяхната смърт, това право се учередява на родителите на детето, също пожизнено. След смъртта на дядото, апартамента е отдаден под наем, като договора за наем е подписан от само един от ползвателите - майката на детето. В момента на подписване на договора за наем детето е на 15 години.
Въпроса ми е: Приходите от наема и дължимия данък в такъв случай може ли да се разпределят между бабата, майката и бащата на детето, т.е сумата от наема да се раздели на 3? При навършване на пълнолетие на детето дохода от наема на същия апартамент разпределя ли се и на детето?
Предварително благодаря за отговорите и разясненията.
madmery
Нов потребител

Re: Дължим данък от ползватели при отдаване под наем

Мнениеот nikol52100 » 22 Мар 2013, 17:12

madmery написа:от баба и дядо но внучето им. Дарителите си запазват правото на пожизнено ползване, а след тяхната смърт, това право се учередява на родителите на детето, също пожизнено.

Според мен докато бабата е жива, тя притежава правото на ползване. Съответно тя може да отдава под наем апартамента, както и да му плаща данъците. Чак след нейната смърт, родителите на детето на свой ред ще имат правото на ползване. Само не ми е ясно кой го учредява това ПП на родителите. Важно е какво точно е записано в НА за дарение на имота.
nikol52100
Потребител

Мнениеот madmery » 22 Мар 2013, 17:20

В НА пише - бабата и дядото даряват..... При това дарителите си запазват правото на ползване върху апартамента, така както и досега заедно и по отделно за всеки един от тях до края на живота им, а след тяхната смърт това право се учередяна на родителите на дарения - пожизнено.
madmery
Нов потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 22 Мар 2013, 19:56

Нещо не ми харесва в тези сделки и ако не представлява затруднение бихте ли преписали дословно( без имена и прочее- никой не ги иска) текста на НА.
Т`ва две сделки в един НА въобще не ми харесва.

nikol52100 написа:Според мен докато бабата е жива, тя притежава правото на ползване. Съответно тя може да отдава под наем апартамента, както и да му плаща данъците. ....

Съгласна- има право да събира гражданските плодове.
Горното няма касателство по отношение данъчното бреме- заплаща се от нея изцяло.
Работата щеше да заспи, ако тук не са усукали толкова права и в един момент да не се окаже, че ВПП на бабет е погасено по давност. То и така трябва, де, защото детето е поставено съвсем до булката.

п.п. може да стане хубава дискусия по въпроса - "дарение със запазено ВПП и действителността на учреденото под условие ВПП". Някак второто, в конкретната хипотеза, провокира различни мисли, но да прочетем текста, вкл. до подписите.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот madmery » 22 Мар 2013, 21:32

Това е точно цитат от НА: бабата(име) и дядото (име) даряват на внука си (име)следният свой недвижим имот( описание на имота със съседи, площи...) При това дарителите си запазват правото на ползване върху апартамента, така както и досега заедно и по отделно за всеки един от тях до края на живота им, а след тяхната смърт това право се учередяна на родителите на дарения майка (име) и баща (име) - пожизнено.
Въпроса ми е относно наема и съответно дължимия данък на такъв апартамент. Само бабата ли декларира? Всички ползватели ли декларират? Има ли отношение към декларацията този, който е подписал договора за наем? И детето като стане пълнолетно неговата роля при наемни отношения и живи ползватели каква е ?
madmery
Нов потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 22 Мар 2013, 21:56

Ако не възразявате, защото за мен е интересен друг аспект от тази фактология и за да сме си полезни взаимно- бих отговорила на поставените въпроси ( не са никак сложни), едва след като препишете този НА в цялост, както помолих вече.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот madmery » 22 Мар 2013, 22:34

Разбира се, извинявам се много.
Това което написах е 1 точка
2 точка - майката (име) действаща като майка и законна представителка на дарения заяви, че е съгласна и приема вместо малолетния си син (име) дарението на недвижимия имот от негово име и в негова полза направено от неговите баба и дядо, така както това е подробно описано в точка 1 на НА и при упоменатите там условия.
След като се уверих, че дарителите са собственици на дариния недвижим имот, че са налице изискванията на закона предвидени в тази сделка съставих този На. Актът се прочете на страните и след одобрението му се подписа от тях и от мен - нотариуса.
за съставянето на НА се представиха следните документи:
1. НА
2 Удостоверение за данъчна оценка
3. Декларация по чл. 36 78 ЗСДВ
4. Вносни бележки за платени таски вкл. за написвание и преписи
Акта се съставя в 3 еднообразни екземпляра, от които първия се подреди в актовата книга на нотариуса и по един за страните като заверени преписи
подписи
дарители .....баба .....дядо..... дарен...... вместо.... майка.....
madmery
Нов потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 23 Мар 2013, 01:06

Благодаря ( мисля, че след време ще има проблем с този НА, но възможно да съм черногледа по отношение учреденото в полза на родителите ВП).

Местен данък се заплаща от бабата, защото след смъртта на дядото тя остава единствен ползвател на целия имот, докато е жива. По правило пак само тя има право да сключва договори за наем, респективно да събира гражданските плодове от наемното правоотношение( какъвто плод се явява наемната цена).
Майката няма право да сключва договор за наем ( поне докато баба е жива- по същата причина и съпругът и), защото все още не е ползвател и с получените суми се обогатява неоснователно за сметка на баба, което може да се породи правният и интерес да я съди за тях. Принципно, но житейски не винаги нещата се развиват правно, заради близките отношения.Тук след време може да изникне пореден проблем, така щото правото на ползване на баба, след като договорът не е сключен от нейно име може да изиграе лоша шега и съд да се произнесе, че е погасено по давност поради неупражняването му в 5г. срок.
Данъчно задължено лице за данък върху доходите от наем дължи получателят на наемната цена-това е правилото. В конкретния случай това е само майката ( ако няма в договора отбелязване, че сключва договора като пълномощник на бабата).

След кончината на баба- ако мама продължи да отдава имота под наем- данъчно задължени лица за местен данък са двамата съпрузи, защото вече ще имат к` на ползватели ( условно, ако съд не се произнесе по този въпрос), респективно без оглед, кой от двамата е сключил договора ( приемам, че е налице управление на общо имущество по см. на чл. 24, ал.2 от СК, докато са в брак) и двамата дължат данък върху дохода разделен наполовина.

Внучето, докато са живи неговите родители, респективно докато съд не се произнесе по въпроса с това учредено вещно право на ползване за неговите родители, което мен лично притеснява, не дължи местен данък. Той си остава гол собственик през всичките години, докато са живи баба, дядо, родителите му, който има собственост, която не може да ползва, респективно не може да събира плодове от нея, вкл. наем. С една уговорка- ако той сключи договор от свое име при живи родители, с който предостави същия този имот- той ще е данъчно задълженото лице, защото той е получател на дохода и като такъв дължи 10% ( но тук отново ще изникне въпроса за обогатяването му за сметка на негови родители-ползватели ).

п.п. Иска ми се колегите да вземат отношение по въпроса, който поставих в началото на този пост, защото аз смятам, че има сериозен проблем с учреденото ВПП на родителите.
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот madmery » 23 Мар 2013, 08:12

Благодаря много.
Де факто наема го е получавала бабата, ( тя е взимала парите от наемателя на ръка) но не е плащала необходимия данък. Майката ли ще понесе санкциите? Има ли давност този данък при смърт на бабата, пак ли майката ще трябва да плати данъка със стара дата ?
madmery
Нов потребител

Мнениеот nikol52100 » 23 Мар 2013, 19:59

bird_of_paradise написа:( мисля, че след време ще има проблем с този НА, но възможно да съм черногледа по отношение учреденото в полза на родителите ВП).
И мен това ме притесни от самото начало. Хубаво бабата и дядото си запазили правото на ползване пожизнено, както заедно, така и поотделно-до тук добре. Но да се разпореждат в акта за дарение за след смъртта си с това кой ще ползва имота, ми се вижда недействително. ВПП е непрехвърлимо право. Не съм чела практика, но на прима виста мисля, че след смъртта на бабата родителите няма как да наследят ВПП от нея, било то обективирано в НА за дарението.
nikol52100
Потребител

Назад към Взаимопомощ