начало

Апелативният съд потвърди доживотните присъди за убийството на Евгения Владимирова Апелативният съд потвърди доживотните присъди за убийството на Евгения Владимирова

Казус договор за наем на земеделска земя

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Казус договор за наем на земеделска земя

Мнениеот rado111 » 28 Мар 2013, 12:17

Здравейте,

Имам следният казус и ще Ви бъда Благодарен ако някой може да ми помогне.
Закупих земеделска земя за която е сключен и вписан пет годишен договор за наем .
Във въпросният договор като наемодател се явява местната земеделска кооперация /където бившите собственици на земята са членували и без тяхно знание договора е подписан/. Същата земеделска кооперация не се е пререгистрирала в търговския регистър до 2012г. . Наемателят на земята не желае да развали договора.В договора има кауза , че с едно годишно предизвестие той може да бъде прекратен, но от кооперацията ми казват , че "няма печат" и нямат "права" да го прекратят тъй като не са се пререгистрирали и са в "ликвидация".

Как да постъпя и какво да направя да го прекратя този договор. В закона за арендата има член в който се казва че договора може да се прекрати с "прекратяването на юридическото лице-арендодател". Мога ли да се позова на този член ? Или като нов собственик и правоприемник аз да направя предизвестие към наемателя ?
Благодаря Ви предварително!
rado111
Младши потребител

Re: Казус договор за наем на земеделска земя

Мнениеот n_ikito » 28 Мар 2013, 13:29

rado111 написа:Във въпросният договор като наемодател се явява местната земеделска кооперация /където бившите собственици на земята са членували и без тяхно знание договора е подписан/.

Ако това е така, този договор за наем, не Ви касае/обвързва.....няма какво да прекратявате...
УСПЕХ..
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот zelen » 28 Мар 2013, 13:41

rado111 написа:Здравейте,

Закупих земеделска земя за която е сключен и вписан пет годишен договор за наем.

Вие знаехте ли това обстоятелство при изповядването на сделката?
zelen
Потребител

Мнениеот rado111 » 28 Мар 2013, 13:58

zelen написа:
rado111 написа:Здравейте,

Закупих земеделска земя за която е сключен и вписан пет годишен договор за наем.

Вие знаехте ли това обстоятелство при изповядването на сделката?

Да знаех. Договора изтича през 2016г. , аз закупих земята през 2012г. с намерение да изчакам изтичането на срока по договора и тогава да я ползвам. По различни причини искам до година да освободят имота. Пак ще се повторя в договора има клауза , че двете страни могат да развалят договора едностранно с едногодишно предизвестие. При положение , че кооперацията не съществува, мога ли аз като един вид правоприемник да искам разваляне на договора с предизвестие?
rado111
Младши потребител

Мнениеот rado111 » 28 Мар 2013, 14:01

n_ikito написа:
rado111 написа:Във въпросният договор като наемодател се явява местната земеделска кооперация /където бившите собственици на земята са членували и без тяхно знание договора е подписан/.

Ако това е така, този договор за наем, не Ви касае/обвързва.....няма какво да прекратявате...
УСПЕХ..

Извинете но не съм юрист и Ви моля да ми разясните следното: "този договор за наем, не Ви касае/обвързва."
Договора е отразен в поземлената комисия и с служителите ми казаха и , че да се "вдигне" им трябва писмено основание от агенцията по вписване за разваляне на договора. Според тях има много такива случай и много хора се жалват но никой не предприема нищо .
Благодаря Ви!
rado111
Младши потребител

Мнениеот n_ikito » 28 Мар 2013, 15:18

Как да се 'преборите' с администрацията на ОСЗ, не знам. Но договор за наем, по който Ваши праводатели не са били страна, не Ви обвързва.....т.е. за Вас все едно го няма...
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот rado111 » 28 Мар 2013, 15:56

n_ikito написа:Как да се 'преборите' с администрацията на ОСЗ, не знам. Но договор за наем, по който Ваши праводатели не са били страна, не Ви обвързва.....т.е. за Вас все едно го няма...

Благодаря Ви за отговора !
Проблема е наистина как да се преборя с ОСЗ . И там разбират , че договора е "нищожен" но държат да им представя писмен документ от агенцията по вписване за прекратяване на договора и съответно да го махнат като тежест. Моля , според Вас може ли от агенцията по вписване да ми издадат такъв документ, че за тези имоти този договор е нищожен.
rado111
Младши потребител

Мнениеот n_ikito » 28 Мар 2013, 17:50

Не, не може. Само съда може да прогласява договори за нищожни.
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 28 Мар 2013, 19:08

И като как нотариус е пропуснал полагане на подпис от страна по сделка?
Като как съдията по вписванията тоже е в опущение по този въпрос?
Нещо не казвате "цялата истина и само истината" ( последното е шега).

n_ikito написа:Как да се 'преборите' с администрацията на ОСЗ, не знам

По реда на АПК, ама няма да има акт, а просто мълчалив отказ... и става дълга и тягостна.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот rado111 » 28 Мар 2013, 19:36

Благодаря Ви за отговорите и специално на "n_ikito". Според него договора сключен от бившата кооперация по който моите праводатели не са били страна не ме обвързва, тоест да разбирам ли , че мога да да се разпореждам с имота си, както аз намеря за най-добре. И последно на какво основание и на кой закон да се позова.
rado111
Младши потребител

Мнениеот karanedeff » 28 Мар 2013, 19:58

Ако можеш сканирай го този договор, заличи личните данни и го качи да го видим.
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Мнениеот n_ikito » 29 Мар 2013, 08:29

bird_of_paradise написа:И като как нотариус е пропуснал полагане на подпис от страна по сделка?

Доколкото аз разбрах, кооперацията е сключила договора за наем, за имот който не притежават. Нотарито е удостоверил подписите. В такива случаи, пък и не само, те друго не правят. Не проверяват права и т.н. Този договор си е напълно редовен, вписва се без никакъв проблем, защото съдията по вписванията също не проверява, НО по никакъв начин не обвързва реалните собственици.....

п.п. А кому е нужно ОСЗ да водят 'паралелен' регистър.....не знам...таксичка му е майката..
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот rado111 » 29 Мар 2013, 09:14

n_ikito написа:
bird_of_paradise написа:И като как нотариус е пропуснал полагане на подпис от страна по сделка?

Доколкото аз разбрах, кооперацията е сключила договора за наем, за имот който не притежават. Нотарито е удостоверил подписите. В такива случаи, пък и не само, те друго не правят. Не проверяват права и т.н. Този договор си е напълно редовен, вписва се без никакъв проблем, защото съдията по вписванията също не проверява, НО по никакъв начин не обвързва реалните собственици.....

п.п. А кому е нужно ОСЗ да водят 'паралелен' регистър.....не знам...таксичка му е майката..

Точно така е. Кооперацията е сключила договор без хората да знаят , и в момента поради това , че не се е пререгистрирала до 2012г. кооперацията е заличена от ТР.
А ОСЗ возят регистър и когато вадиш скица излиза, че за "имотът има договор за наем" , там също отразяваш всички договори , прекратяване и т.нт.
rado111
Младши потребител

Мнениеот karanedeff » 29 Мар 2013, 09:54

rado111 написа:Как да постъпя и какво да направя да го прекратя този договор. В закона за арендата има член в който се казва че договора може да се прекрати с "прекратяването на юридическото лице-арендодател". Мога ли да се позова на този член ?
Не не може. Нали договора е за наем, а не за аренда.
rado111 написа:Или като нов собственик и правоприемник ..... ?
По реда на ЗЗД :arrow:
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Мнениеот rado111 » 29 Мар 2013, 10:57

karanedeff написа:Ако можеш сканирай го този договор, заличи личните данни и го качи да го видим.

Първа страница
http://img835.imageshack.us/img835/5200/43096281.png
rado111
Младши потребител

Мнениеот karanedeff » 29 Мар 2013, 15:24

1818 дка :?: :shock:
коя година става това и чии са тези земи все пак
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Мнениеот n6391 » 29 Мар 2013, 15:40

Може и да пише договор за наем, но си е чист аренден договор и бихте могли да се позовете на ЗАр.З. Трябва да напишете заявление за заличаването му до Службата по вписванията, като приложите и документ, че кооперацията е заличена.
n6391
Потребител

Мнениеот karanedeff » 29 Мар 2013, 15:54

Вписан ли е изобщо в Службата по вписванията :?:

n6391 написа:Може и да пише договор за наем, но си е чист аренден договор и бихте могли да се позовете на ЗАр.З.

По този въпрос има противоречива практика
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Мнениеот rado111 » 29 Мар 2013, 16:21

karanedeff написа:Вписан ли е изобщо в Службата по вписванията :?:

n6391 написа:Може и да пише договор за наем, но си е чист аренден договор и бихте могли да се позовете на ЗАр.З.

По този въпрос има противоречива практика

Вписан е. Също така кооперацията не е заличена а не се е пререгистрирана до 31,12,2011г. и не съществува в ТР. Съгласно действащото законодателство мисля , че те нямат да предприемат действия по заличаване и чак през 2017г. ще бъдат служебно заличени.
rado111
Младши потребител

Мнениеот n_ikito » 29 Мар 2013, 18:53

Аз продължавам да смятам, че този договор, не Ви засяга. Арендатора по него, не може да Ви го противопостави. Правете каквото искате с имота си...... Даже, ако искате удостоверение за 'тежести' от АВ, би трябвало, договора да не фигурира в него....
УСПЕХ....
n_ikito
Активен потребител

Следваща

Назад към Взаимопомощ