начало

Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност

Валиден договор за заем

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Валиден договор за заем

Мнениеот borislavka83 » 04 Апр 2013, 13:01

Здравейте,

Накратко: Моя приятелка иска от мен да изтегля кредит, понеже има спешна нужда от пари. Близки сме, но бих искала да питам дали може да направим валиден договор между нас двете, че съм й дала парите и анекс към него, където периодично всеки месец да се подписвам, че ми връща вноските? Само нотариус ли трябва да завери договора? Благодаря.
borislavka83
Нов потребител

Re: Валиден договор за заем

Мнениеот topalska1 » 04 Апр 2013, 13:09

Направете и записна заповед с падежи, защото така сте по застрахована!

Не съм юрист, но съм патила!!!!!
topalska1
Младши потребител

Мнениеот ykovachev » 04 Апр 2013, 13:24

Ех, Топалска, Вашите бакии не са оправени, тръгнахте акъл да давате... :mrgreen: Манете я тая "записна заповед" - всъщност се казва "запис на заповед", т.е. не е заповед, която е записна, а запис, който е на заповед.
Към питащата: решението дали Вие да теглите кредит си е Ваше. Ако приятелката Ви няма имущество, от което да си възстановите парите, и на каменна плоча да изпишете договор, все тая. Обаче - що и договор, и анекс? Направо договор за заем с график кога какво се плаща, ама точно и без разни там условия - ако е облачно, па да не вали и прочее. На дата х - сума в размер у. Добре е да се заверят нотариално подписите на договора, защото има съществена разлика между записа на заповед и този договор, по отношение ефективността на заповедното производство.
А, сега разбрах какво визирате под "анекс" - ми давайте разписки, ама внимавайте сумата по заема да не е 15 000 лв. или повече, че тогаз има един лош закон, който казва, че всичко трябва да върви по банков път :wink:
Ако искате повече подробности - консултирайте се с адвокат.
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот fbr65 » 04 Апр 2013, 15:16

Що не пуснеш едно търсене из форума с ключови думи " Дадох пари на заем на приятел, не ми ги връща" чети, чети, чети, пък легни се наспи, и на другия ден, пак си помисли за договора.
fbr65
Потребител

Мнениеот possitiv3 » 04 Апр 2013, 15:57

А на някой да му хрумна възможността за особен залог я на МПС, я на дружествени дялове :roll: Около 200 пъти е по-сигурно от запис на заповеди и разни там договорчета .... Както някой по-горе написа, тя ако няма 2 лв в джоба и ББ да ти е свидетел и заверил може после тоя лист само Д-то да обършеш ;)
Не обиждай човека, който се опитва да ти помогне ! Уважавай чуждия труд !
possitiv3
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 04 Апр 2013, 15:58

fbr65 написа:Що не пуснеш едно търсене из форума с ключови думи " Дадох пари на заем на приятел, не ми ги връща" чети, чети, чети, пък легни се наспи, и на другия ден, пак си помисли за договора.

+1 :D
Вашата приятелка защо не си изтегли кредит сама? :roll:
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот borislavka83 » 05 Апр 2013, 12:09

REVOLUTION написа:
fbr65 написа:Що не пуснеш едно търсене из форума с ключови думи " Дадох пари на заем на приятел, не ми ги връща" чети, чети, чети, пък легни се наспи, и на другия ден, пак си помисли за договора.

+1 :D
Вашата приятелка защо не си изтегли кредит сама? :roll:

Защото не я одобряват. Има четири деца и не смогва с разходите. Започна работа, но докато се съвземе ще е така.

Персони, които пишат смешни коментари както тези по-горе, моля да не взимат отношение по въпроса, понеже дразнят.
borislavka83
Нов потребител

Мнениеот etere_ » 05 Апр 2013, 15:48

Колкото и близка приятелка да Ви е въпросната, недопустимо е да си прехвърля собствените проблеми върху Вас.
Приятелството си е приятелство, но заемът обаче е сделка.
Ако все пак решите да теглите кредит заради нея /нещо, което не Ви съветвам да правите/, непременно поискайте от нея да Ви стане поръчител. Да я видим тогава.
Аз съм почти съм сигурна, че ще Ви откаже.
etere_
Младши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 05 Апр 2013, 17:20

Гледай какви сме лоши , всички искаме да развалим алтруистичното ви намерение да помогнете на приятелката Ви, която иначе не смогва с разходите , току що си е намерила работа и веднага ще задлъжнее още повече. :mrgreen:
Та да отговоря на въпроса Ви.Не е нужда заверка от нотариус, за да сключите договор за заем.Може да си направите и "анекс" както желаете.Ако приятелката Ви не ви върне парите с тези документи успешно ще я осъдите в съда.
Ако искате да действате по бързо и да си създадете възможност да си извадите ЗНИ и ИЛ трябва да заверите договора пред нотариус.Малко скъпичко ще легне, но в името на приятелството....
Може разбира се да искате обезпечение на заема-залог, ипотека :mrgreen: , поръчители и т.н.
Може да искате приятелката Ви да попълни запис на заповед за сумата на заема , така отново ще може да си изкарате ЗНИ и ИЛ, но с една малка особеност и така.
Ако нещо не сте разбрала с удоволствие ще дообясня.
Надявам се да не Ви дразни този отговор. :P
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 05 Апр 2013, 20:15

Няма ненаказано добро. Дори да иска някой да предпази друг от бъдещи неприятности- лошав го докарват.
А, този съвет е възможно най-добрия, но това ще се оцени някога... в бъдещето.
REVOLUTION написа:Гледай какви сме лоши , всички искаме да развалим алтруистичното ви намерение да помогнете на приятелката Ви, която иначе не смогва с разходите , току що си е намерила работа и веднага ще задлъжнее още повече. :mrgreen:
Та да отговоря на въпроса Ви.Не е нужда заверка от нотариус, за да сключите договор за заем.Може да си направите и "анекс" както желаете.Ако приятелката Ви не ви върне парите с тези документи успешно ще я осъдите в съда.
Ако искате да действате по бързо и да си създадете възможност да си извадите ЗНИ и ИЛ трябва да заверите договора пред нотариус.Малко скъпичко ще легне, но в името на приятелството....
Може разбира се да искате обезпечение на заема-залог, ипотека :mrgreen: , поръчители и т.н.
Може да искате приятелката Ви да попълни запис на заповед за сумата на заема , така отново ще може да си изкарате ЗНИ и ИЛ, но с една малка особеност и така.
Ако нещо не сте разбрала с удоволствие ще дообясня.
Надявам се да не Ви дразни този отговор. :P

Имам един въпрос- а, ако приятелката няма нищо секвестируемо, какво правим с всички тези договори, анекси, записи... Дали някой ще възрази на това:
possitiv3 написа:...само Д-то да обършеш...
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ