начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

адвокатско пълномощно

адвокатско пълномощно

Мнениеот yullli » 25 Юли 2013, 14:33

Колеги,
изправена съм пред следния казус- в хода на изпълнително производство се претендира адвокатски хонорар, в размер на 20 хил. лева, при вземане по ИЛ около 100 хил. Проблемът е че този взискател злоупотребя с правата си, по -скоро пълномощника- адвокат, като предприема действията, единствено за да си получи разноските които претендира, а именно адвокатското възнаграждение. Продаден е имот, които е ипотекиран в полза на друг взискател и продажната цена, е даже по-ниска от претендираното адвокатско възнаграждение. Предствено е пълномощно, но не от кочан, а на обикновен лист (естествено не са платени данъци и тн.н), в което естествено пише, че хонорарът е заплатен. Разбира се ще обжалвам разпределението, като ще претендирам, че адвокатското възнаграждение следва да е в максимум трикратния размер по наредбата. Но моля за съвет, как да оспоря представеното адвокатско пълномощно- ще бъда благодарна за всеки съвет и споделена практика.
Последна промяна yullli на 25 Юли 2013, 15:46, променена общо 1 път
yullli
Младши потребител

Re: адвокатско пълномощно

Мнениеот eurolinker » 25 Юли 2013, 14:53

Този казус не беше ли разгледан на др. място в този форум?
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител

Мнениеот yullli » 25 Юли 2013, 15:39

поне аз не го намирам - моля помогнете ми
yullli
Младши потребител

Мнениеот ch3oh » 25 Юли 2013, 20:15

yullli написа:поне аз не го намирам - моля помогнете ми

къде търсите?
ch3oh
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 25 Юли 2013, 20:28

Какво има да оспорвате. Ако има качество на адвокат - пълномощното е валидно. Пълномощното е валидно дори да няма права пред инстанцията - например младши адвокат.

Трикратният размер е 300 лева за образуване на изп. дело и по тарифата 1/2 за водене и насочване.

Наистина може да се окаже завишен. Има срокове за оспорване.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот proki0 » 25 Юли 2013, 20:52

Я изпратете едно копие от този Договор за 20 000 лв на НАП :twisted:
proki0
Младши потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 25 Юли 2013, 20:54

yullli написа:поне аз не го намирам - моля помогнете ми

Извинете, но след като отговорих на питането ви си позволих да помоля публично модератор да я премести в раздел за юристи / където и до сега смятам и е мястото/.
proki0 написа:Я изпратете едно копие от този Договор за 20 000 лв на НАП :twisted:

Тази мисъл е поредно доказателство, че съм права.

ivan_lawyer написа:....Трикратният размер е 300 лева за образуване на изп. дело и по тарифата 1/2 за водене и насочване...

Ванко, защото те познавам, не искам да изпадам в дребен спор точно за трикратността на размера. Както неведнъж съм казвала почтеността не е порок, по ягодите, а длъжникът не е дойна крава. 8)
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 25 Юли 2013, 21:05

Чака се решение за трикратния размер. Може и да е завишено, но го има в Наредба. Ясно е, че се използва за завишаване на хонорари, но пък ние сме свободна професия.

Колкото и да е невинен, адвокатският труд струва много. За 100 лева можеш да събереш вземане и за 1000 и за повече пари.

Специално за адвокатските хонорари съм лично "ужилен". Не мога да поддържам едно дело 3-5-7 години и накрая да получа минимален хонорар.

Изобщо как клиентът ще се задоволи да плати разликата между платеното и полученото. Трябва да има баланс и мисля, че 3-кратният размер е справедлив. Да го намалят в едни производства, да, но за общи граждански дела - не съм съгласен. Траят минимум 2-3 години. Без ясен знак за успех.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 25 Юли 2013, 21:20

ТР няма общо с договорките, а с отговорността, която ще бъде понесена от загубилата спора страна. :)
Този разговор мога да го водя в раздела за юристи. Нямам намерение да давам хляб на всеки, прочел темата.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 25 Юли 2013, 21:38

Ок, Окей. Няма да преча на тълкувателните дела. Но има разделение между адвокати и съдии.
ivan_lawyer
Старши потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство