- Дата и час: 24 Ное 2024, 01:05 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
отчужден имот през 1958 г. имам ли шанс за възстановяване
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
отчужден имот през 1958 г. имам ли шанс за възстановяване
Току-що открих документи за отчужден през 1958 г. имот - имам ли шанс за възстановяване или съм закъсняла фатално? Моля, помогнете със съвети! Благодаря
- pspetia
- Младши потребител
Re: закъснях ли?
С толкова информация, никой не може да отговори. Защо решихте, че всеки отчужден имот следва да се възстанови?
- sunrise
- Активен потребител
Re: закъснях ли?
реших защото нищо не разбирам от тези неща, а ми се иска да го възстановя - това е дворно място, отчуждено за зелена площ, обезщетението е само финансово!
- pspetia
- Младши потребител
Re: отчужден имот през 1958 г. имам ли шанс за възстановяван
А какво да бъде обезщетението? По всяка вероятност процедурата е спазена щом се е стигнало до получаване на обезщетението . Мястото озеленено ли е ?
- sunrise
- Активен потребител
pspetia написа:това е дворно място, отчуждено за зелена площ, обезщетението е само финансово!
От тази информация може да се направи извода, че имотът е бил отчужден по някой от градоустройствените закони изброени в ЗАКОН ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ СОБСТВЕНОСТТА ВЪРХУ НЯКОИ ОТЧУЖДЕНИ ИМОТИ ПО ЗАКОНА ЗА ТЕРИТОРИАЛНО И СЕЛИЩНО УСТРОЙСТВО, ЗАКОНА ЗА ПЛАНОВОТО ИЗГРАЖДАНЕ НА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА, ЗАКОНА ЗА БЛАГОУСТРОЙСТВО НА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА, ЗАКОНА ЗА ДЪРЖАВНИТЕ ИМОТИ И ЗАКОНА ЗА СОБСТВЕНОСТТА
Обн. ДВ. бр.15 от 21 Февруари 1992г., доп. ДВ. бр.107 от 18 Ноември 1997г., изм. ДВ. бр.96 от 5 Ноември 1999г.
и за разлика от закона Лучнииков - ЗВСОНИ, по който реституцията настъпи по силата на закона, по този закон имаше срокове, в които да се подадат искания за възстановяване на собствеността до кмета на общината, по местонахождение на имота и т.н. - разпоредбите на закона са простички и ясни. НО! всички срокове вече изтекоха!
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
-
karanedeff - Активен потребител
Колега, това възстановяване обаче не е безусловно. Касае се явно за празно дворно място ,не е ясно и дали мероприятието е проведено.
- sunrise
- Активен потребител
праведено непроведено - сроковете изтекохаsunrise написа:не е ясно и дали мероприятието е проведено
Това дали мероприятието е проведено щеше да има значение, ако в срока бяха заявили желанието си за възстановяване на собствеността - свидетел съм на много такива случаи. Най-важният момент, който много хора пропускаха е, че трябва да се върне това което е дадено в обезщетение - много си мислеха, че са обезщетени само с пари, но не е било така - парите от обезщетението се депозираха на името на собствениците и после като им дадат някое жилище им се приспадаха от стойността на жилището. Заради това непознаване на процедурите по онова време на много хора им се наложи да се лишат от доста апетитни апартаменти и да получат обратно едно парче земя с полусрутена и негодна за обитаване сграда.
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
-
karanedeff - Активен потребител
Колега, по -скоро исках да успокоя човека , че може и изобщо да не е имал право, да не се чувства прецакан един вид.
- sunrise
- Активен потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Съсобственост и делба
|
|