начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Умишлено укриване на дарение

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Умишлено укриване на дарение

Мнениеот sukkw » 08 Авг 2013, 11:02

Здравейте,
Искам да помоля за съвет. Проблема е следния:
Аз и майка ми живеем заедно в семейна къща. Преди два месеца случайно разбрахме,
че дядо ми е дарил къщата на сестра ми. Тя е укривала това дарение съвсем умишлено в продължение на
години с цел да мине давността за искане на запазена част. И сега ( след като са минали почти 15 години от смъртта на дядо ми) тя иска да обяви къщата за продан и да изхвърли майка ни на улицата! Ходих при двама
адвоката. Единият ми каза, че нищо не може да се направи защото е минала давност. Другият обаче ми каза,
че има шанс да оспорвам дарението тъй като сестра ми умишлено е крила сделката, което не било законно.
Също така каза, че поведа ли дяло за оспорване тя няма право да продава. Не знам на кого да вярвам затова моля за съвет. Разбирам че има срок на давност, но няма ли в този закон и някакъв морален аспект? Също така кой трябва да оспорва. Аз като внучка на дарителя или майка ми като негова снаха (баща ми е покоен).
Благодаря предварително.
sukkw
Нов потребител

Re: Умишлено укриване на дарение

Мнениеот karanedeff » 08 Авг 2013, 12:15

Пускайте си дело за възстановяване на запазената част, вписвайте си исковата молба и каквото съдът реши :!:
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Мнениеот bebitor » 08 Авг 2013, 15:23

Ами Вие къде спахте в продължение на 15г.? Не сте ли подавали декларация при откриване на наследството? Кой е плащал данъците на имота? Не разчитайте много на това "укриване". По скоро, ако през тези 15г. сте се чувствали сънаследник на имота, има друг вариант, но това е въпрос на подробности.
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот sukkw » 08 Авг 2013, 20:09

bebitor написа:Ами Вие къде спахте в продължение на 15г.? Не сте ли подавали декларация при откриване на наследството? Кой е плащал данъците на имота? Не разчитайте много на това "укриване". По скоро, ако през тези 15г. сте се чувствали сънаследник на имота, има друг вариант, но това е въпрос на подробности.

Очевидно е, че сме били много наивни, но просто никой не е очаквал подобно нещо. Бяхме уж сплотено семейство. А и малко сме невежи в това отношение. Аз още не мога да повярвам. Не сме подавали никакви декларации. Винаги майка ми е плащала данъците. Сигурно повече от 25 години ги плаща. И да естествено че се чувствам сънаследник на имота. Аз живея в тази къща, стопанисвам я, плащам сметки, ремонтирам. Сестра ми никога не е стъпала тук и изведнъж иска да продава. Готова съм на всичко да възпрепятствам това и да си върнем къщата.
sukkw
Нов потребител

Мнениеот bebitor » 08 Авг 2013, 20:41

На Ваше място бих опитала с положителен установителен иск за собственост. Но дали са налице обстоятелствата за това, нека прецени колега, запознат подробно с обстоятелствата. Не бих заложила на намаляване на дарението след толкова време.
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 08 Авг 2013, 20:48

bebitor написа:На Ваше място бих опитала с положителен установителен иск за собственост. Но дали са налице обстоятелствата за това, нека прецени колега, запознат подробно с обстоятелствата. Не бих заложила на намаляване на дарението след толкова време.

+1
Само да добавя , че доста сериозно трябва да се помисли и анализира практиката.
Това "Умишлено укриване на дарение" ми се струва загубена кауза, защото сестра Ви не е правно задължена да Ви уведомява , че е дарена.Имотния регистър е публичен , така че е можело да узнаете за сделката и т.н., нооооо има хляб.....Адвокат :arrow:
REVOLUTION
Активен потребител

Назад към Съсобственост и делба