- Дата и час: 24 Ное 2024, 01:03 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Въпрос за пълномощно
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
25 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Въпрос за пълномощно
Здравейте. Не съм наясно със нещата относно пълномощните, упълномощих леля си, да ме представлява и подписва и да вади всякакви документи за недвижими имоти, да взима решения от мое име, и за моя сметка, упълномощих я, защото съм глух гражданин и не мога сам да се оправям по тези задачи а и заедно подписваме и сме съсобственици на имотите. Та въпроса ми е, има ли опасност, да злоупотреби със пълномощното, като прехвърли даден имот на някого, или продаде, без мое знание? Например къщата ми, макар че целта на пълномощното е, за недвижимите имоти като ниви, итн..ето ви образец от пълномощното разбира се без данните:
УПЪЛНОМОЩАВАМ:
лицето Х:
със следните права:
Да ме представлява,и да взима решения вместо мен и за моя сметка, и да действа от мое име пред следните институции в цялата страна:
1. Пощите, Общинските поземлени комисии в цялата страна.
2.Всички Общински служби, всички Държавни служби, всички Данъчни служби при подаване, подписване и получаване на всякакъв вид документи.
3. Съдилищата. Всички съдебни органи и служби, нотариусите.
4.Да подава, подписва и получава документи, като скици, решения и данъчни оценки.
Настоящето пълномощно е в сила до 15.08.2014.
Упълномощител:
Искам само да знам, може ли чрез това пълномощно да прехвърля, и продава имот без мое знание? И да се окажа в клопка?
Съжалявам ако въпроса ми звучи глупаво, просто не съм наясно!
УПЪЛНОМОЩАВАМ:
лицето Х:
със следните права:
Да ме представлява,и да взима решения вместо мен и за моя сметка, и да действа от мое име пред следните институции в цялата страна:
1. Пощите, Общинските поземлени комисии в цялата страна.
2.Всички Общински служби, всички Държавни служби, всички Данъчни служби при подаване, подписване и получаване на всякакъв вид документи.
3. Съдилищата. Всички съдебни органи и служби, нотариусите.
4.Да подава, подписва и получава документи, като скици, решения и данъчни оценки.
Настоящето пълномощно е в сила до 15.08.2014.
Упълномощител:
Искам само да знам, може ли чрез това пълномощно да прехвърля, и продава имот без мое знание? И да се окажа в клопка?
Съжалявам ако въпроса ми звучи глупаво, просто не съм наясно!
- socubos
- Нов потребител
Re: Въпрос за пълномощно
Не сте дал изрично пълномощие да ви представлява пред нотариус във връзка с изповядване на сделки на разпореждане с тези имоти, което е добре. Напоследък нотариусите изискват изрични пълномощни, за да са сигурни, че лицето, което се изправя пред тях, наистина може да продава имотите, за които ще се сключва сделка, затова мисля, че с показаното от вас пълномощно лелята не може да продаде къщата ви.
Може да се снабди с данъчна оценка и скица за нея, но не и да подпише нотариален акт при изповядване на сделка пред нотариус.
Зависи и от нотариуса, разбира се, но не би трябвало с това пълномощно да приемат, че има валидна представителна власт за продажби.
Може да се снабди с данъчна оценка и скица за нея, но не и да подпише нотариален акт при изповядване на сделка пред нотариус.
Зависи и от нотариуса, разбира се, но не би трябвало с това пълномощно да приемат, че има валидна представителна власт за продажби.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
borovinka написа:Не сте дал изрично пълномощие да ви представлява пред нотариус във връзка с изповядване на сделки на разпореждане с тези имоти, което е добре. Напоследък нотариусите изискват изрични пълномощни, за да са сигурни, че лицето, което се изправя пред тях, наистина може да продава имотите, за които ще се сключва сделка, затова мисля, че с показаното от вас пълномощно лелята не може да продаде къщата ви.
Благодаря Ви много.. ами прехвърляне или дарение? Случайно да я прехвърли на себе си, или на някой от другите съсобственици? Има ли риск за това?
- socubos
- Нов потребител
По написаното от вас като текст на пълномощното не личи да сте й дал изрични такива пълномощия, значи няма право да договаря сама със себе си (Да прехвърля на себе си), нито да дарява.
Сделка на разпореждане най-общо включва продажба и дарение (т.нар. "прехвърляне", което се ползва от хората, означава точно сделка на разпореждане чрез продажба или дарение).
Успокойте се и отидете при нотариус, ако се притеснявате за пълномощното и го попитайте той би ли изповядал сделка с него. Винаги можете да го оттеглите като изпратите нотариално известие на упълномощената ви леля, че оттегляте пълномощното.
Сделка на разпореждане най-общо включва продажба и дарение (т.нар. "прехвърляне", което се ползва от хората, означава точно сделка на разпореждане чрез продажба или дарение).
Успокойте се и отидете при нотариус, ако се притеснявате за пълномощното и го попитайте той би ли изповядал сделка с него. Винаги можете да го оттеглите като изпратите нотариално известие на упълномощената ви леля, че оттегляте пълномощното.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
borovinka написа:По написаното от вас като текст на пълномощното не личи да сте й дал изрични такива пълномощия, значи няма право да договаря сама със себе си (Да прехвърля на себе си), нито да дарява.
Благодаря ви много. Да сте жива и здрава!
- socubos
- Нов потребител
Ако леля Ви не е адвокат не може да Ви представлява пред нотариус.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
ivan_lawyer написа:Ако леля Ви не е адвокат не може да Ви представлява пред нотариус.
Благодаря и на Вас.
Мен малко ме плашеше "Да ме представлява,и да взима решения вместо мен и за моя сметка, и да действа от мое имепред следните институции в цялата страна" демек, може ей така да си реши да прехвърля и продава и да действа...
Взимане на решения вместо мен и действа, което ме наведе до мисълта за тези неща, за който отворих темата...
Нямах време за размисъл преди да подпиша, понеже ни се наложи спешно да подпишем документи, и имахме два часа, а аз трябваше да отида на работа и просто всичко стана на бързо... леля ми ми даде този формуляр, отидохме до нотариус и подписахме, и просто нямах време да го обмисля всичко стана толкова бързо...
Но се радвам, че има страхотни хора като Вас. Благодаря ви.
- socubos
- Нов потребител
Незабавно анулирайте пълномощното. С какво си мислите, че сте защитена. Аз изказвам мнение.
Бързо изискайте от леля си пълномощното в оригинал. Това с общите генерални защити едва ли ще подейства.
В голяма опасност сте.
Бързо изискайте от леля си пълномощното в оригинал. Това с общите генерални защити едва ли ще подейства.
В голяма опасност сте.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Последно, във опасност ли съм или не? Ще ви кажа малко по подробно, ако Ви се занимава, разбира се... Ситуацията е малко сериозна за мен, защото аз нямам възможност да ходя да подписвам постоянно документи/шефовете са ми вдигнали мерника/, леля ми представлява брат ми също, който живее във САЩ, вече може би няколко години и не е злоупотребила. Аз имам собствена къща и двор, а пълномощното съм го дал да подписва вместо мен документи, който не засягат пряко къщата и двора ми... но целта е да ходи и подписва и вади документи, когато нямам възможност да отсъствам от работа, като цяло, става въпрос за имоти, който държавата ни ги връща, или ако съдим някоя компания построила сграда върху тогава отчуждени имоти, но върнати вследствие, итн...
Пълномощното което съм дал и задал като текст по горе, всъщност е копирано от това на брат ми, само че съм премахнал една точка, която гласи "Да взима решение вместо мен и да действа както сметне за добре, при продажба на недвижим имот, да сключва сделки от мое име" или нещо подобно, защото съм казал, че искам да си присъствам, когато една сделка се сключва.
просто ме е страх да не злоупотреби със къщата ми, макар че целта на пълномощното е по скоро за ниви, върнати имоти, или когато съдим някого, който е отчуждил имота ни, сега, доверието си е доверие, ама никога не го влагам 100% когато опре до имоти/интереси...
Просто искам да знам, дали със това пълномощно да не вземе да й скимне, да се проалчни, и да направи някоя беля със къщата ми. Ако не засяга пряко къщата, нямам против да я упълномощя даже много удобно би било за мен поради невъзможността да присъствам на всичките подписи, дела, итн.., но ако ИМА ВЕРОЯТНОСТ да засегне къщата ми по някакъв начин(продажба, прехвърляне), просто искам да знам, дали да го оттегля... и да ми е мирна главата...
Това е. Знам че със сигурност Вие четете по стотици теми като моята, и вероятно ви е дошло до гуша, но сте ми единствената надежда, няма към кого да се обърна просто за един доверен съвет, а знам че повечето от Вас тук имат много добри познания за клаузите...
Благодаря отново!
Пълномощното което съм дал и задал като текст по горе, всъщност е копирано от това на брат ми, само че съм премахнал една точка, която гласи "Да взима решение вместо мен и да действа както сметне за добре, при продажба на недвижим имот, да сключва сделки от мое име" или нещо подобно, защото съм казал, че искам да си присъствам, когато една сделка се сключва.
просто ме е страх да не злоупотреби със къщата ми, макар че целта на пълномощното е по скоро за ниви, върнати имоти, или когато съдим някого, който е отчуждил имота ни, сега, доверието си е доверие, ама никога не го влагам 100% когато опре до имоти/интереси...
Просто искам да знам, дали със това пълномощно да не вземе да й скимне, да се проалчни, и да направи някоя беля със къщата ми. Ако не засяга пряко къщата, нямам против да я упълномощя даже много удобно би било за мен поради невъзможността да присъствам на всичките подписи, дела, итн.., но ако ИМА ВЕРОЯТНОСТ да засегне къщата ми по някакъв начин(продажба, прехвърляне), просто искам да знам, дали да го оттегля... и да ми е мирна главата...
Това е. Знам че със сигурност Вие четете по стотици теми като моята, и вероятно ви е дошло до гуша, но сте ми единствената надежда, няма към кого да се обърна просто за един доверен съвет, а знам че повечето от Вас тук имат много добри познания за клаузите...
Благодаря отново!
- socubos
- Нов потребител
socubos написа:Знам че със сигурност Вие четете по стотици теми като моята, и вероятно ви е дошло до гуша, но сте ми единствената надежда, няма към кого да се обърна просто за един доверен съвет...
Докоснахте ме ( напоследък все по-рядко ми се случва тук) и въпреки, че няма как да знаете, колко знам- ако щете вярвайте, но с този текст, който сте посочил в пост І няма правно валидна възможност упълномощения да се разпореди със собствените ви имоти.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
socubos написа:Просто искам да знам, дали със това пълномощно да не вземе да й скимне, да се проалчни, и да направи някоя беля със къщата ми. Ако не засяга пряко къщата, нямам против да я упълномощя даже много удобно би било за мен поради невъзможността да присъствам на всичките подписи, дела, итн.., но ако ИМА ВЕРОЯТНОСТ да засегне къщата ми по някакъв начин(продажба, прехвърляне), просто искам да знам, дали да го оттегля... и да ми е мирна главата...
Спокойно, вече ви казахме, че с този текст не може да мине сделка пред нотариус с конкретен ваш имот (и с нивите не може, да не говорим за къщата), така че дишайте по-леко.
socubos написа:Знам че със сигурност Вие четете по стотици теми като моята, и вероятно ви е дошло до гуша, но сте ми единствената надежда, няма към кого да се обърна просто за един доверен съвет, а знам че повечето от Вас тук имат много добри познания за клаузите...
Благодаря отново!
Хехе, мерси, трогната съм и аз. Всъщност, да ви кажа малко информация "от кухнята", изключително редки са случаите, в които с невалидно пълномощно нотариус е изповядал сделка с недвижим имот и в повечето случаи става въпрос за използване на привидно валидни (но вече оттеглени от регистъра) пълномощни, които нотариусът го е домързяло да провери дали все още имат правна сила. Има ги всякакви "нотариуси", вярно е, но човек, който държи на професионалното си име и добра практика никога не би допуснал покупко-продажба на недвижим имот с толкова общо пълномощно.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
borovinka написа:повечето случаи става въпрос за използване на привидно валидни (но вече оттеглени от регистъра) пълномощни, които нотариусът го е домързяло да провери дали все още имат правна сила. Има ги всякакви "нотариуси", вярно е, но човек, който държи на професионалното си име и добра практика никога не би допуснал покупко-продажба на недвижим имот с толкова общо пълномощно.
Малко да оспамим темата. Къде е правната регламентация на 'прословутия' регистър на пълномощните???
п.п. Аз бих се притеснявал от това пълномощно. За пореден път въпросите са в последствие, а колко по-лесно би било ако се дискутира текста на пълномощното преди....упълномощаването...
- n_ikito
- Активен потребител
n_ikito написа:Малко да оспамим темата. Къде е правната регламентация на 'прословутия' регистър на пълномощните???
п.п. Аз бих се притеснявал от това пълномощно. За пореден път въпросите са в последствие, а колко по-лесно би било ако се дискутира текста на пълномощното преди....упълномощаването...
Води се от Нотариалната камара на РБ и всеки нотариус има неограничен достъп до него, като се идентифицира с личен номер и парола, а влизанията са контролирани и се води запис. Нотариусът преди изповядване на сделка с пълномощници е длъжен да провери надлежната представителна власт и дали пълномощното не е оттеглено, за което се прави отбелязване в регистъра в реално време.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
n_ikito написа:п.п. Аз бих се притеснявал от това пълномощно
Защо, колега?
За разпореждане с недвижим имот пълномощното следва да съдържа описание на съществените признаци на конкретния договор (за кой имот, с каква площ, граници, местонахождение) - т.е. необходимо е изрично упълномощаване с индивидуализация на продавания имот и посочване на цената.
Такава представителна власт не е дадена, ерго- пак да попитам, защо?
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
Спокойно, ако се спазят всички букви на закона, не може да ползва пълномощното за сделки с имоти.
- emstoianova_
- Младши потребител
bird_of_paradise написа: Защо, колега?
За разпореждане с недвижим имот пълномощното следва да съдържа описание на съществените признаци на конкретния договор (за кой имот, с каква площ, граници, местонахождение) - т.е. необходимо е изрично упълномощаване с индивидуализация на продавания имот и посочване на цената.
Такава представителна власт не е дадена, ерго- пак да попитам, защо?
Как да се изразя??? Лош професионален опит. Не искам да хвърлям камъни в чужда градина, но лично съм виждал /не едно и две/ ИМ/дела с предмет такива договори, като упълномощаването бе в едно изречение. При добра защита питащият не ще 'загуби' имота си, но възможността от главоболия е сериозна /според мен/.
borovinka написа:Води се от Нотариалната камара на РБ и всеки нотариус има неограничен достъп до него, като се идентифицира с личен номер и парола, а влизанията са контролирани и се води запис. Нотариусът преди изповядване на сделка с пълномощници е длъжен да провери надлежната представителна власт и дали пълномощното не е оттеглено, за което се прави отбелязване в регистъра в реално време.
Питанката ми беше за нормативната обосновка на 'регистрирането' в този регистър, както и действието на 'регистрираното' оттегляне.....в ЗЗД има 'някакви' правила . Оставям на страна пълномощните заверени от кметове, капитани, съдии по вписванията, консули , почетни консули, чуждестранни нотариуси и др....
- n_ikito
- Активен потребител
С това пълномощно не може да се продава имот липсват и декларациите към него както и други реквизити например да се договарят условията по нотариалният акт,описание на имота и др..Подобна сделка ще е нищожна.
-
Pause - Активен потребител
Pause написа:С това пълномощно не може да се продава имот липсват и декларациите към него както и други реквизити например да се договарят условията по нотариалният акт,описание на имота и др..Подобна сделка ще е нищожна.
ТОЧНО КАЗАНО
- emstoianova_
- Младши потребител
n_ikito написа:.... лично съм виждал /не едно и две/ ИМ/дела с предмет такива договори, като упълномощаването бе в едно изречение....
Е, то зависи и кога точно във времето сте ги виждал и от кога точно е пълномощното и самата разпоредителна сделка. Преди години с такова пълномощно нямаше пречка да се изповяда сделка, ама сега?- не ( спомнете си законодателното изменение в чл. 37 ЗЗД ).
п.п. знам, колко отдавна работите това, където сте виждал описаното, но мисля, че трябва да отчетете времето като фактор. Пълномощното, подписано през 2013г. с това съдържание не може да послужи за разпореждане.
Друг е въпросът, че и за това, за което е дал съгласие, е непрецизно, но със сламки така се получава.
п.п.
Pause написа:....липсват и декларациите към него ....
На теория. Практиката може да те учуди, особено ако сделката е пред нотариуса, заверил пълномощното.
- bird_of_paradise
- Активен потребител
Предавам се. Няма от къде да знам, може и съдържанието да е удостоверено.
п.п. Относно 'нищожността'....от лекцийте ми се е набило, че нищожната правна сделка не поражда действие и не може да бъде санирана.... Унищожаемата поражда и може да бъде унищожена........а тук си има чл.42 ЗЗД
Ровейки се из дебрите на съдебната практика, попаднах на различни решения. Масово се обявяват за нищожни.
Има и такива (Решение № 285 от 28.09.2011 г. на ВКС по гр. д. № 1033/2010 г., III г. о., ГК) където договорът, сключен при липса на надлежна представителна власт е относително недействителен - правните действия, извършени от лице без представителна власт не са нищожни, тъй като могат да бъдат потвърдени от представлявания, или налице е висяща недействителност на сделката до потвърждаването й и от лицето, от чието име е сключена, а ако мнимо представляваният откаже да потвърди договора, недействителността се стабилизира като се трансформира в относителна, а не в абсолютна нищожност, която може да е само изначална и несанируема.
А има и много странна конструкция от 58г. - "Сделката, сключена от представител без представителна власт, се намира във висящо правно положение, без да поражда правоотношения между мнимо представлявания и третото лице. Едва ако се потвърди от първия, ще произведе такива и то с обратна сила."
п.п. Относно 'нищожността'....от лекцийте ми се е набило, че нищожната правна сделка не поражда действие и не може да бъде санирана.... Унищожаемата поражда и може да бъде унищожена........а тук си има чл.42 ЗЗД
Ровейки се из дебрите на съдебната практика, попаднах на различни решения. Масово се обявяват за нищожни.
Има и такива (Решение № 285 от 28.09.2011 г. на ВКС по гр. д. № 1033/2010 г., III г. о., ГК) където договорът, сключен при липса на надлежна представителна власт е относително недействителен - правните действия, извършени от лице без представителна власт не са нищожни, тъй като могат да бъдат потвърдени от представлявания, или налице е висяща недействителност на сделката до потвърждаването й и от лицето, от чието име е сключена, а ако мнимо представляваният откаже да потвърди договора, недействителността се стабилизира като се трансформира в относителна, а не в абсолютна нищожност, която може да е само изначална и несанируема.
А има и много странна конструкция от 58г. - "Сделката, сключена от представител без представителна власт, се намира във висящо правно положение, без да поражда правоотношения между мнимо представлявания и третото лице. Едва ако се потвърди от първия, ще произведе такива и то с обратна сила."
- n_ikito
- Активен потребител
25 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Назад към Съсобственост и делба
|
|