- Дата и час: 24 Ное 2024, 00:36 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
проблем с гараж
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
22 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
проблем с гараж
Здравейте! проблема е следния:Купихме етаж от къща със 160квм идеални части от двор + 17квм гараж.Гаража представлява 17 квм бетонна площадка 90 см височина,има канал и 2 масивни железни врати.Няма 2 стени и покрив.Според съседите първия собственик ги е махнал защото били нестабилни а и ползвал гаража за склад а не за гараж.Ние сме 3 собственици.Ние по документи имаме етаж + 160квм идеални части от двора + 17квм сграда представляваща гараж,депо или склад.Имаме справка от службата по геодезия,картография и кадастър,както и удостоверения от агенцията по вписванията за същите имоти.До момента на покупката няма предявени искове,жалби,дела или каквито и да било спорове за нито едно от трите неща.И тук идва спорът със съседите по етаж че гаража не бил наш а общ.По техни документи които не съм виждал лично,те били собственици на 1/2 идеални части от двора състоящ се от 339квм.По нашите документи ние имаме 160квм ич състоящ се от 339квм ич + 17квм сграда която служи за гараж,депо или склад(къде са останалите 2квм нямам идея).Имам и документ на който пише че първият собственик продава на втория сграда 17 квм в същия имот предназначена за склад,депо гараж заедно с отстъпеното място за строеж върху мястото за ххххх лв.В справката от службата по геодезия,картография и кадастър пише че те са собственици на 160квм от 320квм а не както те твърдят че са на 1/2 от 339квм и оспорват правото ми на собственост както и документите които имам.Какво да направя и за да не ми вземат полувината гараж или да ме накарат да го съборя целия.Бивш полицай сега пенсиониран "новия съсед" мисля че ще използва връзки за да се уреди.В прав текст ми каза-ТИ КАКВО ИСКАШ 20 ГОД СЪМ БИЛ ПОЛИЦАЙ И ДА НЯМАМ ВРЪЗКИ ЛИ ?предварително благодаря за помоща и съдействието
- sireniti
- Нов потребител
Re: проблем с гараж
Здравеите отново! Във връзка с документите на съседите в тях наистина пише че са собственици на 1/2 от 340квм.В нашите едно в техните друго,а са вадени от едни и същи служби.Защо така и къде е проблема?
- sireniti
- Нов потребител
Мога да Ви дам доста съвети , но най-правилният в този случай е да си намерите адвокат.
Да, възможно е да се построи отново гаражът, но - адвокат.
Да, възможно е да се построи отново гаражът, но - адвокат.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Здравейте ! То е ясно че ще се съдим със съседите което никак не ми се иска.Все пак ще живеем заедно и не върви да не се поглеждаме.Мисълта ми е с тия документи които имаме може ли да ги оборим че ние сме собственици на този гараж а не се дели както казват те,и че не те имат 1/2 от 340 квм а 160 от 320квм както е по наши документи и да не се стига до съдилища което ме съмнява от тяхна страна.Според тях аз не съм купил гараж защото те там гараж не виждали а само бетона и 2 железни врати.Но дори и да било така земята не била моя
- sireniti
- Нов потребител
Можете. Но без адвокат не предприемайте нищо.
Дори да се стигне до разбирателство - АДВОКАТ!
Разсъжденията Ви за разликата в записаните в документите за собственост площи са безпредметни, в погрешна посока.
Но за гаражът и собствеността върху него, за възстановяването му като постройка - съвсем са си реални, във Ваша полза.
Дори да се стигне до разбирателство - АДВОКАТ!
Разсъжденията Ви за разликата в записаните в документите за собственост площи са безпредметни, в погрешна посока.
Но за гаражът и собствеността върху него, за възстановяването му като постройка - съвсем са си реални, във Ваша полза.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Господин sireniti , виждам , че ми пишете.
Може би не стана ясно. Аз не съм адвокат ... а обущар.
Тук има доста адвокати, добри при това. Могат да Ви бъдат от полза.
За целта, от "настройки" си активирайте опцията за получаване на лични съобщения. В момента не може да получавате такива.
От Ваша полза би било, ако кажете в коя част на България сте, за да се ориентират г-да/г-жи адвокатите
Може би не стана ясно. Аз не съм адвокат ... а обущар.
Тук има доста адвокати, добри при това. Могат да Ви бъдат от полза.
За целта, от "настройки" си активирайте опцията за получаване на лични съобщения. В момента не може да получавате такива.
От Ваша полза би било, ако кажете в коя част на България сте, за да се ориентират г-да/г-жи адвокатите
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
А някакви строителни книжа за този гараж? Не стана ясно и кой е първият собственик дето продава на втория?
- sunrise
- Активен потребител
Ясно ми е че не сте адвокат,и Ви обясних защо Ви пиша лично.Строителни книжа нямам.Само нот акт в който е описана продажбата на имота от първия на 2-я собственик.И вече от втория на нас.гр Враца.
- sireniti
- Нов потребител
Ако правилно Ви разбирам - пишете, че сте купили "гараж, депо и склад" - както и да се разбира това, с площ от 17 кв. м, заедно със съответните идеални части от правото на строеж върху мястото. И, ако в съответната служба към АГКК излиза такава постройка - самостоятелен обект с идентификатор - това е Вашият гараж, депо и склад, а съсобствениците Ви ще продължат да си имат 1/2 ид. ч. от дворното място - то не пречи.
-
vdggbg - Активен потребител
На ваше място не бих правила нищо в насока- съдебен спор със съседа по отношение собствеността. Сериозно. Той имал някакъв зор- да ви съди. Запитайте се защо не го е направил и ще стигнете до правилното решение. Ако това, което излагате е вярно.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
+1
Райско пиле, става дума за Враца. Там комшиите и съсобствениците са други видове птици, особени.
Адвокат!
Райско пиле, става дума за Враца. Там комшиите и съсобствениците са други видове птици, особени.
Адвокат!
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
В нот акт пише че съм купил сграда от 17 квм предназначена за склад,депо или гараж.и според класификация на сградите точно така си се и води- КСС 1242 гаражи включва(надземни или подземни) и закрити паркинги включва още хангари и навеси за велосипеди.С право на строеж върху мястото,има си и идентификатор по скица със граници.и отделно за иделаните части 160 квм също със скица и идентификатор.На мен не ми пречи но на тях явно им пречи и не са съгласни и за това правят проблеми(защо да имат 160 квм като могат да са 170 квм след като премахна гаража.Аз не искам да се съдим най вече заради това че ще сме съседи докато ние или те не продадът или други причини.Всичко което съм казал и написал е 100% вярно мога да приложа и доказателства.И да прав сте за хората от Враца друг вид птици са
- sireniti
- Нов потребител
Хубаво - спете спокойно и не се кахърете. И недейте да разглеждате квадратните метри земя като нещо реално съществуващо, и подлежащо на измерване и заграждане, например. В случаите на идеална съсобственост нещата не стоят така.
-
+1
Тъй като имат щения и за мазетата, а и не знаят какво искат за двора ... затова - адвокат. Не говоря да се стига до съд. За поставянето им на място иде реч.
Тъй като имат щения и за мазетата, а и не знаят какво искат за двора ... затова - адвокат. Не говоря да се стига до съд. За поставянето им на място иде реч.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Това за ич от двора е така но явно те не го знаят,що искат да викат геодезисти и да се дели по равно и след това да се вписва в нот акт,което за идеални части няма как да стане, те не подлежат на делба или заграждане.Както казахте-адвокат.Това е най добрия вариянт,пък ако пак не се разберем нека ме съдят
- sireniti
- Нов потребител
С риск да ме линчуват, съседите може и да имат право. Затова попитах за строителни книжа. Ако въпросният гараж е незаконен , чия собственост е тогава? Това ,че са го описали в някакъв нотариален акт не променя статута му.
- sunrise
- Активен потребител
Мисля че е в края на 90-те години.Но ще питам 1-я собственик за по точна дата
- sireniti
- Нов потребител
sunrise написа:С риск да ме линчуват, съседите може и да имат право. Затова попитах за строителни книжа. Ако въпросният гараж е незаконен , чия собственост е тогава? Това ,че са го описали в някакъв нотариален акт не променя статута му.
§127 от ПЗР към ЗИД на ЗУТ (2012 г.):
...
(6) Строежите се узаконяват на името на собственика на земята, на името на лицето, на което е учредено право на строеж, или на името на лицето, което има право да строи в чужд имот по силата на специален закон. Ако строежът е изграден от несобственик, отношенията между строителя и собственика се уреждат съгласно изискванията на чл. 72 - 74 от Закона за собствеността.
(7) За незаконно извършените строежи в съсобствени недвижими имоти и в етажна собственост, които са допустими за узаконяване и могат да се ползват самостоятелно, актът за узаконяване може да бъде издаден на името на всички съсобственици, съответно собственици в етажната собственост, ако те не са възразили срещу незаконния строеж по време на извършването му. В този случай споровете относно правата върху узаконения строеж се решават по общия исков ред.
В същия дух са и текстовете по §184 от ПЗР към ЗИД на ЗУТ от 2003 г.
-
vdggbg написа:sunrise написа:С риск да ме линчуват, съседите може и да имат право. Затова попитах за строителни книжа. Ако въпросният гараж е незаконен , чия собственост е тогава? Това ,че са го описали в някакъв нотариален акт не променя статута му.
§127 от ПЗР към ЗИД на ЗУТ (2012 г.):
...
(6) Строежите се узаконяват на името на собственика на земята, на името на лицето, на което е учредено право на строеж, или на името на лицето, което има право да строи в чужд имот по силата на специален закон. Ако строежът е изграден от несобственик, отношенията между строителя и собственика се уреждат съгласно изискванията на чл. 72 - 74 от Закона за собствеността.
(7) За незаконно извършените строежи в съсобствени недвижими имоти и в етажна собственост, които са допустими за узаконяване и могат да се ползват самостоятелно, актът за узаконяване може да бъде издаден на името на всички съсобственици, съответно собственици в етажната собственост, ако те не са възразили срещу незаконния строеж по време на извършването му. В този случай споровете относно правата върху узаконения строеж се решават по общия исков ред.
В същия дух са и текстовете по §184 от ПЗР към ЗИД на ЗУТ от 2003 г.
И? Текстът ми е известен и точно това е въпросът. Ако сега се узаконява , следва да се узакони на името на двамата собственици.Според мен точно върху това, другите съсобственици могат да обосноват претенциите си.
- sunrise
- Активен потребител
Къщата е наследствена от 2ма собственици.През 2009 год единия от първите съсобственици продава своята част на 2-я и тази година 2-я на нас.А другия 1-и съсобственик през 2010 или 2011 продава на сегашните 2-и собственици които се явяват моите съседи.Гаража си е бил построен много преди моите съседи да закупят тяхната част.Мисълта ми е след като е препродаден специално гаража 2-ти и за това има 2 нот акта,има издадени документи от агенцията за вписвания и службата по ГКК ,имам и документи за проверка на имотите 10 год на зад за всякакъв вид спорове,тежести,жалби и тнт,може ли пак да е незаконен? Няма ли все пак някъде да се появи че е незаконен?
- sireniti
- Нов потребител
22 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Назад към Съсобственост и делба
|
|