Здравейте,
имаме следния казус:
С брат ми живеем в двуетажна къща с дворно място от 400 кв.м.
Аз имам нотариален акт за собственост на първи етаж от къщата плюс 1/2 идеални части от двора, таванското помещение, мазата и стопанска постройка от 30 кв.м.
А брат ми е собственик на втори етаж + 1/2 ид.части от двора и т.н.
Къщата е с общ вход, стълбище за етажите, тавана и мазетата. Към момента мазетата са обособени като като стаи за живеене, но в нотариалния акт са записани като мазе. Освен входа към мазетата през общото стълбище към всяка половина е обособен и външен вход.
Брат ми е извикал частен съдия изпълнител за разделяне на общите части, който ще дойде до няколко дни.
Въпросът ми е какви правомощия има съдия изпълнителя за разделяното на имота, може ли да го раздели в мое отсъствие, имам ли право на възражение, може ли да ми се ограничи достъпа до мазето през общите стълбища в полза на брат ми и т.н.
Имам опасения, че ще има уговорка зад гърба ми за разделянето на имота в моя вреда.
Възможно ли е да ме принудят да правя ново стълбище за достъп до моя етаж от къщата, а общото да остане в полза на брат ми?
Провел съм вече разговори с адвокат и според него няма начин да ми се ограничава достъпа до мазата и тавана през общото стълбище или да ме принудят да правя нов вход и ново стълбище до моят етаж.
Какви капани и задкулисни игри мога да очаквам...
Благодаря предварително!
- Дата и час: 24 Ное 2024, 01:07 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Подялба на идеални части от дворно място
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Подялба на идеални части от дворно място
krysss написа:Здравейте,
имаме следния казус:
................................
Въпросът ми е какви правомощия има съдия изпълнителя за разделяното на имота,................
................................
В случай че за двора Ви няма решение на съд за делба на имота по реда на чл.200 или 201 ЗУТ или аналогично решение за разпределение на ползването на двора, съдия изпълнителя няма думата! Освен това закона не допуска да бъдете заставен, строите ново стълбище!
Задкулисни игри е имало и винаги ще има - това за успокоение!
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Аз пък сефте разбирам, че ЧСИ-тата вече делят и дворни места. Нещо сте в грешка, ама голяма.
- sunrise
- Активен потребител
Идва ли вече това ЧСИ?
- elxboy
- Младши потребител
Ако желаете можете да подпишете помежду си договор за разпределение на ползването - така ако дворното място е неделимо вие помежду си определяте кой кои етажи, кои общи части, както и коя част от двора ще използва. Не мисля, че е необходим ЧСИ - още повече на какво основание той ще определя мястото за построяване на ограда, ще определя входове и т.н.т. /договорът се заверява нотариално/.
Не си въобразявай!
- vili_spasova
- Потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Съсобственост и делба
|
|