- Дата и час: 24 Ное 2024, 00:48 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Предстоящ договор за доброволна делба
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
13 мнения
• Страница 1 от 1
Предстоящ договор за доброволна делба
Здравейте, заедно с брат ми сме собственици по наследство на етаж от къща и постройки в дворното място, които са самостоятелн обекти и са отразени на КК. Може ли преди да подпишем договора за доброволна делба да подпишем нещо предварително, споразумение или предварителен договор.
- theshwarz
- Младши потребител
Re: Предстоящ договор за доброволна делба
theshwarz написа:Здравейте, заедно с брат ми сме собственици по наследство на етаж от къща и постройки в дворното място, които са самостоятелн обекти и са отразени на КК. Може ли преди да подпишем договора за доброволна делба да подпишем нещо предварително, споразумение или предварителен договор.
Чл. 9 от ЗЗД регламентира принципа за свобода на договарянето между страните, така че не съществува пречка да подписвате каквито искате споразумения. Важното е да сте наясно със съдържанието и последиците от подписването на договора за доброволна делба.
- nk7702n
- Старши потребител
Здрвейте theshwarz,
Освен написаното в предходния пост, имайте предвид, че в договора, който ще съставите в писмена форма полагането на подписите се удостоверява от съответния нотариус и документът подлежи на вписване. Така че един и същ документ ако само е подписан от страните си е вече предварителен договор за доброволна делба. Онова, което ще го направи окончателно валиден договор за доброволна делба е нотариалното удостоверяване И вписването.
Освен написаното в предходния пост, имайте предвид, че в договора, който ще съставите в писмена форма полагането на подписите се удостоверява от съответния нотариус и документът подлежи на вписване. Така че един и същ документ ако само е подписан от страните си е вече предварителен договор за доброволна делба. Онова, което ще го направи окончателно валиден договор за доброволна делба е нотариалното удостоверяване И вписването.
Actio cum Deliberatio
- eurolinker
- Потребител
eurolinker написа:Здрвейте theshwarz,
+1 С други думи, предварителните уговорки само способстват за постигане на съгласие и сключване на договор за доброволна делба. Окончателният договор за доброволна делба, заверен нотариално и вписан в АВ поражда правни последици за страните.
- nk7702n
- Старши потребител
Благодаря за отговорите на всички. Дано се съгласи, защото имаме малко проблеми. Аз живея в друг град и той без моето съгласие се е нанесъл в наследствения апартамент на баща ни, сменил брави и създава известно напрежение. Не знам дали ще стане нещо но мисля да му искам обезщетение за ползване на съсобственост за да го принудя да подпише нещо предварително. За такова споразумение трябва ли да се приложат скици, данъчни оценки, удостоверението за наследници и др. Питам защото имота е в Пловдив и ми е далече, там нямам познати адвокати, а и не мога да отделя много пари, затова си изяснявам нещата предварително. Не знам за случая дали е важно, но ние двамата сме собственици на земята, още като бяхме деца е дарена, сега само ще разделим 1/3 на баща ни.
- theshwarz
- Младши потребител
Обезщетение се дължи от поканата, т.е. със задна дата няма да Ви се получи номерът...
иначе човека си манифестира владение и да не се окаже, че вече има констативен нотариален акт за собственост...
иначе човека си манифестира владение и да не се окаже, че вече има констативен нотариален акт за собственост...
- chandra
- Потребител
След като пишете, че се намирате далече от имота, най - добре си ангажирайте колега, който да се запознае с детайлите по казуса и да защити интересите Ви. Относно поканата нещата са ясни, същото се отнася и за исковия път за търсене на обезщетение. При всички случаи, няма да се справите чрез самоинициатива с изготвянето на НП и воденето на гражданско дело.
- nk7702n
- Старши потребител
Покана съм му изпратил преди 1 година, която е получил лично. Въпросът за предварителния договор или споразумение трябва ли да се вадят документи или те се прилагат само към окончателния договор за доброволна делба.
- theshwarz
- Младши потребител
Документите са Ви нужни за заверка и вписване на договора за доброволна делба.
- nk7702n
- Старши потребител
Извинявам се за добавката, какъв е срока за този констативен акт 5 или 10 години, той е там от 2,5 години, защото преди това беше извън страната, като почина бащата се върна, майка ни почина по - рано, преди 10 г.
- theshwarz
- Младши потребител
10г. е срокът за придобиване по давност, но сте далеч от това- не го мислете.
Не разбирам, обаче, защо ви е необходим ПД, когато можете да сключите директно ДДД? Целта ми идва малко неясна, а начинанието с ПД, простете, безмислено, макар и допустимо. Имате от наследодателите в наследствената маса
Не е задължително ПД да е с нотариално удостоверяване, но ако ще ходите и при нотариус- документи за собственост за имотите, у-ние за наследници, данъчни оценки ( някога ще разберете защо и те, за да не се питате след време за нищожността) и скици ще са необходими. Е, като ще ги вадите веднъж за ПД, защо направо не се поделите е питането. Ако е времето, което ви притеснява- не се скъпете, а отделете нужното ( не повече от седмица за снабдяване с документите и ден при нотариуса).
Пък, ако не се получи доброволно, винаги остава открит пътя за съдебна делба, където ще си предявите и искане за обезщетенията ( там НП ще ползвате по предназначение).
Не разбирам, обаче, защо ви е необходим ПД, когато можете да сключите директно ДДД? Целта ми идва малко неясна, а начинанието с ПД, простете, безмислено, макар и допустимо. Имате от наследодателите в наследствената маса
иtheshwarz написа:етаж от къща и постройки в дворното място, които са самостоятелни обекти
- защо не се снабдите с необходимите документи и директно към делба да вървите.theshwarz написа:наследствения апартамент на баща ни
Не е задължително ПД да е с нотариално удостоверяване, но ако ще ходите и при нотариус- документи за собственост за имотите, у-ние за наследници, данъчни оценки ( някога ще разберете защо и те, за да не се питате след време за нищожността) и скици ще са необходими. Е, като ще ги вадите веднъж за ПД, защо направо не се поделите е питането. Ако е времето, което ви притеснява- не се скъпете, а отделете нужното ( не повече от седмица за снабдяване с документите и ден при нотариуса).
Пък, ако не се получи доброволно, винаги остава открит пътя за съдебна делба, където ще си предявите и искане за обезщетенията ( там НП ще ползвате по предназначение).
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
Благодаря за компетентните отговори. Дано всичко стане доброволно, защото този човек ни приема ни предава и както се казва прави напук, сърди се на себе си и на целия свят! Притеснявам се и аз и семейството ми, че със съдебната делба, ако не с разберем, съда може да обяви имота на публична продан, тази съдебна делба не ми е ясна много.
- theshwarz
- Младши потребител
theshwarz написа:Благодаря за компетентните отговори. Дано всичко стане доброволно, защото този човек ни приема ни предава и както се казва прави напук, сърди се на себе си и на целия свят! Притеснявам се и аз и семейството ми, че със съдебната делба, ако не с разберем, съда може да обяви имота на публична продан, тази съдебна делба не ми е ясна много.
Човече! Не разбираш ли есенцията на съветите тук? "При адвокат!" Правото помага на бдящите, а не на спящите. Към спящите се приравняват и тези, които "на брашното са евтини, а на триците скъпи". Инвестирай в компетентен адвокат, за да ти излезе евтино брашното.
Със съвети от форума няма да ти се изясни един от най-сложните в структурно отношение институти на правото....ако не с разберем, съда може да обяви имота на публична продан,тази съдебна делба не ми е ясна много.
Actio cum Deliberatio
- eurolinker
- Потребител
13 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Съсобственост и делба
|
|