начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Такси ЧСИ

Такси ЧСИ

Мнениеот racer » 01 Окт 2013, 15:27

Здравейте!
Казуса е следния:
Изпълнително дело по ГПК, възложено на ЧСИ. Длъжника има задължения към НАП, държавата е присъединен кредитор.ЧСИ има някаква справка или служебна бележка за задълженията към НАП. Длъжника си изважда удостоверение за липса на задължения и го представяна ЧСИ.
ЧСИ иска да си събере проп. такса по т.26 от тарифата върху разликата между: задължението към НАП по справката, минус вече платеното към НАП от ЧСИ.
Има ли изход?
Освен това ЧСИ издава две фактури за длъжника: една за събраните суми от запорираната му сметка (изпълнение на парично вземане), и втора- за наредените суми на НАП (изпълнение на парично вземане-НАП). Излиза че събира пари два пъти за едно и също нещо. Нещо мога ли да направя?
Благодаря.
racer
Младши потребител

Re: Такси ЧСИ

Мнениеот windlove » 01 Окт 2013, 15:44

Нещо не ми стана ясно - дължимите суми към НАП са платени от длъжника директно към тях или са събрани и изплатени от ЧСИ?
Aliena vitia in oculis habemus, а tergo nostra sunt!!!
windlove
Потребител

Мнениеот racer » 01 Окт 2013, 15:55

windlove написа:Нещо не ми стана ясно - дължимите суми към НАП са платени от длъжника директно към тях или са събрани и изплатени от ЧСИ?

ЧАСТ от дължимите суми към НАП са събрани и изплатени от ЧСИ. За останалото длъжника е предоставил обезпечение, поради което НАП му издава удостоверение за липса на задължения (чисто).
racer
Младши потребител

Мнениеот windlove » 01 Окт 2013, 16:03

Предполагам ЧСИ е присъединил дължавата въз основа на Удостоверение по чл. 191, ал.4 ДОПК за сумите посочени в него. От това, което написахте, става ясно, че ЧСИ е събрал суми към НАП и си е удържал пропорционална такса за събраното вземане по т.26. Ако си е събрал пропорционална такса само върху конкретната сума преведена към НАП, а не спрямо цялото вземане не виждам кое ви притеснява?
windlove
Потребител

Мнениеот racer » 01 Окт 2013, 16:07

windlove написа:Предполагам ЧСИ е присъединил дължавата въз основа на Удостоверение по чл. 191, ал.4 ДОПК за сумите посочени в него. От това, което написахте, става ясно, че ЧСИ е събрал суми към НАП и си е удържал пропорционална такса за събраното вземане по т.26. Ако си е събрал пропорционална такса само върху конкретната сума преведена към НАП, а не спрямо цялото вземане не виждам кое ви притеснява?

ЧСИ твърди, че му дължим проп. такса и върху това, което той не е събрал.
А по втория ми въпрос някаква идея?
racer
Младши потребител

Мнениеот windlove » 01 Окт 2013, 16:12

По въпроса за двете фактури ли? Предполагам ви е пуснал фактури за събраните пропорционални такси. Изплащал ли е някакви суми и към основния взискател? - Ако е изплащал може да е пуснал 2 фактури за т.26, която си е взел за плащането към него и друга за т.26 за плащането към НАП, но това са само догадки без да се видят няма как да кажа нещо със сигурност.
windlove
Потребител

Мнениеот racer » 01 Окт 2013, 16:17

windlove написа:По въпроса за двете фактури ли? Предполагам ви е пуснал фактури за събраните пропорционални такси. Изплащал ли е някакви суми и към основния взискател? - Ако е изплащал може да е пуснал 2 фактури за т.26, която си е взел за плащането към него и друга за т.26 за плащането към НАП, но това са само догадки без да се видят няма как да кажа нещо със сигурност.

НЕ, не е изплащал суми към основния взискател. Има две фактури за изпълнение на парични вземания-една за събраната сума и една, малко по-малка, за преведените пари на НАП. Нормално ли е това?
racer
Младши потребител

Мнениеот windlove » 01 Окт 2013, 16:26

Звучи ми станно ЧСИ да ви пусне фактура за събрана сума по запор, която не е за него ... по това което казвате.
Той ще ви пусне фактури/сметки за сумите, които постъпват по неговата сметка за такси и разноски, но ми е странно за суми, които примерно отиват за взискател, как ще ви издаде фактура.Ако има как да ги качите тук ще ми е любопитно да ги видя.
windlove
Потребител

Мнениеот racer » 01 Окт 2013, 16:39

windlove написа:Звучи ми станно ЧСИ да ви пусне фактура за събрана сума по запор, която не е за него ... по това което казвате.
Той ще ви пусне фактури/сметки за сумите, които постъпват по неговата сметка за такси и разноски, но ми е странно за суми, които примерно отиват за взискател, как ще ви издаде фактура.Ако има как да ги качите тук ще ми е любопитно да ги видя.

Значи на едната сметка пише- изпълнение на парично вземане. мат интерес-сумата която ЧСИ е събрал. Проп. такса-изчислената.Обикновена такса и допълнит. разноски няма. данъчна основа=проп. такса. ДДС и т.н.
На другата сметка е същото, но действието е -изпълнение на парично вземане-НАП. мат. интерес е сумата, която е преведена на НАП-малко по-малко от събраната. Данъчна основа и т.н.
racer
Младши потребител

Мнениеот windlove » 01 Окт 2013, 16:50

Най - лесно може да проверите какви пари си е удържал ЧСИ от разпределението, което е изготвил - предполагам ви е изпращал съобщение за това след като е имало и присъединен взискател държавата. Така както го обяснявате аз лично не се ориентирам - съжалявам.
Другото което ми идва на ум в момента е да е пуснал 1 вата фактура върху събраната сума, но от тази сума трябва да се приспаднат разноските, които взискателя е платил за изпълнителните действия на ЧСИ и той вече е получил и върху тях няма как да си начислява пропорционална такса и да си е коригирал фактурата само върху изплатените суми към НАП. Но това е предположение!
windlove
Потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство