начало

Изнудвачът от „Суджукгейт“ осъди прокуратурата Изнудвачът от „Суджукгейт“ осъди прокуратурата

Голяма сметка за ток и некоректен съсед

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Голяма сметка за ток и некоректен съсед

Мнениеот ivan_karamazov » 03 Окт 2013, 23:53

Следния казус. Имаме съседи, от които единия моли другия да му позволи да използва ток за свои търговски нужди при условие, че си плаща сметките. От тук следва неплащане на въпросните сметки, които идват за този, който дава да му се ползва тока. Последват молби и уверяване, че всичко ще бъде ок, че няма да има проблем и че всичко ще бъде платено и така на доверие няколко месеца. Плащане няма, но сметката остава. Какво може да направи ощетения съсед? Тъй като електроенергията според фикцията е движима вещ, в този случай заем за послужване ли имаме? При последващо дело срещу ощетения съсед от EVN, последния има ли право на обратен иск срещу другия съсед?
ivan_karamazov
Младши потребител

Re: Голяма сметка за ток и некоректен съсед

Мнениеот votpuska » 05 Окт 2013, 14:44

Аз имам изразен наказателен уклон така че ще ви предложа малко нестандартно решение. Всичко зависи от това технически как е станало прикачването и как може да се замаскира... Ако е възможно - да дам длъжника си на прокурор по чл. 234в НК, (също измама(към ЕРП-то), кражба (спрямо мен) като правдоподобно твърдя че не сме имали никаква сделка и не съм подозирал за вероломството му докато не са дошли големите сметки - най-добрия вариант. Разбира се не подавам направо жалбата, а първо ще говоря с него, ще го предупредя че ще го дам на съд и на прокурор (без да обяснявам за какво точно да няма възможност да се подготви да се защитава) и му давам 1 седмица да ми плати всичко с лихвите колкото ги начисля (30% да речем) за да оттърве кожата. Ако ли не - по трудния начин. :shock:
Юризмът не е лъжица за всяка уста!
votpuska
Потребител

Мнениеот doc03 » 05 Окт 2013, 15:22

Не знам защо ми се струва, че някой, който следва да е "стопански" абонат се опитва да врътне електроразпределителното дружество и да плаща ток като за битов абонат. А питащият в същност е съучастник в измамата, но тъй като в момента са му изути гащите, а врагът е близо :wink: , просто няма къде да шава, и пита тук, белким изскочи зайче изпод шумката :) .

Освен това си има ясна формулировка на нещата:
http://www.dker.bg/files/DOWNLOAD/rule_el_17.pdf
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот ivan_karamazov » 06 Окт 2013, 20:26

Токът си е за стопански абонат. Единият съсед има фирма, която не работи и предоставя на другия, който работи неговия трифазен ток. И това на приятелски начала. Проблемът е, че идва сметката за неработещата фирма, а работещата не иска да плаща или все отлага за следващия месец, докато накрая станало сериозно положението. И моля ако някой има конкретно решение по въпроса да го напише, а не да изпадаме в разсъждения от типа, да е мислил по-рано или да не му е услужвал и други такива. Благодаря!
ivan_karamazov
Младши потребител

Мнениеот doc03 » 06 Окт 2013, 21:50

Решението е неработещата фирма да спре тока на работещата фирма и да се договори за разсрочено плащане с електроразпределителното дружество.
Другото е илюзорно, каквото е и приятелството, тъй като на хартия явно няма нищо.
Деюре ще се изръсите за адвокат, тъй щото при консултация на живо, няма да Ви мълчат, както тук. Така че претеглете и преценете кое е по-изгодно в БГ лева - хонорар или сметка за ток.
Дефакто, шансът в крайна сметка да поизточите водата и да използвате една голяма чаша е 95%.
А иначе относно хипотезите "как да стане" може да си разсъждаваме до утре, но ще си останат празни приказки. Така и не разбирам какво искате да получите като съвет ? Нещо от рода "Брато, Обади се, ще свършим работа" ? Няма да стане.
А иначе - "Заведете дело", "Консултирайте се с адвокат", "Подайте жалба за кражба на ток", "Оплачете се за измама" ... колкото искаш.

Поставете се на мястото на съдията - как ще отсъдите, че 5000 лева сметка е направене от "приятеля" ? Не може ли 4980 да са навъртяни от "неработещите" и сега да искат да си изперат сметката чрез работещите, които дължат едва 20 лева ? Напълно възможно е ощетеният само да носи "маската на почтителността", точно както онзи Иван, на Достоевски :)

И не на последно място - фактологията, дори и откъм техническата страна на нещата изобщо не е ясна.

Няма раздел "Теми за маса" ... мисля, че бихте получил гора от отговори ...
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ