Здравейте,
казуса е следният: ученик в 9 клас. Настанен с решение на съда в родители на близки и роднини/в случая вуйна/ по чл.26 от закона за закрила на детето.Детето е настанено по време на брак на вуйната с вуйчото на момчето, няколко години след това те се развеждат.Тоест вуйната отглежда сама момчето.Решението на съда е за временно отглеждане до навършване на 18 год. и ако учи докато завърши, но не повече от навършване на 20 год. Родителите не желаят и са в невъзможност да отглеждат детето. В постановление 33, не е залегнало описание на такива случай. Защото то всъщност има дезинтересирани родители, но те не са се отказали от него, живее с един родител/временно/, но не е дете с един родител. Как се тълкува в случая казуса за това дете, как да се постъпи, за да не се наруши закона?
- Дата и час: 24 Фев 2025, 01:17 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Стипендия на ученик след 8 клас
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Стипендия на ученик след 8 клас
Никой ли не знае!?
- topalska1
- Младши потребител
Родителите не плащат ли издръжка?
- sunrise
- Активен потребител
Какъв по-точно е въпросът, не можах да разбера? Кой как да постъпи?
Юризмът не е лъжица за всяка уста!
- votpuska
- Потребител
Въпроса е ученикът има ли право на стипендия?
- topalska1
- Младши потребител
Родителите са длъжни да плащат издръжка. Той не е дете без родители.
- sunrise
- Активен потребител
Има си нормативен документ, съгласно който, при неплащане на издръжка от родителите, общината (държавата) я плаща на детето (настойника), като става кредитор на родителите.
За подробности идете в регионалния клон на ДАЗД или в общинския отдел, а може и в ДСП.
За подробности идете в регионалния клон на ДАЗД или в общинския отдел, а може и в ДСП.
KAPITALISMUS MACHT FREI!
- xaoc1973
- Потребител
Фактът, че детето е настанено в семейство на роднини и че няма норма, която изрично да урежда тази хипотеза не мисля, че не може да бъде преодолян по аналогия. Права сте: в П № 33/15.02.2013г. няма и ред за такъв случай, но пък говори за "месечен доход на член от семейството") Според мен е достатъчно да се представи решението за настаняване, решението за развода, доказателства за дохода на отглеждащия го роднина, и ... не знам- нотариално удостоверена декларация, че детето не получава издръжка от биологичните си родители ( ако толкова има проблем с тези доходи едно удостоверение от съда по постоянен адрес на детето, че същото не е водило дело за издръжка от родителите си).
Не съм се сблъсквала с такъв казус, но предложения имам -Д"СП" О"ЗД" имат юрист на договор, та в този ред говорете и с него преди да започнете да събирате документи.
Няма пречка да си пуснете една молба и до министерството на образованието за становище.
Не е решение ( нямам такова изпитано от времето), но ще установите, какво мислят те.
Не съм се сблъсквала с такъв казус, но предложения имам -Д"СП" О"ЗД" имат юрист на договор, та в този ред говорете и с него преди да започнете да събирате документи.
Няма пречка да си пуснете една молба и до министерството на образованието за становище.
Не е решение ( нямам такова изпитано от времето), но ще установите, какво мислят те.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
Благодаря Ви за отговорите, решението на съде е да се отглежда детето от вуйната на момчето, тя е разведена. Майка му е алкохоличка, ровеща из кофите, баща му живее във фургон- така че за издръжка абсурд. Да на момчето може да се отпусне социална стипендия- но тя е за период от един учебен срок. Стипендията която е за ученици с един родтел е целогодишна. Редно е след като агенцията чрез утвърдени решения на съда след като може да се разпореди как да бъдат отглеждани тия деца, да вкара тези казуси и в постановленията си.
- topalska1
- Младши потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|