начало

Изнудвачът от „Суджукгейт“ осъди прокуратурата Изнудвачът от „Суджукгейт“ осъди прокуратурата

Казус или опит за измама?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Казус или опит за измама?

Мнениеот momobili » 13 Окт 2013, 19:35

Здравейте!
Казусът е следния. Предният собственик е имал проблем с фирмата строител на имота (един строител продава обекта на друг). Собственикът води дела към новия строител, които печели и се сдобива с нотариален акт. Новият собственик на сградата предевява иск към въпросния имот и иска да встъпи във владение на имота си, чрез съдия изпълнител. Тази процедура е спряна и по съвет на адвокати, документално оформят продажба на имота на трето лице, за да се спре процедурата по-горе опомената. Съществувал някакво законно право, че собственика на сградата не можел да предевява претенции в срок от 2 години към третото лице. След този срок ако не се възобновят процедурите имота до три години ставал автоматично собственост на третото лице.
Въпросите ми са:
1. След този срок от 2 години, собственика на сградата може ли да встъпи във владение на имота, въпреки покупката на имота от трето лице с нотариален акт за апартамента?
2. Този апартамент може ли да бъде ипотекиран от третото лице през този период и ако загуби имота от собственика на сградата за кого ще остане ипотеката (плащането на вноските по нея).
Благодаря!
momobili
Нов потребител

Re: Казус или опит за измама?

Мнениеот ivan_lawyer » 13 Окт 2013, 21:17

Е, много е важно да се знае кой е всъщност примерно страната, която търси съвет, защото има значение.

Доколкото разбирам, не сте от строителите, но все пак имате ли интерес - от имота ли, като реалност, то парично обезщетение ли.

Тоест подхожда се двойно - иска се имотът и се иска едновременно парична компенсация. Прави се тази схема и се пристъпва към действия.

Наистина не мога да разбера, може и да е практически приложимо такова извъртане чрез трето лице.

Малко е хладно като мнение - но според мен до 5 години ще стане ясно какво е разрешението.

Лично аз не съм чувал за панацея при имотните проблеми, възможно е, но всичко е тежка борба.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот momobili » 13 Окт 2013, 21:33

Не, не съм никоя от страните! Замесена е моя близка! Та въпросния имот е на друго лице, което има договор за строителство с фирма за строеж на апартамент, фирмата фалира и прехвърля правото си на друга фирма, която довършва строежа и с която естественно лицето няма никакви правни взаимоотношения! Води дело,което е спечелено, но понеже се опасява, че новата фирма може да обжалва и да си вземе апртамента, го продава фиктивно на моята позната. Сега я кара да го ипотекира, да тегли кредит с който да плати този апартамент, като и обеснява, че по нянкакъв закон, до две години новата фирма няма право да предяви каквито и да е претенции. Но какво става ако след тези две години, или по принцип новата строителна фирма която е довършила строежа успее да си вземе апартамента, който вече е ипотекиран в банка, ако въбще може да се ипотекира в случая. Примерно, взема си апартамента, а вноските към банката продължава да си ги плаща, без да има жилище, а ако не може какво следва?
momobili
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 13 Окт 2013, 22:54

Разбирам, искате да уредите някакъв вариант по възможност да пресечете претенции на фирмата.

Честно, не ми е известно за кратък 2-годишен срок, освен по изпълнително дело, то е друго нещо.

Има законна ипотека по принцип, но тя е явно без значение, може би е изтекла като преимущество.

Трябва да предприемете действия, като оставите законни бушони по веригата, които да са гъвкави.

Имаше един афоризъм от киното "Един адвокат с една химикалка, ще е повече от сто мъже с пушки".

Трябва да се размножат 2-3 производства, които да имат една цел - парично или реално обезщетение.

Може и да минете без съдебна инстанция, но ще се наложи да търсите такава статични ситуации, мисля.
ivan_lawyer
Старши потребител

Назад към Взаимопомощ