начало

Изнудвачът от „Суджукгейт“ осъди прокуратурата Изнудвачът от „Суджукгейт“ осъди прокуратурата

Проблем с работодател

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Проблем с работодател

Мнениеот kleoriki » 13 Окт 2013, 22:16

На 30.09. пуснах предизвестие по чл.326 за прекратяване на трудовия ми договор.До този момент работех по 12 часа,но по договор разбира се ,се водех на 4 часа.Работодателят каза,че ще ми плати както е по договор,съответно и аз започнах да работя по толкова с негово съгласие.Работя в обект за бърза закуска,работех два часа сутрин и два следобед,продавам и дребни захарни изделия и чипсове.
На 11.10. ,десет минути преди да затворя работодателят дойде и ми каза да приключа работата си,да опиша оборота,да си взимам личните вещи и от понеделник да не идвам на работа.Да дойда чак ноември месец някой ден да си взема заплатата.Възразих ,че е редно ако ме освобождава да ми заплати обезщетение за неспазено споразумение и неползваните отпуски за две години,в противен случай трябва да продължавам да идвам на работа за четири часа на ден.Той каза,че не му се занимава с документи и ми да идвам от 14-18 ч.,да чистя масата пред заведението и да мета.
Може ли да ми променя така работното време,аз ходя на друга работа от 17 часа?
Не беше извършена ревизия и няма приемо-предавателен протокол с ново МОЛ.Как да постъпя,за да не ми търси материална отговорност?
Трябва ли да се защитя с някакъв документ,защото най-вероятно след освобождаването ще търся съдействие от ИТ,тъй като работодателят не иска да ми заплати дължимия отпуск?
Благодаря Ви!
kleoriki
Младши потребител

Re: Проблем с работодател

Мнениеот nk7702n » 13 Окт 2013, 22:38

Доколкото става ясно от поста Ви, най - вероятно ще Ви се наложи да подадете жалба до ИТ, а освен това ще стигнете и до съдебно дело. Най - същественият проблем в момента е този да настоявате да се изготви приемо - предавателният протокол, за да се отчете наличното количество стоки и да нямате бъдещи проблеми с констатирани липси и търсене на отговорност. Относно неспазения срок на предизвестието и неизползвания платен годишен отпуск ще претендирате изплащане на обезщетение и заплащане на неизползвания отпуск.
nk7702n
Старши потребител

Re: Проблем с работодател

Мнениеот kleoriki » 17 Окт 2013, 08:52

Разбрах че мога да пусна жалба в Инспекцията по труда само ако още работя във фирмата.Аз обаче не знам дали той ще ми изплати неползвания отпуск.Това ще го разбера чак на 01.11.,когато е длъжен да ме освободи.Каква е моята възможност да се защитя?
И има ли право работодателят да ме обижда,защото продължавам да ходя на работа след като не ме е освободил.Била съм пълно куку и съм била издухана.Ако не ходя ще трябва да му платя обезщетение за неспазено предизвестие,нали така?
kleoriki
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ