начало

Изнудвачът от „Суджукгейт“ осъди прокуратурата Изнудвачът от „Суджукгейт“ осъди прокуратурата

Нарушаване на обществения ред в метрото

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Нарушаване на обществения ред в метрото

Мнениеот redpen » 20 Окт 2013, 15:34

Здравейте,

Вчера с група приятели(20на) отивахме на мач и при влизането по стълбите към касите на метрото почнахме да пеем песни на отбора, които подкрепяме, когато слязохме по стълбите(преди касите за билети за метрото), бяхме спряни от 2-ма полицая. Единия ни съобщи, че сме нарушили няколко закона(не ни каза кои са), каза ни, че единия от тях е нарушаване на обществения ред, защото сме пяли. Събраха ни личните карти(без обяснение защо се прави това) и единия полицай тръгна на някъде, стояхме 10на минути и дойдоха още 2-ма полицай от охранителна полиция. След около 30 минути полицая, който ни взе документите се върна, раздадени ги, но не ни пуснаха, след още 20на минути ни каза, че ни пуска само с предупреждение.
Искам да попитам, как мога да разбера, какво е правил с документите ни за самоличност и дали имаме повдигнати обвинения или актове?

Благодаря много за съдействието!
redpen
Нов потребител

Re: Нарушаване на обществения ред в метрото

Мнениеот TheOldMan » 20 Окт 2013, 21:43

Извършена ви е "профилактика". Спрели са ви, оставили са ви да стоите в неведение 1/2 час да охладите страстите, през това време полицая е направи справка под документите дали някой от вас не се издирва от полицията, дали няма 10-тина висящи производства, дали не го търси някоя съпруга за издръжка ... абе дали няма някакъв повод да прибере някой. Явно е нямало, затова ви връща документите и ви "спича" с лафа за предупреждението.
Всъщност ... записали са ви данните в един тефтер, и ако в същия ден ви гепат отново да пеете (или да правите нещо още по-противозаконно) тогава ще излезнат пред съда с "ами ние ги предупредихме, те не са си взели поука, така че настояваме за макс. наказание).
Но общо-взето - щом не са ви задържали на място, дишайте спокойно. Тоя запис ще остане само в тефтера на дежурния и няма по никакъв начин да бъде записано в някакво "досие".

П.С. Полицая няма право да ви отнема документите за самоличност без да ви обясни поради що се налага това. Също така от момента на задържането ви (демек откакто са ви спрели "за проверка") вие имате право да бъдете осведомени за причината за нарушаването на правото ви за свободно придвижване, за законите, членовете и алинеите които сте нарушили, за санкциите които ви се "полагат" за това ви деяние... Ама ако се опитате да приложите това на практика, вероятно щяхте да изпуснете мача, че и запивката след него... :)
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот redpen » 20 Окт 2013, 22:27

Между другото малко по-късно в центъра мен и още един ни спряха няколко полицай за да ни запишат данните от документите, това било нареждане от горе, по думите на единият полицай. Ходя на мачове не знам от колко години вече и до сега такова нещо не съм виждал...
redpen
Нов потребител

Мнениеот TheOldMan » 20 Окт 2013, 23:43

Имало някакви сигнали, че феновете щели да се бият с бежанците от Сирия, та полицаите доста се бяха изпопритеснили. Престарали са се. Няма лошо - така трябва да бъде всеки ден. Ако не нарушават правата на хората - да проверяват колкото си искат, току-виж хванали някоя риба в мрежите.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ