начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Имот, попадащ отчасти в регулация. Нотариален акт.

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Имот, попадащ отчасти в регулация. Нотариален акт.

Мнениеот sunrise » 22 Окт 2013, 21:29

Здравейте, колеги!
Отново имам питане към Вас, тъй като се сблъсквам за пръв път с подобен казус.
Преди 40 г. наследниците на лицето Х получават нотариален акт за собственост по давност и наследство на дворно място в населено място без регулационен план.
Десет години по-късно, страните правят делба , като двама получават един дял и другите двама друг дял. Населеното място вече е с план, като част от имота остава извън регулацията , като е предвидено за обществено мероприятие.
Впоследствие, всеки от дяловете се дели на две с договор за доброволна делба. Договорът , сключен при действието на ЗТСУ обхваща само имотите , които са в регулация. Впоследствие, предвижданото мероприятие отпада . Частта от имота извън регулация се ползва от собствениците , но не е разделяна с договора . Сам по себе си , той не отговаря на условията за самостоятелен поземлен имот.
Питанката тук е , как следва да се снабдят страните с нотариален акт:
1.Да се раздели според собствениците и да се присъедини към поземлените им имоти.
2. Да се обособи в отделен имот, което не е ясно как би могло да стане.
3. Да се снабдят с нотариален акт за собственост по давност върху целия имот.
Благодаря предварително за идеите !
sunrise
Активен потребител

Re: Имот, попадащ отчасти в регулация. Нотариален акт.

Мнениеот petko_a » 22 Окт 2013, 23:30

Да се обособи като отделен имот.
petko_a
Потребител

Мнениеот sunrise » 22 Окт 2013, 23:48

Няма излаз на улица.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот Melly » 23 Окт 2013, 01:14

sunrise написа:...........
Преди 40 г. наследниците на лицето Х получават нотариален акт за собственост по давност и наследство на дворно място в населено място без регулационен план.
Десет години по-късно, страните правят делба , като двама получават един дял и другите двама друг дял. Населеното място вече е с план, като част от имота остава извън регулацията , като е предвидено за обществено мероприятие.
Впоследствие, всеки от дяловете се дели на две с договор за доброволна делба. Договорът , сключен при действието на ЗТСУ обхваща само имотите , които са в регулация. Впоследствие, предвижданото мероприятие отпада . Частта от имота извън регулация се ползва от собствениците , но не е разделяна с договора . Сам по себе си , той не отговаря на условията за самостоятелен поземлен имот.
Питанката тук е , как следва да се снабдят страните с нотариален акт - те никога не са губели правото си на собственост, а и владеят частта попадаща извън регулацията.:
1.Да се раздели според собствениците и да се присъедини към поземлените им имоти - мисля, че може да се приложи процедурата по чл.17, ал.2 ЗУТ.
2. Да се обособи в отделен имот, което не е ясно как би могло да стане - НЕ.
3. Да се снабдят с нотариален акт за собственост по давност върху целия имот - НЕ.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот petko_a » 23 Окт 2013, 07:39

Определението за поземлен имот не включва излаз на улица.
petko_a
Потребител

Мнениеот sunrise » 23 Окт 2013, 07:58

petko_a написа:Определението за поземлен имот не включва излаз на улица.

Напротив, включва. Освен това и да е със съответната дължина-чл.19 ЗУТ.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 23 Окт 2013, 08:06

petko_a написа:Определението за поземлен имот не включва излаз на улица.

petko_a Внимавай казусът никак не е прост. Съдържа възможността да има необратими настъпили при действието на ЗТСУ последици. Затова аз се въздържам от изказване докато не получа повече информация.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот vdggbg » 23 Окт 2013, 10:44

Обособяването на останалата извън регулация част като отделен поземлен имот (с идентификатор, и пр.) има смисъл, ако регулацията е приложена по отношение на останалите части (в регулация), и регулационните им линии са станали имотни граници. sunrise, petko_a вероятно има предвид определението за поземлен имот по ЗКИР, чл. 24 (2): Поземлен имот е част от земната повърхност, включително и тази, която трайно е покрита с вода, определена с граници съобразно правото на собственост.
В случая няма пречка да се обособи такъв имот, в съсобственост при квоти такива, каквито са били за целия имот. Това, за нуждите на съставянето на КНА, би трябвало да е достатъчно.
Разбира се, най-добре би било, ако може да се направи изменение на регулационния план така, че части от въпросното парче да се присъединят към наличните урегулираните имоти в съответните пропорции, с договор по чл. 17 (2) от ЗУТ.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 23 Окт 2013, 11:26

vdggbg написа:..............
Разбира се, най-добре би било, ако може да се направи изменение на регулационния план така, че части от въпросното парче да се присъединят към наличните урегулираните имоти в съответните пропорции, с договор по чл. 17 (2) от ЗУТ.

Колега vdggbg Внушението което ти е направила Melly относно възможното приложение на чл.17 (2) ЗУТ е под въпрос, за това аз я оставям да продължава да си внушава.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот vdggbg » 23 Окт 2013, 12:11

sunrise написа:Населеното място вече е с план, като част от имота остава извън регулацията , като е предвидено за обществено мероприятие.

Това ли имаш предвид? Не е много ясно, наистина...
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 23 Окт 2013, 13:36

vdggbg написа:
sunrise написа:Населеното място вече е с план, като част от имота остава извън регулацията , като е предвидено за обществено мероприятие.

Това е началото на неяснотата. С малко повече менталност ще се досетиш и за останалото.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот Melly » 23 Окт 2013, 15:55

julyanvonemona написа:.....
Това е началото на неяснотата....

Началото на неяснотата е при теб, Емонски. За разлика от нас юристите, които и от тези данни (за теб отново недостатъчни) сме наясно какво следва.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 23 Окт 2013, 17:23

Melly написа:
julyanvonemona написа:.....
Това е началото на неяснотата....

Началото на неяснотата е при теб, Емонски. За разлика от нас юристите, които и от тези данни (за теб отново недостатъчни) сме наясно какво следва.

Не обобщавай! Вие Melly не въплащавате "нас юристите"
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот sunrise » 23 Окт 2013, 17:34

julyanvonemona написа:
vdggbg написа:

Това е началото на неяснотата. С малко повече менталност ще се досетиш и за останалото.

Тук се е развихрила дискусия, в която за съжаление днес нямах възможност да участвам.
В какво се състои неяснотата за да мога да я уточня, доколкото и на мен са ми известни фактите. Касае се за озеленителен пояс, каквото и да значи това.
Отделно съвсем не съм сигурна ,че плана е приложен, даже по-скоро не,на пък в договора за делба липсва посочване дали са уредени регулационните сметки , откъдето би трябвало да следва ,че няма разминаване между имотните и регулационните граници.
Кое според Вас се явява пречка за прилагане на чл.17 ЗУТ?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 23 Окт 2013, 19:03

1.По начало "озеленителният пояс" за който става дума и в който попада имотът за който има нотариален акт по обстоятелствена проверка, по първоначлният ЗРП (нарочно използвам лексика от времето на ЗТСУ) някога бил ли е предмет на предвиждане от страна на този план или е"озеленителен пояс" за борба със зимните навявания например.
2.Ако озеленителният пояс е бил предмет на тази план, в последствие с частично изменение на същия изключван ли е от него?
В случай че още по първоначален или последващ план имотът е изключен от регулация и са проведени процедури по чл.26 ЗТСУ в редакциите му до ДВ бр.31 /1990г. и частта от имота попаднал извън плана е включен в блок на ТКЗС,съответно аграно промишлен комплекс (АПК), то тази част от имота вече е земеделска земя и моята "муза" Melly има много здраве от МЕН неюриста относно приложното поле на чл.17 (2) ЗУТ.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот vdggbg » 23 Окт 2013, 19:15

:D Затуй повдигнах въпроса относно прилагането на регулацията, и евентуалното обособяване на парчето по реда на ЗКИР... А присъединяването на части от парчето по реда на чл. 17 (2) от ЗУТ е чисто теоретична фикция - трудно е за мен, лишеният от въображение, да си представя подобна удовлетворителна графика...
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 03 Ное 2013, 16:01

vdggbg написа::D Затуй повдигнах въпроса относно прилагането на регулацията, и евентуалното обособяване на парчето по реда на ЗКИР... А присъединяването на части от парчето по реда на чл. 17 (2) от ЗУТ е чисто теоретична фикция - трудно е за мен, лишеният от въображение, да си представя подобна удовлетворителна графика...

Колега, при положение че общинарите са приложили (а би следвало да са)чл.26 ЗТСУ парчето земя останало извън регулацията вече е земеделска земя - ерго не е урбанизирана територия, следователно за него следва или да се прилагат принципите на ЗСПЗЗ или, чрез ПУП и по реда на чл.17 и сл. от ЗОЗЗ да се промени предназначението на земеделската земя и се разшири съответната урбанизирана територия. Само на тази основа можем да говорим за удовлетворителни или не графики.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот Melly » 03 Ное 2013, 16:18

julyanvonemona написа:
vdggbg написа:...

Колега, при положение че общинарите са приложили (а би следвало да са)чл.26 ЗТСУ парчето земя останало извън регулацията вече е земеделска земя - ерго не е урбанизирана територия, следователно за него следва или да се прилагат принципите на ЗСПЗЗ или, чрез ПУП и по реда на чл.17 и сл. от ЗОЗЗ да се промени предназначението на земеделската земя и се разшири съответната урбанизирана територия. Само на тази основа можем да говорим за удовлетворителни или не графики.
- Студено, студено, та чак ледено. Много си далеч от истината по отношение конкретния казус, Емонски.
julyanvonemona написа:то тази част от имота вече е земеделска земя и моята "муза" Melly има много здраве от МЕН неюриста относно приложното поле на чл.17 (2) ЗУТ.
...........
Не обобщавай! Вие Melly не въплащавате "нас юристите"

Пълен смехурко. :lol: :lol: :lol:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 03 Ное 2013, 21:11

Melly написа:.......................................
Пълен смехурко. :lol: :lol: :lol:

Я глей па таа! Тропна с крак, трака трак!
P.S. Все пак горният израз е най-високото ниво на простащина което мога да си позволя. Повече дори и да не го разбереш за разлика от тебе не ми е присъщо да си позволявам.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 04 Ное 2013, 11:23

До колко този озеленителен пояс е ПОС/ПДС?
Трябва да се прегледа тази регулация отпреди 30 и повече години.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Следваща

Назад към Съсобственост и делба