начало

Изнудвачът от „Суджукгейт“ осъди прокуратурата Изнудвачът от „Суджукгейт“ осъди прокуратурата

Отказ от иск-въпрос?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Отказ от иск-въпрос?

Мнениеот alexandar25 » 26 Окт 2013, 17:13

Здравейте, търся малко помощ по казуса:

ООД - с двама съуправители
ЕООД, където ЕСК е единият от съуправителите в ООД-то.

ООД-то предявява иск срещу ЕООД /съуправителите са се изпокарали нещо и за това/.

Искам да попитам - нали е възможно ЕСК, който е и съуправител в ООД - то ищец, да направи отказ от иска срещу ЕООД-то? В кой момент е най подходящо да стане това? Делото е образувано пред ОС. Какво става, ако се направи отказ от иск на Апелативан съд? В сила остава Р на долната инстанция или както аз си мисля, производството се прекратява, и съда се десезира? :roll:
Аватар
alexandar25
Потребител

Re: Отказ от иск-въпрос?

Мнениеот latinka » 27 Окт 2013, 12:53

Ако двама съуправители на ООД-то представляват заедно, отказът от иск следва да се подаде и от двамата.Ако представляват поотделно - достатъчно е да се подаде само от единия.

Ищецът може да направи отказ от иск във всяко положение на делото. Ако отказът е направен след постановяване на решение от първоинстанционният съд, решението се обезсилва, а делото се прекратява.

Внимавайте с вредите...
latinka
Младши потребител

Мнениеот alexandar25 » 27 Окт 2013, 15:02

Благодаря за отговора.
Да, заедно и поотделно представляват, така че може да се направи отказ.

latinka написа:Внимавайте с вредите...

Имате в предвид това, че ако се направи отказ от иск, то другият съуправител може да подаде иск срещу направилият отказа?
Аватар
alexandar25
Потребител

Мнениеот latinka » 27 Окт 2013, 15:54

Управителят все пак отговаря за причинени на дружеството вреди. Такъв отказ от иск лишава ООД-то от претенцията срещу ЕООД-то.
latinka
Младши потребител

Мнениеот alexandar25 » 27 Окт 2013, 16:04

Абсолютно съгласен съм с мнението Ви. За сега ще изчакаме да разберем Р на първата инстанция и след това ще преценим. Понеже не съм правил отказ от иск, процедурата каква е? С молба от управителя до съда, в която заявяваме отказа?
Аватар
alexandar25
Потребител

Мнениеот latinka » 27 Окт 2013, 16:16

Да, такава е процедурата за отказа.
latinka
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ