начало

Изнудвачът от „Суджукгейт“ осъди прокуратурата Изнудвачът от „Суджукгейт“ осъди прокуратурата

Регистрация на МПС нов внос

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Регистрация на МПС нов внос

Мнениеот pnmamn » 30 Окт 2013, 17:05

Здравейте! :)
Имам въпрос относно следния случай.
Дядо ми купува автомобил от частно лице в Германия за майка ми. В договора е вписано неговото име. Автомобилът пристига в София и отиваме в КАТ за транзитни номера (ще го регистрираме в Пловдив). Дядо е с генерално пълномощно от майка ми, в което са описани всички действия които може да извършва от нейно име, да я ангарижа навсякъде, вкл. регистрации и т.н. пред КАТ. Да, обаче от КАТ казват, че транзитните номера се издават на името на купувача по договора. Взимаме номерата и разрешението на негово име с идеята, че това са временни номера за придвижване до КАТ-Пловдив. Тук се оказва, че не може да я регистрира на името на майка ми, защото транзитните номера били на негово име! :oops:
Възникват много въпроси?
- разрешението за временно движение (транзитните номера) документ за собственост ли е, че въз основа на него да се издава постоянна регистрация?
- ако е така - защо пред нотариус не можем да прехвърлим колата на майка ми с това разрешение?
- ако не е така - защо дядо да не може да регистрира колата на името на майка ми в КАТ като е упълномощен за това?
- и как можем да се справим в тая ситуация, която никому не пожелавам? :cry:
pnmamn
Нов потребител

Re: Регистрация на МПС нов внос

Мнениеот doc03 » 30 Окт 2013, 19:31

Собственик е дядото, а не майката. Това е. Друго няма. Какво не е ясно ?
Майката се явява "никой" по отношение на тази движима вещ - автомобила (освен че ще бъде наследник, един ден), така че дори не разбирам какво пълномощно е правено, както и за какво служи същото.
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот TheOldMan » 30 Окт 2013, 21:50

Според мен изхода е дядото с пълномощното при нотариус и да я продаде на майката, като ползва пълномощното за да я купи от себе си за нейно име (не знам дали някой нотариус ще се навие на тая врътка обаче). После пак в КАТ, вече с новия договор да я регистрира на майката като неин представител съгласно пълномощното.
Проблема в КАТ не е в това, че номерата са на името на дядото, а че колата е на името на дядото.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот pnmamn » 30 Окт 2013, 21:55

Да, но нотариус не ще завери покупко-продажба на МПС без то да е регистрирано?
Луда работа! :lol:
pnmamn
Нов потребител

Мнениеот doc03 » 30 Окт 2013, 22:06

Е как ще иска ? Ти ще завериш ли такава покупко-продажба, на нерегистрирано МПС ?
Чисто и просто като се опитвате да правите врътки става "клекни па се прЕскочи", и после ... олеле ...
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот pnmamn » 30 Окт 2013, 22:21

Не разбирам за какви врътки става въпрос?
Дядо ми е упълномощен да купи кола на майка ми
и я купува, но не може да и я регистрира на нейно име?
pnmamn
Нов потребител

Мнениеот TheOldMan » 30 Окт 2013, 22:27

pnmamn написа:Да, но нотариус не ще завери покупко-продажба на МПС без то да е регистрирано?
Луда работа! :lol:

Оооо, да... забравих я тая подробност :) Кофти става.
С'я трябва дядото да я регистрира на негово име, и едва след това да я продаде на майката. Ако двамата имат постоянни адреси в различни области, ще се наложи току-що сложените български рег. номера да се свалят и да се сложат други, от другата област. Смеееееех...
И дядото да не забрави да плати данъка в общината за тия няколко часа или дни, през които е бил собственик на МПС-то :)

pnmamn написа:... Дядо ми е упълномощен да купи кола на майка ми
и я купува, но не може да и я регистрира на нейно име?

Дядото е трябвало да регистрира колата на името на майка ви още в Германия. Разбирате ли... той си е купил колата за себе си, подписвайки договора за покупко-проджба, независимо какво е приказвал. Той е законен собственик на возилото, и може да се "отърве" от него само чрез договор за покупко-продажба.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот pnmamn » 30 Окт 2013, 22:45

Да, май регистрацията ще е на негово име и после продажба на майка ми!
Дано така да става! Относно тоя данък за часовете - дали наистина ще трябва да плаща нещо?
Че то ще се получи двоен данък и двойна регистрация, които естествено майка ми ще плати? :lol:
pnmamn
Нов потребител

Мнениеот nikolov__ » 01 Ное 2013, 11:12

Заверката пред нотариус
при покупко-продажба на МПС м/у частни лица все още не е отпаднала, нали?
errare humanum est
Аватар
nikolov__
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ