начало

Изнудвачът от „Суджукгейт“ осъди прокуратурата Изнудвачът от „Суджукгейт“ осъди прокуратурата

проверка на лични документи - законно ли е ?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

проверка на лични документи - законно ли е ?

Мнениеот pharmasist » 26 Ное 2013, 15:22

http://www.btv.bg/shows/lice-v-lice/vid ... ratse.html
В предаването "лице в лице" адв. николай хаджигенов казва , че служителите на МВР нямат право да ни искат лични документи на улицата - клипчето 24 мин и 25 мин , а доколокото съм чувал и нямат право да ни правят личен обиск на улицата??? Не ми се вярва това да е вярно, т.к. това е нормална практика на полицията
pharmasist
Младши потребител

Re: проверка на лични документи - законно ли е ?

Мнениеот TheOldMan » 26 Ное 2013, 16:20

Полицая има право да ви иска лични документи. Вие обаче имате право да бъдете осведомен поради що сте станали така "оперативно интересен" изведнъж, и ако се окаже че полицая просто е решил че му е скучно ... можете да се оплачете (най-вече на арменския поп... но това е друг въпрос).
Личен обиск също има право да ви се направи, ако полицая сметне че притежавате оръжие или нещо, което би могло да го застраши при извършването на проверката. Или пък че носите нещо, което е забранено за притежание - наркотици примерно. Как ще докажете в последствие че преценката му не е правилна, и дали някой ще приеме това за достатъчно че да наложи наказание на полицая ... отново е философски въпрос.
За лично претърсване трябва да се състави протокол, трябва да присъстват и свидетели, записани в протокола.
Личното претърсване е различно от "беглото" опипване дали не носите оръжие. Едното се прави за безопасност на самия полицай (обикновено в момента на ... хмм... не е "задържането", щото и за него трябва протокол... де да знам ... да кажем на мястото където са ви спрели), докато при другото всички по джобовете ви се изнася на подносче, описва се ... и това се прави най-често след като са ви задържали и почти винаги в районното или там където са ви закарали.
Но пък нищо не пречи да се подават сигнали за всяко такова самоволно и непреднамерено поведение на полицаите. надявам се че когато за даден служите се съберат повече оплаквания, това би могло да предизвика някакъв интерес в началника му - "Защо така само тоя служител попада на толкоз опасни бандити, че толкоз често му се налага да извършва обиски и претърсвания, а при колегите му това не се случва...".
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот pharmasist » 26 Ное 2013, 19:20

Значи този от клипчето или не познава закона, или си говори колко да не зАспи
pharmasist
Младши потребител

Мнениеот TheOldMan » 27 Ное 2013, 03:34

pharmasist написа:Значи този от клипчето или не познава закона, или си говори колко да не зАспи

Ми... bTV - какво друго да очакваш. Не че другите медии са по-различни...
Има закони. Задължение на гражданина е да ги познава.
Прочетете Конституцията - интересно четиво е, макар че трябва помощ да го разберете. Примерно израза "гражданите на РБ са длъжни да спазват конституцията и законите" (по спомен). Забележете - Конституцията и Законите. Точка. Наредби, заповеди, окръжни - това са документи, засягащи държавните служители, но не и вас като гражданин. Вие трябва да знаете само Конституцията и ЗАКОНИТЕ. И трябва да спазвате само тях. Ама ... имало заповед да се спират всички лица и да им се проверяват документите... Това вас не ви касае. Лицето, което се позовава на някаква заповед на шефа си, че трябва да извършва проверка на документите... ВИЕ сте човека, който трябва да бъде запознат със съдържанието на тази заповед (да ви я представят при поискване), да се запознаете със съдържанието й, да прецените дали издалия я орган е овластен и има достатъчно правомощия
да налага такива ограничения, и ако се усъмните в това - да откажете да я изпълните тъй като е противоконституционна. Вашето задължение съгласно ЗМВР е да изпълнявате всички ЗАКОННИ разпореждания на овластен орган. Ваше решение (и отговорност) е да се уверите че "органа" е овластен да издава такива заповеди и че заповедите му не противоречат на Конституцията и ЗАКОНИТЕ. Естествено и отговорността е ваша - ако се окаже че органа е овластен и заповедта не противоречи на Конституцията и законите, а вие не я изпълните - носите отговорност по ЗМВР и к'вот се сетите....
Абе ... хазарт си е. Трябва да се gambler за да влизаш в спор със "зелените човечета".
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот pharmasist » 02 Дек 2013, 19:24

то е и противоконституционно да те снимат против волята ти. Точно гледах Господари на ефира и си мислех , че е нарушение , ама щом го правят 11 години вече , значи има някаква вратичка
pharmasist
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ