начало

Изнудвачът от „Суджукгейт“ осъди прокуратурата Изнудвачът от „Суджукгейт“ осъди прокуратурата

Невъзможност за явяване като свидетел

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Невъзможност за явяване като свидетел

Мнениеот kobuladze » 28 Ное 2013, 19:28

Здравейте! Ще помоля за съвет по следният случай: Днес 28.11.2013г в 17.00ч получех призовка да се явя на 29.11.2013г в 10 00ч в МВР Асеновград като свидетел пред разследващ полицай по преписка от 2002г.Обадих се на посочения номер и обясних че няма как да се явя тъй като освен че времето за път е малко съм също безработен без доходи и нямам пари за път от София до Асеновград.Разследващата полицайка ми каза че след като съм получил призовката трябва да се явя в противен случай ще ме обяви за национално издирване и ще ме доведат принодително а аз да си мисля как ще се връщам.Какво бихте ме посъветвали да направя в моето положение?
kobuladze
Младши потребител

Re: Невъзможност за явяване като свидетел

Мнениеот ivan_lawyer » 28 Ное 2013, 20:48

Ми по-добре да се поемат разноските от трето лице, то принудителното не е нещо особено. Ще отидете в Съдебната палата, ако решите, има такова звено към съдебна охрана. Разкажете случая и там поне да не са усукани нещата. Не е за вярване, но присъствието е задължение на всеки, пък при отказ - ето какво. Асеновград не е ли близко до София, че нещо не се сещам, примерно кола на приятел, нещо оплачете се на приятел.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот borovinka » 29 Ное 2013, 11:38

Хич не е близко Асеновград до София - има-няма 200 км. са.
А и призоваването е нередовно в случая - няма 7-дневен срок от 28.11 до 29.11 - може да възразите за това и възражението Ви ще бъде прието. Хубаво е обаче да се чуете още веднъж с дознателя, да му обясните, че знаете за 7-дневния срок (от получаване на съобщението до извършване на действието) и да се уговорите с него за друг ден и час, в който да се видите по въпроса. АКо трябва и ново съобщение да ви пратят.
Не може то така - днес те викам за утре да дойдеш от Бургас до Видин, ама ако не дойдеш - лошо, ще те обявя за национално издирване.
А и щом преписката се влачи от толкова време и не се приключва, значи е нещо важно. Препоръчвам на питащия да вземе да намине до Асеновград в 7-дневения срок от получаване на призовката, пари да вземе и назаем, ако трябва, но да не се налага да го обявяват за общодържавно.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот 4ere6ka » 04 Дек 2013, 12:00

А като си безработен, съда/мвр не изплаща ли разходи- пътни на свидетеля?
Имай предвид, че някой съдилища изплащат разходи само на цена билет,а не км. в бензин? (София-Пловдив-Асеновград и обратно, даже и възможно близо с 50 % по-ниска себестойност билети отиване връщане с първият влак от София и прикачване на Пловдивската гара)
4ere6ka
Младши потребител

Мнениеот reg_reg1 » 05 Дек 2013, 22:01

borovinka написа:А и призоваването е нередовно в случая - няма 7-дневен срок от 28.11 до 29.11 - може да възразите за това и възражението Ви ще бъде прието.

Бихте ли посочили правната норма предвиждаща такъв срок за призоваване на СВИДЕТЕЛ!
reg_reg1
Потребител

Мнениеот doc03 » 05 Дек 2013, 22:27

Да, няма срок за призоваване на свидетел, но добрите нрави (илюзорно :? ) изискват поне седмица. Особено ако ще бие път.
Но - никъде не е написано :-)

Съветвам питащия, ако не се е явил, да помоли разследващия за разпит по делегация. Не е невъзможно и си е приложимо. Освен ако прокуратурата не е взела делото на "специален контрол", щото тогава му палят д-то на разследващия .... :D От това, което чета, явно е с/у ИИ и някой, на когото разследващият е подчинен, пришпорва нещата.

П.П. Не чакайте МВР скоро да плати разноски на свидетел.
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 05 Дек 2013, 23:14

Хайде да не вдигаме кръвно, но да речем, довеждат го принудитулно, а той на 112 се обажда и го връщат примерно.

Това става ли горе-долу.

112 нали е за това - за хора в беда.

Дали няма да го препратят пък към помощ от полицията в РУП - Асеновград.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот votpuska » 11 Дек 2013, 21:06

ivan_lawyer написа:Хайде да не вдигаме кръвно, но да речем, довеждат го принудитулно, а той на 112 се обажда и го връщат примерно.

Това става ли горе-долу.

112 нали е за това - за хора в беда.

Дали няма да го препратят пък към помощ от полицията в РУП - Асеновград.

Виждам една от друга по-налудни идеи предлагаш, ама това съвсем не го вдянах. За какво се обажда на 112, какво ще им каже, къде го връщат?
Юризмът не е лъжица за всяка уста!
votpuska
Потребител

Мнениеот kobuladze » 12 Дек 2013, 14:39

Благодаря на всички който се опитаха да ми помогнат.За информация ще разкажа накратко развръзката: Обадих се отново на следователя и му казах че няма как да намеря 30-40лв за път до Асеновград а даже и да ги намеря по-скоро бих си купил обувки от които имам нужда.Мисля че той ме разбра и направи така че да дам показания в нашето РПУ пред следовател.Отговорих на въпросите на следователя но всъщност мисля че не бях полезен тъй като незнам нищо за случая.Надявам се това да приключи за мен!Още веднъж Благодаря!!!
kobuladze
Младши потребител

Мнениеот doc03 » 12 Дек 2013, 19:28

Е, видя, че не хапят, нали :D
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ