начало

Изнудвачът от „Суджукгейт“ осъди прокуратурата Изнудвачът от „Суджукгейт“ осъди прокуратурата

Лична банкова сметка - СИО

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Лична банкова сметка - СИО

Мнениеот bebitor » 13 Яну 2014, 14:53

" Съгласно чл. 19 ал. 1 от СК /1985г., отм./ вещите и правата върху вещи, както и паричните влогове, придобити от съпрузите през време на брака в резултат на съвместен принос, принадлежат общо на двамата съпрузи независимо от това, на чие име са придобити.
С влизане в сила на новия СК от 01.10.2009г. в раздел ІІ Законов режим на общността, в чл. 21 ал. 1 законодателят е дал дефиниция на съпружеската имуществена общност - вещните права, придобити по време на брака в резултат на съвместен принос, принадлежат общо на двамата съпрузи, независимо от това на чие име са придобити. Паричните влогове са изрично изключени от съпружеската имуществена общност. Съгласно § 4 от ПЗР на СК правилата на новия кодекс относно имуществените отношения между съпрузите се прилагат и за имуществата, придобити от съпрузите по заварени бракове. Следователно заварените общи влогове, считано от 01.10.2009г., стават лично притежание на съпруга, на чието име са открити. Доколкото в случая липсва вписване на режим на разделност или договорен режим на имуществените отношения, по смисъла на раздел ІІІ и ІV от СК, според чл. 18 ал. 2 от СК по отношение на същите следва да се прилага законовия режим на общност. Последният обаче важи само за вещните права, придобити от съпрузите по време на брака им, тъй като паричния влог е изключен от СИО по силата на закона – чл. 21 ал. 1 от СК и следва да се прие, че е лично притежание на съпруга – титуляр. Действително тази нова уредба, при която отпада СИО върху паричните влогове, е в противоречие с разпоредбата на чл. 518 от ГПК, който не е отменен изрично. Съгласно чл. 15 ал. 1 от ЗНА нормативният акт трябва да съответства на Конституцията и на другите нормативни актове от по-висока степен. Налице е противоречие между чл. 518 от ГПК и чл. 21 ал. 1 от СК, т. е. нормативни актове с еднаква правна сила по смисъла на чл. 4 от ЗНА. При това положение съдът намира, че в случая следва да намери приложение специалната уредба на СК, който урежда законовия режим на общността по нов начин и то с обратно действие, а не процесуалната норма на чл. 518 от ГПК. "
http://www.osstz.com/reshenia/TD/2010/0 ... 531010.htm
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот neutralen » 13 Яну 2014, 15:55

1+
Обръщам внимание на някои от колегите, че всеки член от ГПК си има заглавие, което изразява главното съдържание на съответната правна норма.
Такъв е и случая с обсъждания чл.518 от ГПК със заглавие "Изпълнение върху ОБЩ влог".
От горното следва, че чл.518 от ГПК има предвид изпълнение само срещу ОБЩИ на двамата съпрузи влогове, т.е съответния влог е на името на двамата съпрузи а не на името на единия съпруг, който се явява личен влог на съответния съпруг.
Няма законова пречка съпрузите да имат общи влогове и отделно лични влогове. Разпоредбата на чл.518 от ГПК се отнася само за общите влогове на съпрузите. Изрично е подчертано в тази правна норма, че изпълнението се насочва върху половината от общия влог. "Другата половина става ЛИЧЕН влог на съпруга недлъжник." :D
neutralen
Активен потребител

Мнениеот windlove » 13 Яну 2014, 16:04

И на какво основание?
Даме би чл.518 от ГПК да е отм.?
Или ?
Хахахаха
Изпълнитеното производство се ръководи от строги правила, разписани в ГПК!
Всичко останало са глупости на преподавателите ви...
Нека питащата да се пробва и ще разбере кой е крив и кой прав...

От написаното по - горе сте уцелил само за правилата разписани в ГПК. Ще ми е любопитно да ми посочите дори само един съдебен изпълнител, който ще ви наложи запор на банкова сметка на съпруг/съпруга недлъжник.
Aliena vitia in oculis habemus, а tergo nostra sunt!!!
windlove
Потребител

Мнениеот datajumanji » 14 Яну 2014, 14:21

:)
ако не го стори, нали знаете какво ще последва?
или не?
datajumanji
Потребител

Мнениеот windlove » 14 Яну 2014, 16:57

datajumanji написа::)
ако не го стори, нали знаете какво ще последва?
или не?

Ще последва - Абсолютно нищо.
Най - много да пробвате някое глупаво обжалване на което съда ще се изсмее и до там. И това го казвам от опит.
windlove
Потребител

Мнениеот datajumanji » 14 Яну 2014, 19:43

windlove написа:Ще последва - Абсолютно нищо.
Най - много да пробвате някое глупаво обжалване на което съда ще се изсмее и до там. И това го казвам от опит.

Аз какво съм виновен, че мислиш бавно?
Или пък, че си дал/а парите на вятъра?
Хич няма намерение да те ограмотявам, че после човек няма да може да ти затвори устата.

Успех!!!
Въпреки, че не се сещам как ще стане...
datajumanji
Потребител

Мнениеот windlove » 14 Яну 2014, 23:37

Аз какво съм виновен, че мислиш бавно?
Или пък, че си дал/а парите на вятъра?
Хич няма намерение да те ограмотявам, че после човек няма да може да ти затвори устата.

Успех!!!
Въпреки, че не се сещам как ще стане...

Да ме ограмотяваш? От глупостите които надрънка до тук стана ясно, че си чувал за изпълнително производство само по телевизията. А и от начина ти на писане си личи, че правните ти знания са на ниво първокурсник, което е жалко защото се излагаш и публично!!!
Наистина е жалко когато някой като теб няма правни знания в дадена област да пише общи приказки и да отправя нападки. Напомня ми на един преподавател навремето, който обичаше да казва "не е нужно да говориш правилно, важното е да е убедително". За съжаление това не ви помага, нито ви кара да изглеждате по умен.
windlove
Потребител

Мнениеот datajumanji » 15 Яну 2014, 09:59

Стига с тия първокурсници деееееееееее!!!
Научи най-после някое НОВО КЛИШЕ!!!
И аз какво съм виновен, че благоевградския, варнески, бургаски, великотърновски и прочие СВОБОДНИ ТЕХНИКУМИ са се преименували на университети и бълват каква ли не паплач и сволач?
datajumanji
Потребител

Мнениеот windlove » 15 Яну 2014, 10:26

datajumanji написа:Стига с тия първокурсници деееееееееее!!!
И аз какво съм виновен, че благоевградския, варнески, бургаски, великотърновски и прочие СВОБОДНИ ТЕХНИКУМИ са се преименували на университети и бълват каква ли не паплач и сволач?

Както и се очакваше - след като си нямаш правна идея какво да отговориш си плямпаш общи приказки, за да изглеждаш умен - не ти се получава - жалко за теб и още по жалко за клиентите ти.Въпреки че се съмнявам въобще да си юрист - по начина на писане ... май те надцених с 1 ви курс прав си....
windlove
Потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 15 Яну 2014, 10:56

Колеги, въпреки, че темата е във взаимопомощ, мисля на питащата се даде коректен отговор ( да си открива банков влог на нейно име без притеснения), а в останалата част си припомнете сигнатурата на Ковачев: "Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите". Загуба на време и усилия е.
А, като се замислите- усилията не си струват, защото чуждия проблем с егото и знанията дори не е ваш.

Хубав ден на всички.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот miniscule » 24 Фев 2014, 16:53

windlove написа:
datajumanji написа:Стига с тия първокурсници деееееееееее!!!

Както и се очакваше - след като си нямаш правна идея какво да отговориш си плямпаш общи приказки, за да изглеждаш умен - не ти се получава - жалко за теб и още по жалко за клиентите ти.Въпреки че се съмнявам въобще да си юрист - по начина на писане ... май те надцених с 1 ви курс прав си....

Не храни форумните тролове
Quis custodiet ipsos custodes?
miniscule
Потребител

Предишна

Назад към Взаимопомощ