начало

Изнудвачът от „Суджукгейт“ осъди прокуратурата Изнудвачът от „Суджукгейт“ осъди прокуратурата

Кога изтича погасителен срок?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Кога изтича погасителен срок?

Мнениеот ivanov_p » 20 Яну 2014, 12:50

Въпросът е елементарен, но и сумата е голяма и не ми се рискува:

Запис на заповед е предявен на 01.02.2011 г. Кой е последният ден в който може да се заведе иска по 417 ГПК за да се спази тригодишния срок? Аз мисля, че е 01.02.2014 г., но сега четох едно решение на ВКС, където десетгодишен срок започвал да тече от 01.06.1996 г. изтича на 31.05.2006 г. Всъщност не съм сигурен дали теоретично срокът е погасителен, защото погасява правото на първия джиратар, но само при възражение и от този момент възниква право за последния, ако има джиросване.

От друга страна става дума, че срокът "започвал да тече" от 01.06.1996 г., което навежда, че правопораждащия факт е бил един ден по-рано, т.е. на 31.05.1996 г., но в случая е за владение, та да не станат грешки.

При изчислението , в рамката на релевирано възражение за придобивна давност на имот- недвижима частна общинска собственост , срокът , които би дал основанието-при наличие на останалите елементи от фактическия състав на чл. 79 ал.1 ЗС, да се придобие на правото на собственост по оригинерен начин, следва да е изтекъл или да изтича като крайна дата на 31.05.2006 год. Това означава , че началният момент , от които срокът следва да е започнал да тече /без прекъсване/ е преди или най-късно към дата 1.06.1996 година.
ivanov_p
Активен потребител

Re: Кога изтича погасителен срок?

Мнениеот datajumanji » 20 Яну 2014, 14:40

ivanov_p написа:Въпросът е елементарен, но и сумата е голяма и не ми се рискува...

Като е голяма сумата И не ти се рискува И ако си адвокат, трябва да знаеш.
Ако не знаеш, плащаш на някой дето знае (например на мен) и почваш да знаеш и ти.
Наистина е елементарно...
Ако искаш да лапаш само ти и то без да знаеш...обаркал си рейса пич!
datajumanji
Потребител

Мнениеот ivanov_p » 20 Яну 2014, 15:11

Вместо дълги излияния казваш "Не знам".
Аз нямам проблем с това, защото дните се падат почивни, та и да не знам няма как да сгреша. Казусът ми се видя интересен, защото става дума за владение и откога започва да тече срокът при владение. От една страна няма логика да е от "следнащия ден", от друга има. Ако обаче започва от деня защо се губи един ден в срока?
Иначе е хубаво адвокатите във форума и особено писалите в едни теми за придобивна давност да прочетат решението преди да дават платени съвети.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот datajumanji » 20 Яну 2014, 15:17

Първо парите, после четенето!
Такива да ги нямаме!

Или както са казали древните гърци: Горе ръцете, долу гащите!
datajumanji
Потребител

Мнениеот pharmasist » 22 Яну 2014, 14:37

подранил си , пич .. консултирай се с адвокат
pharmasist
Младши потребител

Мнениеот ivodam » 22 Яну 2014, 17:21

ivanov_p написа:Въпросът е елементарен, но и сумата е голяма и не ми се рискува:

Запис на заповед е предявен на 01.02.2011 г. Кой е последният ден в който може да се заведе иска по 417 ГПК за да се спази тригодишния срок? Аз мисля, че е 01.02.2014 г., но сега четох едно решение на ВКС, където десетгодишен срок започвал да тече от 01.06.1996 г. изтича на 31.05.2006 г. Всъщност не съм сигурен дали теоретично срокът е погасителен, защото погасява правото на първия джиратар, но само при възражение и от този момент възниква право за последния, ако има джиросване.

От друга страна става дума, че срокът "започвал да тече" от 01.06.1996 г., което навежда, че правопораждащия факт е бил един ден по-рано, т.е. на 31.05.1996 г., но в случая е за владение, та да не станат грешки.

При изчислението , в рамката на релевирано възражение за придобивна давност на имот- недвижима частна общинска собственост , срокът , които би дал основанието-при наличие на останалите елементи от фактическия състав на чл. 79 ал.1 ЗС, да се придобие на правото на собственост по оригинерен начин, следва да е изтекъл или да изтича като крайна дата на 31.05.2006 год. Това означава , че началният момент , от които срокът следва да е започнал да тече /без прекъсване/ е преди или най-късно към дата 1.06.1996 година.

А защо трябва да чакате последния срок?? :shock:
ivodam
Потребител

Мнениеот im4o_im4o » 22 Яну 2014, 17:42

Бихте ли постнали решението на ВКС или да посочите № на делото.
im4o_im4o
Младши потребител

Мнениеот ivanov_p » 22 Яну 2014, 18:17

Защото компетентния съд е далече, а близо до него имам опис на 3.02. Иначе трябва да отида в петък и до понеделник да се чудя какво да правя. Аз съм сигурен, че последната дата е 01.02, "съответния ден" но джиранта е адвокат и твърди, че е 31.01, а и не ми се влиза в приключения за много пари, та настана суматоха.

За решението си копираш 1-2 реда и го слагаш в търсачката.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот ivodam » 27 Яну 2014, 13:55

ivanov_p написа:Защото компетентния съд е далече, а близо до него имам опис на 3.02. Иначе трябва да отида в петък и до понеделник да се чудя какво да правя. Аз съм сигурен, че последната дата е 01.02, "съответния ден" но джиранта е адвокат и твърди, че е 31.01, а и не ми се влиза в приключения за много пари, та настана суматоха.

За решението си копираш 1-2 реда и го слагаш в търсачката.

Ми пратете си заявлението по 417 с куриер до деловодството на съда.
ivodam
Потребител

Назад към Взаимопомощ