начало

Изнудвачът от „Суджукгейт“ осъди прокуратурата Изнудвачът от „Суджукгейт“ осъди прокуратурата

Глоба УБДХ-продажба на фирма за събиране на дългове?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Глоба УБДХ-продажба на фирма за събиране на дългове?

Мнениеот ivan_veskov » 28 Яну 2014, 16:30

Здравейте,

Въпросът ми е кратък и ясен: Възможно ли е държавата да продаде без предупреждение административна глоба към частно лице на частна фирма събираща дългове? Глобата е наложена по УБДХ преди 10 месеца и е в размер на 1000 лв. Ако все пак това е възможно, не ни ли доближава това до Средновековието?

Какви са най- вероятните сценарии ако не се извърши плащане?

Благодаря на хората, които ще ми отговорят и хубав ден на всички!
ivan_veskov
Младши потребител

Re: Държавата продава административни глоби

Мнениеот ivanov_p » 28 Яну 2014, 17:38

Публични вземания се събират от публични или съдебни изпълнители. За продажба не съм чул, но е много вероятно такава да ангажира и наказателна отговорност за длъжностното лице.
Като се водим от това, че всичко е възможна може и за това да са намерили някакъв начин или да не сте разбрали точно и да става дума за частен съдебен изпълнител, където е добре да платите.
ivanov_p
Активен потребител

Re: Глоба УБДХ-продажба на фирма за събиране на дългове?

Мнениеот Pause » 28 Яну 2014, 17:50

Според мен в ДОПК ,не е дадено такова правомощие за продажба на дълг ,което от своя страна обосновава отговора, че не може основен принцип в публичното право.
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот borovinka » 28 Яну 2014, 17:55

ivan_veskov написа:Здравейте,

Въпросът ми е кратък и ясен: Възможно ли е държавата да продаде без предупреждение административна глоба към частно лице на частна фирма събираща дългове? Категорично не. Проверете дали от колекторската фирма не ви търсят за друг дълг със същия размер.Глобата е наложена по УБДХ преди 10 месеца и е в размер на 1000 лв. Ако все пак това е възможно, не ни ли доближава това до Средновековието?

Какви са най- вероятните сценарии ако не се извърши плащане?

Благодаря на хората, които ще ми отговорят и хубав ден на всички!

Публични вземания (глоби) се събират чрез НАП (която пое функциите на бившата Агенция за държавни вземания). По-вероятно е следващия път, когато отидете да си внесете осигуровките, в НАП да ви излезне и задължение за заплащане на въпросната глоба. Няма начин държавата да "продаде" публично вземане на трето лице (колекторската фирма в случая).
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот ivan_veskov » 28 Яну 2014, 18:01

Благодаря за споделените мнения,

ето фирмата от която получих писмо под формата на картичка в пощенската кутия http://www.krm-bg.com/ Изглежда ми като най- обикновена рекетьорска фирма за събиране на частни дългове. Само че моя "дълг" е глоба от Окръжен съд по повод хулиганство, за което не се гордея, ама ми е първа и последна все пак.
Последна промяна ivan_veskov на 28 Яну 2014, 18:04, променена общо 1 път
ivan_veskov
Младши потребител

Мнениеот ivanov_p » 28 Яну 2014, 18:04

И какво пишеше на тази картичка?
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот ivan_veskov » 28 Яну 2014, 18:06

Пише, че трябвало да им се обадя спешно. Има оставен телефон. Нищо повече, и логото на фирмата.
ivan_veskov
Младши потребител

Мнениеот ivanov_p » 28 Яну 2014, 18:24

И ти предположи, че след като имаш да плащаш глоба, те те търсят за нея? Ако те притеснява да се обадиш утре ме подсети и ми прати телефон на лични, ще им звънна.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот neutralen » 28 Яну 2014, 20:32

Чиста проба рекетьорска фирма. Най-добре не влизай в контакт с тях по никакъв начин.
Това дето са написали в сайта си е прах в очите на публиката. Такива фирми като тяхната има безброй - отваряш Google, написваш "колекторски фирми", натискаш Enter и почваш да четеш от кого да се пазиш.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот ivan_veskov » 28 Яну 2014, 23:46

Именно,

Просто се чудя как Министерството на правосъдието е започнало да продава административните глоби на мутри.
Няма такава държава. Нямам думи.
ivan_veskov
Младши потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 29 Яну 2014, 00:51

:roll:
І- Глоба в размер на 1000лв. няма по УБДХ!
ІІ- Няма да е постановено Р на ОС, като първа инстанция, каквито и легенди да се разнасят тук.
ІІІ- В конкретния случай става въпрос за престъплението по чл. 325НК и по реда на привилегийките са довели до 78а, където вече наместихме тея 1000лв.
ІV - Глобата се внася по сметка на съда!
V- когато глобата не се внесе в 7-дневен срок, то чл. 153 от ПАРОАВС указва, че съдът издава служебно ИЛ, който изпраща на НАП (боровинка по-горе е обяснила).
Принципно стъпките са тези, правилата се спазват стриктно, ерго държавата в това отношение си е съвсем наред, просто проблема е зад нечие устройство.
От изложеното в т.І-V :arrow: посочените от вас събирачи навярно търсят нещо различно, но категорично нямат нищо общо с този ви дълг.
Вервайте!
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот elena13 » 17 Фев 2014, 10:16

Здравейте! Нова съм в сайта и не зная как да поставя питане, затова го правя тук, като отговор (темата е приблизително същата).
Миналата година се срещнах със съдия изпълнител, подписах си най-надлежно документите за погасяване на необслужван кредит. След месец-два започнах работа, запорираха ми банковите сметки, прибраха ми заплатата за месеца. Разговарях със съдия изпълнителя да ми остави поне минимум финанси за храна, написах и молба за това. На следващия месец отново ми взеха заплатата, а малко по-късно получих покана да приема писмо с обратна разписка в пощата. Когато го отворих (вече се бях подписала за получаването му) разбрах, че съдия изпълнителя е продал дълга ми на друга фирма. Новите рекетъори ме уведомяват, че ще бъда осъдена и дългът ми ще нарасне още, да се свържа с тях и т.н. Не съм се свързвала с тях нито по телефона, нито по друг начин.
Искам да си погася задълженията по този кредит. Възможно ли е това без да ми прехвърлят дълга към следващи събирачи на дългове и без увеличаване на задълженията ми?
Как да приключа тази одисея? Искам да я приключа.
Моля, посъветвайте ме какво да правя!
elena13
Нов потребител

Мнениеот ivanov_p » 17 Фев 2014, 10:50

Това, което сте написала няма как да става! Има поредица от действия, които вие преразказвате давайки им собствено обяснение, което представяте за факти.
Съдията не може да прибира цялата заплата, освен ако не е заплата, я някакво възнаграждение за извършена работа, толкова рядко само по себе си, че не съм чувал за такова.
СИ не продава дългове! Той може по молба на взискателя да изпрати делото на друг СИ. Дългът може да се прехвърли от взискателят, банката или друг кредитодател, на трето лице в рамките на изпълнителното дело, но от тук нататък не може да се водят други дела и да се внасят нови адвокатски, ако вече са внесени. По точно може, но вие може да възразите.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот rts » 17 Фев 2014, 10:51

Съдебният изпълнител не е продал дълга Ви, а Кредиторът си е прехвърлил вземането. Няма начин да спрете такова прехвърляне. Ако сте уведомена от предишния Кредитор: Банката за прехвърленото вземане, имате си нов Кредитор, комуто дължите изпълнение. Желателно е съдействие от адвокат.
rts
Активен потребител

Мнениеот ivanov_p » 17 Фев 2014, 10:57

Тя си дължи изпълнението на съдия изпълнителят. Който има да взима нещо го прибира от него. Това е номер който се прави когато длъжникът не плаща през съдията, а директно на кредитора, но там уведомяването се прави по начин хем да е получено, хем да не се знае за него.
Последна промяна ivanov_p на 17 Фев 2014, 11:30, променена общо 1 път
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот rts » 17 Фев 2014, 11:23

Дългът е към новия Кредитор. А дали дългът ще се плати директно на Кредитора или чрез СИ е отделен въпрос. Уведомяването на Длъжника за прехвърленото вземане следва да направи именно новият Кредитор, нормата е императивна.
Искрено препоръчвам на Длъжника най-накрая да се свърже с адвокат за съдействие и защита.
rts
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ