начало

Изнудвачът от „Суджукгейт“ осъди прокуратурата Изнудвачът от „Суджукгейт“ осъди прокуратурата

Помощ- иск за неплатен наем

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Помощ- иск за неплатен наем

Мнениеот chelik » 18 Фев 2014, 11:37

Моля ви за съвет и правна помощ. Става въпрос за сестра ми, студентка в София. Получи призовка, че на 04.03 ще има дело, тъй като хазаите твърдят, че са наели квартирата от тях, те са 3 момичета и за периода от 11,2012 до 06,2013 не са плащали наем и консумативи. Цялата истина е, че те наемат квартирата чрез агенция, но договора сключват лично те трите и хазаите им, без агенцията. Януари агенцията им казва, че повече няма да работят с тези хора и им предлага друга квартира в същата кооперация, те се съгласяват, но сключват договора този път на едно от момичетата. и продължават да плащат за другата квартира. Не са прекъснали договора с първата- никой не им е казал и те не са се сетили. Фирмата им казала, че прехвърля депозита предплатен за първата за втората и така продължават. Имат платен наем за януари от първата квартира, а иска е за наем от ноември до юни. Сега какво могат да направят. Чувстват се подведени от фирмата посредник, защото им е казала да се преместят, а не са прекратили договора, но фирмата не фигурира никъде???? Имам няколко конкретни въпроса:
1) има ли право на служебен защитник или трябва да си наеме такъв?
2) могат ли да ги осъдят, въпреки, че щом има заведен иск те са разбрали, че могат
3) тя няма никакво имущество, работи за да се издържа, но не може да ги плати, ако я осъдят какво ще стане
Сумата е за около 5000лв, разделена на 3, може би около 1800 без лихвите
4)може ли да напишат някаква декларация за това, което всъщност е станало, че са им казали да се преместят, а не са знаели че трябва да прекратят договора.
Какво изобщо може да се направи?
Другото е, че с останалите момичета не поддържа връзка, търси ги но не си вдигат тел. може ли сама да поеме нейната част?
chelik
Нов потребител

Re: Помощ- иск за неплатен наем

Мнениеот ivanov_p » 18 Фев 2014, 17:14

Ами щом девойките са могли да плащат такъв наем за апартамент значи не е проблем да го платят.

Може да се направят много неща, но няма как да се кажат без договор и свидетели.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот bludniq_sin » 18 Фев 2014, 17:36

Каквото и да ви кажат тук (някои от съветите вероятно ще са добри) абсолютно задължително е да си намери адвокат, който да прегледа договорите между тях, хазяите и агенцията (например за да привлече агенцията като подпомагаща страна и да може евентуално при осъдителен иск да се мисли за иск срещу агенцията). Със съветите, които ще получите няма да можете нищо да направите сама (нито вие, нито сестра ви). Случаят не е такъв, че да ви отговорят с 10 реда, а за повече хората тук вероятно нямат време. Има право да поиска правна помощ ако не може да си позволи адвокат.
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот chelik » 19 Фев 2014, 00:41

ivanov_p написа:Ами щом девойките са могли да плащат такъв наем за апартамент значи не е проблем да го платят.

Може да се направят много неща, но няма как да се кажат без договор и свидетели.

наема е нормален за София, 300лв на човек, трудно се намира по-нисък, а и те са се преместили точно заради наема.

От постовете ши разбирам, че могат да бъдат осъдени и най-добре е да потърсим адвокат.
Колебаехме се какво да правим защото от фирмата посредник ни се исмяха и казаха че тоша са глупости и няма как да ги осъдят, но те какво ли разбират.
chelik
Нов потребител

Мнениеот ivanov_p » 19 Фев 2014, 07:34

В тези фирми са все титани на мисълта, но при всички случаи ще ги осъдят поне за неустойка от един наем, което нормално се пише в договора. Важен елемент е да докажат кога и на кого са върнали ключовете от апартамента.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот chelik » 19 Фев 2014, 09:05

ключовете са ги върнали на фирмата като са сменили квартирите т.е Февруари. И на фирмата са плащали наемите, с хората не са контактували
chelik
Нов потребител

Мнениеот bludniq_sin » 19 Фев 2014, 10:51

За пръв път чувам за такава комуникация между наемател и наемодател - чрез брокерската фирма. Ми да ги привлекат от фирмата като помагач и да предявят иск срещу тях ако загубят (стига да имат основание - зависи от договора). Обаче все пак се чудя - от къде на къде брокерската фирма ще предава наема на собственика? За тази сулуга те получават ли някакво възнаграждение? Много ми е странно ..
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот chelik » 19 Фев 2014, 11:04

и аз не съм чувала, но станалото станало.....
може ли да се принуди фирмата да участва, да даде показания....тя не фигурира никъде???
Според мен те са основните виновници(фирмата), занимават се с това, щом ги молят да се преместят, взели са ключовете трябвало е да им кажат да прекратят договора, а сестра ми и другите момичета са им се доверили напълно на сляпо, за което пък е тяхна вина(на момичетата).
chelik
Нов потребител

Мнениеот borovinka » 19 Фев 2014, 11:06

Дали е точно "брокерска" фирмата или се касае за фирма посредник, на която е възложено управлението на цялата сграда и респ. отдаването под наем на апартаментите в нея? Питащият споменава, че вторият апартамент е нает в същата сграда от същата фирма, а това е твърде важен въпрос - какъв точно посредник се явява фирмата в случая.
Тогава може да имаме и ненадлежно предявен иск. Зависи.

Задължително с договорите (и двата!) при адвокат. И задължително да се направи постройка на отговора така, че да се привлече като подпомагаща страна въпросната фирма.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот bludniq_sin » 19 Фев 2014, 11:21

Дам .. боровинка е права. Няма какво повече да се коментира на база тази информация. Явно ще има определени специфични особености в този договор така че - при специалист и фирмата посредник задължително в кюпа :wink:
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 19 Фев 2014, 12:14

Колеги, ако имаше договор за управление, сещате се, че договорните отношения ще са сложени между фирмата и наемателите ( "тя не фигурира никъде" :idea: ), не между последните и собствениците на имота.
Не знам, но както и да чета изложеното, все пак съм на мнение, че нещата не са никак добри ( в смисъл има си валиден договор за наем, не е прекратен надлежно от наемателите, казал/рекъл, не е доказателство при писмен договор, ерго- ползван или не- дължи се наемната цена). Практиката е константна.
Но, аз съм черногледа... та в този ред на мисли да допълня - надали ще може да се привлече и фирмата като трето лице помагач, срещу което ответниците да предявят надлежно иск.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот bludniq_sin » 19 Фев 2014, 12:25

Цялата истина е, че те наемат квартирата чрез агенция, но договора сключват лично те трите и хазаите им, без агенцията. Януари агенцията им казва, че повече няма да работят с тези хора-това какво значи?1) Ние имаме втори договор с наемодателя за нещо си - нямащ общо с наемния д-р между момичетата и собствениците? или 2)нещо се скарахме със собствениците и искаме да ги прецакаме и им предлага друга квартира в същата кооперация, те се съгласяват, но сключват договора този път на едно от момичетата. и продължават да плащат за другата квартира - плащат наема за първата - на кого, имат ли разписки за плащанията, кой ги е подписал тия разписки за получил сумата?. Не са прекъснали договора с първата- никой не им е казал и те не са се сетили. Фирмата им казала, че прехвърля депозита предплатен за първата за втората-депозита по принцип нали се държи от собственика който е длъжен да го върне ако обекта се предаде обратно невредим,както каква фирмата държи депозита, в какво се е изразявала дейността на фирмата посредник след сключване на наемния договор за 1-ия имот? на какво основание фирмата прехвърля депозит даден за един обект на друг? и така продължават.

Не ми става никак ясно какво е положението но както казаха по-горе - или фирмата посредник има някви договорни отношения с отделните собственици в сградата на основание на които прибира наемите, държи депозитите и превежда на наемодателите - и един вид получава някакво възнаграждение за управление на договора така да се каже, като същевременно не е страна по договора за наем между собств. и наемател (но тогава на какво основание ще прибира пари от наемателите?), или ... действително са страна в отношенията. И в двата случая ако има как трябва да се направи всичко възможно да бъде привлечена като помагач. Иначе както казва bird работата вероятно ще отече. А дали има как ще прецени най-добре адв.
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот chelik » 19 Фев 2014, 14:02

Много ви благодаря за отговорите, наистина е много заплетено и на мен не ми я ясно какви са тези отношения. Със сигурност фирмата взима нещо.
Сега като чета отговорите ви се сетих, че сестра ми спомена, фирмата са и казали, че вече не държат тази кооперация????? Не знам за какъв вид взаимотношения става въпрос.
Чакам да се върне тези дни сестра ми и ще отидем при адвокат. Лошото е, че тя е В софия, работи и учи, от Казанлък сме, а делото и хазаите са от Кърджали, те всъщност са чужденци но живеели в Кърджали.
Благодаря ви много, дори на вас ви е по-ясно от колкото на нас.
chelik
Нов потребител

Мнениеот bludniq_sin » 19 Фев 2014, 14:18

Ами вероятно са български турци. Работят в турция и пращат парички (и може и да инвестират) у нас. Като се проучат документите и исковата молба (като казвате получи призовка нали знаете, че трябва да е получила и препис от исковата молба на ищеца и че в едномесечен срок от тогава би следвало да депозира отговор на исковата молба!) ще се изясни положението.
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот chelik » 19 Фев 2014, 17:06

Четох иска, но пише направо дело на 04,03. Идвала е на адрес една призовка преди 2-3 месеца, маика ми не я е приела, защото била за сестра ми, а тя е в София???така е решила, не знам защо. Като е разбрала сестра ми е ходила във "фирмата" и там са и казали, че не може да има такова нещо, не могат да ги съдят. Другите 2 момичета също са получили, едната си е в Русе, а другата също в Кърджали. Тази в Русе не е направила нищо, а тази в Кърджали е отишла с адвокат и е представила копие от платен наем за януари. Въпреки това пише ще се води дело на 04,03 дори и да не пресъстват, и обвинението си е същото по 1/3 за наем и разходи, като сестра ми трябва да плати 2/3 от разходите. Какви са тези неща не знам, като 3-те са събирали заедно парите и са плащали заедно, как така на сестра ми 2/3 от разходите??? не може да отидеш в енергото и да кажеш ще платя само 2/3 от сметката???? Много странно
chelik
Нов потребител

Мнениеот rts » 19 Фев 2014, 18:21

Г-не, ще го напиша съвсем ясно:
От получаването на исковата молба, ответникът има 1-месечен срок за писмен отговор, насрещен иск, възражения и доказателства. След това може да бъде фатално късно !
Веднага при адвокат с призовката, исковата молба, догововорите, документите за платен наем и всичко друго, което може да има значение за делото (според Вас).
Перспективите не ми изглеждат добри (при изнесените факти). Препоръчвам Ви да не си губите повече времето във форума, трябва Ви адвокат за делото.
rts
Активен потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 19 Фев 2014, 19:05

chelik написа:тази в Кърджали е отишла с адвокат и е представила копие от платен наем за януари

След цялата словесна салата стана ясно, че си пишем, като на пазара ( вината е у автора на темата, така щото всяка смяна на фактите е съществена и повежда по различна пътека)но поне се изясни, че от трите наемателки, единствено тази от Кърджали е подходила най-разумно. Надявам се, де, така щото за какво и би бил адвокат, ако не за да напише своевременно отговор, не да разнася напред-назад доказателства пред трети лица...

Обаче, работа започна съвсем да се спича за сестрата на питащия ( ако има надлежно уведомяване по 47, липса на регистрация на настоящ адрес- работата е обречена).
К`ъвто и "факир" да си наеме сега.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот nikol52100 » 19 Фев 2014, 19:12

bird_of_paradise написа:Обаче, работа започна съвсем да се спича за сестрата на питащия ( ако има надлежно уведомяване по 47, липса на регистрация на настоящ адрес- работата е обречена).
К`ъвто и "факир" да си наеме сега.

+1
nikol52100
Потребител

Мнениеот krem_karamel » 20 Фев 2014, 09:43

rts написа:Г-не, ще го напиша съвсем ясно:
От получаването на исковата молба, ответникът има 1-месечен срок за писмен отговор, насрещен иск, възражения и доказателства. След това може да бъде фатално късно !
Веднага при адвокат с призовката, исковата молба, догововорите, документите за платен наем и всичко друго, което може да има значение за делото (според Вас).
Перспективите не ми изглеждат добри (при изнесените факти). Препоръчвам Ви да не си губите повече времето във форума, трябва Ви адвокат за делото.

+1
И да добавя: доста хора, улисани от филмовите представи (как у нас е като на други места - наемаш си фирма, консултант или някой друг добре звучащ субект и той всичко ти върши) без да се съобразяват с правната реалност именно у нас, попадат в опасен водовъртеж.
krem_karamel
Потребител

Назад към Взаимопомощ