начало

Иван Гешев и Невена Зартова ще бъдат разпитани по дело срещу прокурор Иван Гешев и Невена Зартова ще бъдат разпитани по дело срещу прокурор

Проблем с домоуправител.

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Проблем с домоуправител.

Мнениеот dankov » 05 Сеп 2014, 10:07

Добър ден!
Имам проблем с домоуправителя на жилищната кооперацията, в която съм собственик на магазин на партера. На какво основание ми се изискват 10лв. на месец, при условие, че аз не съм собственик на апартамент в сградата и не ползвам никакви общи етажни площи и т.н.т. ? Какво участие в кооперацията мога да имам аз, като собственик само на магазин ?
Поздрави!
dankov
Младши потребител

Re: Проблем с домоуправител.

Мнениеот dankov » 05 Сеп 2014, 10:16

Пояснение: Магазинът си има отделен вход, който няма нищо общо с входа на сградата. Нямам складови помещения, помещаващи се във входа. Отсъствам от града постоянно и не се възползвам от упражняване на каквато и да е дейност в магазина, но имам наемател, които ползва търговския обект.
dankov
Младши потребител

Мнениеот bludniq_sin » 05 Сеп 2014, 10:33

Помещението вероятно е строено заедно със сградата и е част от нея (нищо, че има друг вход сигурно е включен в плана на сградата). Вие сте ползвател на имота, а собственикът вероятно е вписан в книгата на етажната собственост където следва да е вписан и всеки самостоятелен обект в сградата заедно с предназначението и площта си. Вие би следвало също да сте вписан там като ползвател. Ако това е така вие вероятно сте задължен да участвате в общите разходи така както са предвидени от общото събрание.
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот dankov » 05 Сеп 2014, 10:58

Собственик съм, ползвателите са други две лица. Аз живея в друг град и досега нито съм бил информиран за общи събрания, даже по случайност разбрах за въпросните 10лв. такса. Да разбирам, че няма как да се освободя от таксата, въпреки че изобщо не пребивавам в града, в който е находящ се имота?
dankov
Младши потребител

Мнениеот bludniq_sin » 05 Сеп 2014, 11:11

Би следвало вашите наематели (позлвателят) да заплаща таксата.
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот dankov » 05 Сеп 2014, 14:46

Аз открих ключето.
Закон за управление на етажната собственост:
чл.51, ал2.
Не се заплащат разходите по ал. 1 ..... от ползвател и обитател, който пребивава в етажната собственост не повече от 30 дни в рамките на една календарна година.
dankov
Младши потребител

Мнениеот pharmasist » 05 Сеп 2014, 18:48

този член може ли да се приложи за имот на морето , който е част от затворен комплекс ?
pharmasist
Младши потребител

Мнениеот hariman » 08 Сеп 2014, 02:07

pharmasist написа:този член може ли да се приложи за имот на морето , който е част от затворен комплекс ?

Ако има сключен договор съгласно чл.2 от ЗУЕС, то тогава се прилага договора, а не ЗУЕС. Ако няма договор си важат общите правила, но силно се съмнявам инвеститора да е пропуснал да сключи договор.

Чл. 2. (1) Управлението на общите части на сгради в режим на етажна собственост, построени в жилищен комплекс от затворен тип, се урежда с писмен договор с нотариална заверка на подписите между инвеститора и собствениците на самостоятелни обекти.
(2) (Доп. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Договорът по ал. 1 се вписва от инвеститора в Агенцията по вписванията по партидата на всеки самостоятелен обект и е противопоставим на неговите последващи приобретатели.
hariman
Потребител

Мнениеот ivanov_p » 08 Сеп 2014, 07:56

По морето има малко сгради с договори по чл. 2, повечето са на етажна собственост, но и там има само проблеми. На практика точно т.нар. "поддръжка" е най-големия проблем пазара на имоти по морето, след празноглавието на строителите, разбира се.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот lakavitsa » 08 Сеп 2014, 14:17

Вие сте ползвател на имота, а собственикът вероятно е вписан в книгата на етажната собственост където следва да е вписан и всеки самостоятелен обект в сградата заедно с предназначението и площта си.

Вероятността да е вписан ползвателят или собственикът е толкова малка, колкото и вероятността да са регистрирани в съответната общинска / районна администрация и произтичащите от това задължения на същата институция. Едно на сто. Вероятността за празноглавие на работниците по отношение на ЗУЕС е обратно пропорционално, т.е. 99%. Затова я няма и "поддръжката". Строителите не мислят за поддръжка, те мислят да строят и да им се плаща /най-вече на ръка/.
lakavitsa
Потребител

Мнениеот todorst » 11 Сеп 2014, 17:34

Като имаш магазин със отделен вход имаш задължение да почистваш площта пред магазина, не дължиш такса за асансьор, почистване на стълбище, ток по стълбище.Но съобразно ид.части ДЪЛЖИШ такси, суми по ремонт на покрив, фасада! Проблем е ремонта на стълбище. Има фонд ремонт и обновление, според мен там си участник.
todorst
Потребител

Назад към Взаимопомощ