Здравейте!
Обръщам се към Вас с молба за помощ и съвет!
Фактологията: Страна съм в производство по претенции по сметки с правно основание чл. 31, ал.2 от ЗС . Същото бе допуснато до касационно обжалване.
Реших да се откажа от услугите на адвоката, който ме представляваше в предходните инстанции. Ориентирах се към друг, който пое случая, но малко по-късно ме уведоми, че няма да може да изготви касационната жалба, тъй като се налагало да отсъства известно време от страната и ме насочи към свой колега, който щял да напише жалбата.
Когато посетих кантората на въпросния господин и му разясних ситуацията, представяйки всички материали по делото, той ми каза, че вече е провел няколко разговора с адвоката ми, че е наясно с казуса, и ще изготви становището. Още в този първи разговор, изрично уточнихме, че ангажимента ни един към друг приключва с написването и изпращането на документа до Върховен касационен съд.
Разбрахме се, че след седем дни, при получаването на документите, ще му заплатя хонорара.
Още на третия ден, в 17:30, господина ми звънна, крещейки ми по телефона, че си искал парите до 15 мин., иначе съм щяла да съжалявам и т.н. (Всъщност тогава и разбрах размера на дължимата сума – 2000 лв.), обясних му, че няма как да изтегля по това време и го помолих да отида до офиса му на следващия ден в удобен за него час, за да уредим взаимоотношенията си. На следващия ден още от 7 сутринта започнаха телефонните обаждания и заплахи от страна на сътрудника му. Отидох в 10ч., крайно разстроена, обидена и меко казано шокирана!
Не получих надлежем документ срещу сумата, която заплатих. Все още не беше работено по жалбата. Обяснението беше, че липсват някои материали по делото и поради тази причина, пъхвайки ми в ръцете два листа ми каза, че трябва да го упълномощя, за да може да се снабди с необходимите му книжа от съда, за да си "свърши работата както трябва." Междувременно същия не спираше да ме засипва с информация, нямах никаква възможност да прочета какво подписвам, не получих и никакво разяснение за съдържанието на двата листа. Разписах ги на бързо, като екземпляра, който бе за мен, също остана в кантората.
Седмица по-късно, когато разбрах, че становището му е готово, поисках копие, за да се запозная с изложените аргументи и съответно да ги прокументирам със защитника си, преди да го е изпратил във ВКС. След като тази моя молба не бе изпълнена, реших да посетя кантората му и да поискам обяснение. Заявих, че искам надлежен документ за парите, които съм платила, тъй като възнамерявах да си ги претендирам. Към тази фактура получих и единия от разписаните по-рано от мен листи, който, представете си, оказа се Договор за поръчка, в който го упълномощавам да ми бъде адвокат по всички граждански производства, които водя към момента и които ще водя за вбъдеще. За конкретния случай, в договора бе посочено, че му дължа определена сума пари, а след приключването на делото, ако го спечеля, ще му дължа още 15% от присъдената ми сума.
Да не говорим за заплахите, крясъците, срещите с процесуалния защитник на противната страна, разговорите им касаещи изхода на делото, за които разбрах от трети /външни/ лица, което той по-късно призна... Немислимо е как един юрист с такава лекота може да погази десетки от разпоредбите на етичния кодекс и закона за адвокатурата.
Резултата: жертва на измама.
Въпроса: Как мога да постъпя в този случай? Дължими ли са тези 15% и как мога да защитя правата си? До колкото ми е известно в ГПК има разпоредба, според която с написването на касационна жалба, работата пред последната инстанция се приема за свършена, следователно тези 15 % са дължими, от друга страна, аз съм заплатила 2000 лв. за изготвянето на въпросното становище. Редно ли е клиентът да плаща два пъти и то 15 %.
Не е ли редно да се приеме, че с написването на становището и депозирането му пред върховната инстанция, адвоката е изпълнил служебните си задължения и изцяло е получил поисканото за това възнаграждение?
Според мен претенцията от 15% за присъдената сума е неоснователна, тъй като ако тя е законово регламентирана задължително трябва да се присъди. В противния случай, ако тя е законово недопустима, каквито и жалби и основания да навежда който и да е адвокат, тази сума няма как да бъде присъдена от съдебната инстанция, тъй като няма да има закон по който това да бъде постановено. И в този смисъл, на какво основание един адвокат може да претендира такива пари.
Нека да засегнем и въпроса, че в нашия случай, жалбата на адвоката пред касатора изобщо не бе уважена. Нищо от основанията в нея не бе прието от ВКС. Нещо повече, ВКС, въпреки тази жалба, допусна разглеждането на делото като в Определението си, посочва, че: „В исковата молба и във въззивната жалба претенцията по сметки е заявена и поддържана като такава по чл.31, ал.2 от ЗС – ищеца/т.е. аз/ претендира обезщетение за едноличното ползване от страна на ответниците на съсобствения на страните имот, за процесния период. Първоинстанционният и въззивният съд са разгледали и са се произнесли по така предявения иск, съобразно заявените от ищеца основание и петитум.
Затова /претенцията на въпросния адвокат/ всички поставени в изложението въпроси, свързани с исковете по чл.59 ЗЗД и чл.73 от ЗС и наведеното противоречие с практиката по прилагането на тези две разпоредби, са неотносими към предмета на делото, за което са и възразили и ответниците /противната страна/ по жалбата.“
Виждаме, че претенцията на този адвокат е несъотносима с практиката. Очевидно той не се е справил с материята и реално не е бил компетентен. Сега обаче същият твърди, че независимо от това, той има право на тези 15 %. Въпреки, че адвоката, който ме насочи към него, вече е поел защитата ми пред ВКС.
Нещо повече: Защитника ми изрично няколко пъти му е обяснил, че ме изпраща при него само, за да напише жалбата, поради обстоятелството, че ще пътува зад граница, но след това си поема делото.
В закона за адвокатурата и в Наредбата има посочени минимални прагове за размера на адвокатското възнаграждение, бих искал да попитам има ли максимални такива и ако има какви са те?
В Договора за поръчка няма никакви клаузи за това как може същия да бъде развален...
Междувременно процесуалният ми защитник мълчи и може да се каже, че не ми е дал никакъв съвет за това какво бих могъл да сторя в този случай....
- Дата и час: 22 Фев 2025, 01:46 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Злоупотреба с доверие и право от страна на адвокат?! Помощ!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Злоупотреба с доверие и право от страна на адвокат?! Пом
За улеснение прилагам и въпросния договор - има ли начин същия да бъде развален?
Договор за поръчка
I. Доверителят възлага на довереника да изготви касационна жалба и да го представлява пред ВКС, както и до приключване на производството.
II. За изпълнение на поръчката доверителят се задължава да заплати на довереника възнаграждение в размери и при условия както следва:
1. 2 000 лв. – без оглед на изхода от делото;
2. единствено в случай, че на доверителя бъде присъдена част или цялата претенция по делото, 15 % от присъдената сума .
III. Доверителят следва да предоставя на довереника необходимите средства за изпълнение на поръчката – държавни такси и др.
IV. Пълномощия за процесуално представителство по бъдещи ела доверителят дава направо на адвоката -
V. За явяване в съдебно заседание пред ВКС, доверителя дължи 1000 лв. разноски.
За неуредените в този договор положения се прилагат правилата на действащото законодателство.
Благодаря предварително!
Договор за поръчка
I. Доверителят възлага на довереника да изготви касационна жалба и да го представлява пред ВКС, както и до приключване на производството.
II. За изпълнение на поръчката доверителят се задължава да заплати на довереника възнаграждение в размери и при условия както следва:
1. 2 000 лв. – без оглед на изхода от делото;
2. единствено в случай, че на доверителя бъде присъдена част или цялата претенция по делото, 15 % от присъдената сума .
III. Доверителят следва да предоставя на довереника необходимите средства за изпълнение на поръчката – държавни такси и др.
IV. Пълномощия за процесуално представителство по бъдещи ела доверителят дава направо на адвоката -
V. За явяване в съдебно заседание пред ВКС, доверителя дължи 1000 лв. разноски.
За неуредените в този договор положения се прилагат правилата на действащото законодателство.
Благодаря предварително!
- decadence
- Нов потребител
Re: Злоупотреба с доверие и право от страна на адвокат?! Пом
Много интересна тема, но забравяте, че тук повечето са адвокати, които трябва да спазват ЕКА.
Резултативния хонорар не е забранен!, но като гледам и колко сте договорили в абсолютна сума... интересът е значителен, та защо, по ягодите мълчи и този адвокат, който сте си избрал е мистерия.
Не разбрах, защо ви е да го разваляте? Заради разултативния размер или какво? Имате си нов адвокат, дето бил зает да пътува в странство и прочее извинения. Изобщо, за каква КЖ говорим, след като делото е допуснато до касация? ( касация! където вече има изготвена КЖ, която е написана по начин, че да се гледа спора от ВКС, ерго който и да е писал жалбата- заслужил си е парите). Да не го бъркате с представителство и защита? ( пълна лудница е фактологията)...
Ако се спогодите по взаимно съгласие да го развалите- ок, ама надали, та направете му едно "добро" на колегата и му напишете името тук.( наясно съм, че няма да го прочета, така че... хвърляме думи на вятърко. Панаир.).
Резултативния хонорар не е забранен!, но като гледам и колко сте договорили в абсолютна сума... интересът е значителен, та защо, по ягодите мълчи и този адвокат, който сте си избрал е мистерия.
Не разбрах, защо ви е да го разваляте? Заради разултативния размер или какво? Имате си нов адвокат, дето бил зает да пътува в странство и прочее извинения. Изобщо, за каква КЖ говорим, след като делото е допуснато до касация? ( касация! където вече има изготвена КЖ, която е написана по начин, че да се гледа спора от ВКС, ерго който и да е писал жалбата- заслужил си е парите). Да не го бъркате с представителство и защита? ( пълна лудница е фактологията)...
Ако се спогодите по взаимно съгласие да го развалите- ок, ама надали, та направете му едно "добро" на колегата и му напишете името тук.( наясно съм, че няма да го прочета, така че... хвърляме думи на вятърко. Панаир.).
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|