начало

Иван Гешев и Невена Зартова ще бъдат разпитани по дело срещу прокурор Иван Гешев и Невена Зартова ще бъдат разпитани по дело срещу прокурор

Какво става на практика?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Какво става на практика?

Мнениеот alexandar25 » 21 Сеп 2014, 19:08

Имам И.Л. срещу ООД.
Изп.д. е образувано и вече има частично плащане.
Междувременно подписахме спогодба с ф.л. управител, която заверихме нотариално. Същата е тристрана: 1.длъжника оод. 2.кредитора и 3. Физическото лице.
Предмет на спогодбата е това, че ф.л. приема да стане солидарен длъжник и да погаси дълга на оод-то на равни месечни вноски.
Какво става,ако пропусне 1 от вноските, след като за това е предвидено дългът да стане предсрочно изискуем?
Вадим и.л. по 417, образуваме изп.д. срещу ф.л.? А,ако по другото и.д. оод- то плаща?
Аватар
alexandar25
Потребител

Re: Какво става на практика?

Мнениеот ivanov_p » 21 Сеп 2014, 19:37

Зависи. По-вероятно е, доколкото познавам злият нрав на длъжниците, те използват времето за да спасят каквото могат, те плащат доброволно само когато искат да те измамят. В момента чистят ООД-то, а ФЛ е голо като пушка. Пък не им знаеш и акъла, може да не са наред и да ти платят. Един тегли кредит за да се издължи към НАП, всякакви откачалки има.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот alexandar25 » 21 Сеп 2014, 19:56

Дай идея как да действам?
ООД е голото. Ф.Л. има имущество, както и дялове в други Дружества?
Аватар
alexandar25
Потребител

Мнениеот ivanov_p » 22 Сеп 2014, 09:54

Дяловете са умряла работа, не ги мисли, вършат работа само при споразумение.
Може да извадиш ИЛ веднага и да образуваш ИД. Ако си в добри отношениия с ЧСИ-то може да забавиш връчването на поканата и така ще имаш обезпечение. От друга страна ИЛ после може да падне, особено ако длъжникът получи поканата.
Сигурното(процесуално) е да чакаш неизпълнение по споразумението, като през това време следиш какво става. Проблемът е, че длъжникът затъва бързо и в един момент се явяваш ортак с половин София. Парите от дългове са имагинерни, те не съществуват в реалността. В даден момент могат да се материализират и е по-добре да получиш малко, но реални пари, отколкото да ти дължат много, но въображаеми.
Намали му дълга срещу ипотека или залог, аз лично така бих направил.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот neutralen » 22 Сеп 2014, 10:53

Иванов е реалист и прагматик, когато става дума за пари. Но има случаи, когато и дружествения дял би представлявал интерес за Кредитора - замяна на дълг срещу собственост.Стига да има имущество и в частност собственост в/у някой недвижим имот или други материални активи.
Последна промяна neutralen на 22 Сеп 2014, 11:09, променена общо 1 път
neutralen
Активен потребител

Мнениеот ivanov_p » 22 Сеп 2014, 11:08

Аз затова съм писал, залог, особен в случая, и че става само със споразумение. Естествено фирмата трябва да има нещо. Иначе законодателство е такова, че дори фирмата да е със собственост е загуба на пари и време да вървиш по пътя на несъстоятелността. Това е и една от най-критикуваните процедури от чуждите инвеститори, просто е негодна за нищо, а единствената й цел е да спаси длъжника. И това не е единствената процедура с тази цел, почти всичко е насочено към помощ за неплащане. На нивото на което познавам нещата мога цял живот да правя дългове, фирмите ми да работят, да вадя куфари с пари и да не платя и една стотинка на кредиторите, това е нашето законодателство.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот alexandar25 » 22 Сеп 2014, 11:27

ф.л.-солидарен длъжник, с което подписахме спогодбата има дялове в дружество, което има доста активи,макар и някой с ипотеки.
Идеята ми е, както каза и Иванов, да изчакам да не изпълни по споразумението, да извадя ИЛ - запор на дял. След това си мисля, че под страх от това да не се прекрати дружеството /това с активите/ ще трябва да си платят дълга. :roll:
Аватар
alexandar25
Потребител

Назад към Взаимопомощ