начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

Условия за достъп до архивно дело на СРС

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Условия за достъп до архивно дело на СРС

Мнениеот springstorm » 25 Сеп 2014, 18:05

Здравейте!

Предстои ми финализирането на важна сделка, но в процеса се породиха някои съмнения, които искам да разсея. Другата страната е водила дело относно обекта на сделката и имам подозрения относно обстоятелствата, породили това дело, които потенциално могат да повлияят на резултата от сделката. Разполагам с номера и годината на делото и при справка в сайта на СРС излиза следното:

Съдебен състав: XX
Статус: архив
Архивен номер: YYYYY от ZZZZ г.

Какви са моите законови възможности да се запозная с решението по делото и мотивите за неговото завеждане?
springstorm
Нов потребител

Re: Условия за достъп до архивно дело на СРС

Мнениеот kolegat » 25 Сеп 2014, 18:36

Единствено адвокат може да преглежда делото (не е нужно да има пълномощно).
Лице, което не е адвокат, може да го преглежда, само ако има пълномощно от някоя от страните.
Трябва ти единствено архивния номер. Слизаш в архива на СРС, който е до кенефите, казваш на леличките архивния номер и те запретват ръкави и ти го намират или те пращат до нотариата.
kolegat
Потребител

Мнениеот springstorm » 25 Сеп 2014, 19:00

А съдия или прокурор от друг съд дали ще има достъп?
springstorm
Нов потребител

Мнениеот kolegat » 25 Сеп 2014, 19:13

springstorm написа:А съдия или прокурор от друг съд дали ще има достъп?

Беше ти обяснено подробно. Не задълбавай с тъпи въпроси.
kolegat
Потребител

Мнениеот ivanov_p » 25 Сеп 2014, 20:36

отиваш в съответното деловодство и искаш да прочетеш решението. Има го в книгите без мотивите, ако ти трябва по-подробно намери адвокат.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот springstorm » 30 Сеп 2014, 13:35

Нека да внеса яснота и за други, които се окажат в моето положение. Достъп дори до съдебните решения от архива не се дава на граждани, нищо, че тези от делата през последните години се публикуват в интернет.

Както и предполагах, мнението на kolegat се оказа погрешно. Професионално нямам нищо общо с правото, но житейският ми опит ме е научил, че хора с надменно отношение при работни дискусии обикновено се опитват да замаскират некомпетентност и да прикрият комплекси. Момчето вероятно е студент и видимо има много какво да научи при положение, че не знае нещо базово.

За да направите справка за дело, което ви интересува, не е задължително да използвате адвокат или да се сдобиете с пълномощно от страна по делото. Познат нотариус или съдия-изпълнител също има право на достъп и даже за тях процедурата е малко по-облекчена. Други, които имат право да гледат делото са родители и наследници на страни по делото, както и пострадали от престъпление, което е обхванато от делото. За всички останали случаи се подава молба до съдията по делото, която никой не гарантира в каквъв срок ще се разгледа и отговорът обикновено е отрицателен. В моя случай ми помогна познат съдия-изпълнител, но накарах сина на една от страните, с когото всъщност сключвам договор, да ми снима делото, за да го проверя самия него и в интерес на истината се оказа коректен.
springstorm
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ