начало

Търговска дейност ли е участието в ООД? За ВКС – не, за ВАС – да Търговска дейност ли е участието в ООД? За ВКС – не, за ВАС – да

Майка студентка 2015

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Майка студентка 2015

Мнениеот opokt » 15 Юни 2015, 16:47

Здравейте обръщам се по следния въпрос към Вас. Май месец успешно взех изпитите и се записан студентка редовна форма подадох си документите за еднократната помощ от социалното. Днес поличих отказ че лекциите ми започвали на 01.10 и аз не съм била студентка още. В закона никъде не пише, че трябва да са започнали лекциите за да се кандидатства за помощта. Попитах ги ако подам на нова документите след 01.10 ще имам ли право на нея ми отговориха, че пак Не тъй като детето ми щяло да е на 9 м. е добре нали помощта се изплаща за деца до 1г, а ние година ще направим чак на 22.12 нещо няма логика .
Моля да ми отговорите като по компетентни от мен да си търся ли правата по съдебен път?
opokt
Нов потребител

Re: Майка студентка 2015

Мнениеот miko_pk » 15 Юни 2015, 19:47

Съгласно чл. 8в, ал. 1 ЗСПД на правоимащите лица се предоставя еднократна парична помощ за отглеждане на дете до навършване на една година при наличие на следните предпоставки:
- искането за отпускане на паричната помощ е направено до навършване на една година на детето;
- майката (осиновителката) да е студентка, учаща в редовна форма на обучение;
Член 16а, ал. 2 и 3 ППЗСПД изчерпателно изброява документите, които следва да бъдат представени от правоимащите лица пред компетентния орган, за да им бъде отпусната еднократна парична помощ за отглеждане на дете до една година:
1. МОЛБА-ДЕКЛАРАЦИЯ ПО ОБРАЗЕЦ, утвърден от министъра на труда и социалната политика;
2. копие от удостоверение за раждане на детето, за което се иска помощта;
3. уверение от висшето училище, удостоверяващо, че правоимащите лица са записани като редовни студенти към датата на подаване на молба-декларацията;
4. лична карта (за справка);
Съгласно чл. 16а, ал. 6 ППЗСПД правото на семейната помощ възниква от датата на раждане (осиновяване) на детето.
Нещо от това, което съм написал горе да не е налице?
miko_pk
Потребител

Мнениеот opokt » 16 Юни 2015, 12:33

Всичко което сте изброили е представено в социалното, но те излизат с номера че официално от 01.10 ще съм студентка сега не съм била. Делят годината на две до Юни били в старата година или 2014/2015, а след юни 2015/2016 и тъй като съм подала молбата си в месец Май съм нямала право. От университета съм представила уверение официално че съм записана за учебната 2015/2016 година имам студентска книжка от тях с факултетен номер както си му е реда и касова бележка за платен семестър. но уви отказват ми.
opokt
Нов потребител

Мнениеот miko_pk » 16 Юни 2015, 13:03

Правото възниква към момента на раждането! Към този момент следва да се студент! Упражнява се в рамките на една година-срок напълно достатъчен да се подаде заявление! Затова е отказа!
miko_pk
Потребител

Мнениеот Kogato » 16 Юни 2015, 15:35

miko_pk написа:Правото възниква към момента на раждането! Към този момент следва да се студент! Упражнява се в рамките на една година-срок напълно достатъчен да се подаде заявление! Затова е отказа!

Възможно е и това да е причината, но е неправилно. Обърнете внимание, че е подчертан моментът на подаване на молбата-декларация. Мисля, че е възможно и след раждането да се започне следване, редовно обучение, и пак да се плати помощта. Има обаче особености, които може да разучите тук http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=827058.0
Само внимавайте да не пропуснете срока за подаване на декларацията- 6 мес. от раждането на бебето!
Остават Ви само няколко дни
Успех!
Kogato
Младши потребител

Мнениеот miko_pk » 16 Юни 2015, 18:08

LOL BG MAMA! In your face! :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
Kogato, много, ама много ви се иска на бг мамите да е така, само дето не е! Това е еднократна помощ за отглеждане на дете, а като помощ от държавата се дава на семействата за нещо! А какво е това нещо? Седиш си ти ученолюбива девойка учеща "вишу" в редовна форма на обучение и изведнъж, някой простак да вземе да те забремени! И сега ще се прасиш ли, ще учиш ли, ще бачкаш ли! Видно е, че ако си студент редовна форма на обучение си ученолюбив и вместо да работиш-кълвеш! Кълвеш, но това дете букви не яде! Затова се дава помощ на твоето семейство! Затова тази еднократна парична помощ е уредена именно в Закона за семейни помощи за деца, където освен тази помощ са налице и ред други! Не е Ок да забременееш и да търчиш помощи да получаваш-хронологията е друга: учиш,прасиш се и искаш 3-те бона! Иначе щяхме да сме с най-висок % на роми студенти в цял свят!

Послепис: Иначе е хубаво бг мамите да жалите всеки отказ на ДСП! Приличен материален интерес е това, а винаги можем вкупом като гилдия да обвиним държавата при неуспех! БГ МАМА! ПФ, тази рубрика, дето я цитираш под рубриката той не си мие краката вечер ли я намери? :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
miko_pk
Потребител

Мнениеот opokt » 17 Юни 2015, 13:59

Kogato написа:
miko_pk написа:Правото възниква към момента на раждането! Към този момент следва да се студент! Упражнява се в рамките на една година-срок напълно достатъчен да се подаде заявление! Затова е отказа!

Възможно е и това да е причината, но е неправилно. Обърнете внимание, че е подчертан моментът на подаване на молбата-декларация. Мисля, че е възможно и след раждането да се започне следване, редовно обучение, и пак да се плати помощта. Има обаче особености, които може да разучите тук http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=827058.0
Само внимавайте да не пропуснете срока за подаване на декларацията- 6 мес. от раждането на бебето!
Остават Ви само няколко дни
Успех!

Каква е тази декларация в социалното нищо не ми казаха?
opokt
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ