начало

Прокуратурата обмисля дали да поиска отново Европейска заповед за арест за Петьо Еврото Прокуратурата обмисля дали да поиска отново Европейска заповед за арест за Петьо Еврото

Иск за обезщетение

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Иск за обезщетение

Мнениеот gecovski » 21 Мар 2016, 00:41

Здравейте!

Преди да пиша и да търся мнения и съвети от вас,прочетох доста теми и свързани с моя проблем и вече съм убеден в правотата си.Предстои ми дели,но за съжаление,в момента няма възможност да отделя средства,за да наема адвокат и ще ида на делото сам.Чета закони и се опитвам да се подготвя подобаващо.Но тъй като не съм юрист,все пак ще ми е необходима малко помощ.

Казусът е следния.Преди години теглих кредит,който погасих предсрочно.По договор,кредиторът трябва да получи остатъка от главницата и малка неустойка,която му бе изплатена.Всичко по договора от моя страна бе спазено,като имам и всички платежни нареждания.След известно време,кредиторът предяви искане,да изплатя остатъка до пълния размер договорен по кредита...Естествено отказах.Кредиторът се опита за събере "вземането" чрез колекторска фирма,но след двуминутен телефонен разговор с мен,фирмата се отказа.Кредиторът,разбирайки че няма как,грубо казано,да изкопчи пари от мен,продаде "задължението" на друга фирма.Те се свързаха с мен,но отказах да давам каквато и да е информация,защото не съм уведомен по реда на чл. 99 от ЗЗД. коя и каква е тази фирма.
Наскоро получих уведомление от съда,че е издаден Изпълнителен лист в полза на фирмата и аз,още същия ден подадох възражение в съда,като обясних,че нямам никакви правни взаимоотношения с въпросната фирма,не съм имал и такива не са произтекли по начина,предвиден в гореспоменатия член от ЗЗД.
Тези дни получих съобщение от съда за искова молба от фирмата.В съобщението пише,че имам едномесечен срок,в който мога да изразя писмено становище по иска.Становището ми е ясно,заявил съм го във възражението си към съда и няма да го променя.Остават ми около 25 дни да отговоря и ще го направя.Та ми позволете да ви попитам следното:

Имам ли право ли да заведа иск за парично обезщетение за нанесени имуществени вреди (примерно,за да се явя в съда,ще ми се наложи да пътувам около 250 км. в двете посоки,като със сигурност ще си взимам касовите бележки от бензиностанциите) и неимуществени такива(за тормоз - телефонни обаждания,ходене по съдилища,дела и т.н.)срещу въпросната фирма,която няма никакви правни основания да иска каквото и да било от мен,заедно със становището си,трябва да го направя по време на самото дело или да заведа отделно такова?
Доста неща изчетох,но точно тук не успях да си изясня нещата.Ще съм ви благодарен ако и дадете съвет.
Поздрави! :)
gecovski
Нов потребител

Re: Иск за обезщетение

Мнениеот ivanov_p » 21 Мар 2016, 08:21

Лакърдиите с чл. 99 ЗЗД рядко минават пред съда. С документите в исковата молба вероятно е представено съобщението за цесия и с това се приключва - преди да сте платили сте узнали на кого трябва да платите, това е смисълът на 99, ал.3 ГПК, другото са медийни изяви на пишман прависти и журналисти.
Насочете се към някой имащ представа от тези дела и в отговорът, както и в делото да се наблегне на погасяването на задължението.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот gecovski » 21 Мар 2016, 15:48

ivanov_p написа:Лакърдиите с чл. 99 ЗЗД рядко минават пред съда.

Доста мнения прочетох за въпросния чл. 99 ЗЗД и мненията бяха разнопосочни.Но съм озадачен.Как,при положение,че в закона е написано ясно,че уведомлението е задължение на предишния кредитор,то съдът би си позволил да тълкува закона!?Но ще ви послушам и ще направя поне консултация с юрист.Благодаря ви и поздрави!
gecovski
Нов потребител

Мнениеот ivanov_p » 21 Мар 2016, 16:35

Меродавно е моето мнение!
Законът се изпълнява от съда точно! Имате задължение към Иван, но не го плащате и той го прехвърля на Драган, като не ви съобщава за цесията. Ако вие бяхте платили на Иван, дори след цесията и Драган заведе иск за същата сума съдът ще отхвърли иска, защото сте изпълнили. В случая вие не сте платили на стария кредитор. Драган завежда заповедно и вади Заповед срещу която възразявате, но пак не плащате на стария кредитор. Последствие Драган пуска иск по 422 ГПК и към документите прилага и съобщението от Иван до вас. До този момент вие не сте платили на Иван, но вече ви е връчено съобщение за цесията, изпратено от Иван до вас.
Схванахте ли сега нещата?
Защото банки, колектори, телефонисти често бъркат, имате следните възможности:
1. Преглеждате приложенията на исковата молба и дали там има съобщение за цесията от Банката до вас, съответно съобщение от ищеца до вас, но с приложено нотариално пълномощно от банката, в което е упълномощен да ви връчи съобщението.
Ако няма съобщение от банката или има от ищеца, без нот.пълномощно ще имате възможност да внесете дължимата сума и избегнете разноските. Защитата ви ще бъде, че сте платили преди да разберете за цесията.
2. Ако не платите рискувате да съобщението да бъде внесено в първо заседание, със същите последствия.
3. Ако има съобщение за цесията единствената ви защита е да докажете, че не дължите на банката, т.е. ще има експертиза и от процесуална страна делото ще е такова, че не може да се оправите без адвокат.

Между другото на 29 имам едно дело, при което длъжникът получава телеграмата за цесия в деня, в който сменя адреса в ТР и разчита, че ще го огрее. Калпазани...
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот gecovski » 21 Мар 2016, 21:23

Аз съм изплатил дълга си предсрочно по начина,по който е указан в договора и имам необходимите документи за това и не се притеснявам от дело.Просто няма как да бъда осъден да платя нещо,което съм платил веднъж.Кредитора обаче,в един момент започна да претендира за цялата сума,която е трябвало да платя до крайния срок на договора,без да приспадан от лихват.Договорът ясно описва предсрочното погасяване и аз съм го спазил,като имам необходимите документи и платежни нареждаия.Въпросът е,че в момента ме притеснява някаква си фирма.Да,има нотариално заверено пълномощно,че Иван упълномощава Драган да ме уведоми вместо него.Не съм получавал нищо от въпросния Иван,за да знам кой точно е Драган,защото Драган може да е Петкан.Всъщност,утре Иван може да каже "дължиш ми сумата "Х", която аз съм заплатил на Драган,Заради пълномощното,но пък Иван ще каже,че според закона,трети лица могат да претендират за моя дълг към него,след като той,Иван,ме е уведомил(пак по чл. 99 от ЗЗД).И ще ми каже как така съм платил на Драган,без той да ме е уведомил,че е продал задължението ми на него...
Вижте,аз не се опитвам да споря с вас,защото не съм юрист и наистина съм ви благодарен,че ми отделяте от времето си,но начина на уведомяване е указан по конкретния чл. 99,който вменява уведомлението за подобна сделка като задължение на предишния кредитор.
Задължението е платено,мога да го докажа и никой няма шанс да го оспори...Но въпросът ми бе,дали мога да съдя Драган за причинени имуществени и неимуществени вреди?

ПП: казусът е интересен и ще поема ангажимент да информирам за него,защото въпросния договор за цесия,съдържа огромно количество(десетки хиляди са,десетки хиляди!)прехвърлени задължения!И ако аз,успея да докажа в съда,че е нарушен закона по моя договор,ще докажа,че други десетки хиляди са нарушени.
gecovski
Нов потребител

Мнениеот ivanov_p » 22 Мар 2016, 10:31

Договорът обаче не те касае. Аз дълго време прилагах договорите, но вече мисля да прилагам само съобщението, макар в много решения съдът да разсъждава по тези договори. Какво са се разбрали другите не те интересува. Обвързва те съобщението от цедента, съответно от цесионера и то само ако е конкретно (задължението и ти сте упоменати в него) и нотариално заверено.
Изумително е, че нещо толкова елементарно не се схваща от банки, монополисти и други цеденти, от колектори-телефонисти, което от своя страна създава впечатление в длъжници и техни адвокати, че могат да губят времето на почтените инкасатори по съдилища.
Имаш известни шансове по цесията, защото банката и колектора не са си оформили документите както трябва, но те масово печелят дела, което означава, че или тези срещу тях са кьопави, или дават документи в първо заседание, което носи рискове. Без опитен адвокат в първо заседание няма да се оправиш, а без хитър адвокат ще оцапаш отговора.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот gecovski » 22 Мар 2016, 20:42

ivanov_p написа:Обвързва те съобщението от цедента, съответно от цесионера и то само ако е конкретно (задължението и ти сте упоменати в него) и нотариално заверено.

Пълномощното е общо,за всички длъжници и няма мои конкретни данни.Но със сигурност ще се консултирам с адвокат,за да ме ориентира както трябва.Решен съм на всяка цена да накарам бившия да си плати!
gecovski
Нов потребител

Мнениеот alexandar25 » 22 Мар 2016, 20:53

Не само да ви ориентира, а и да ви представлява пред съд. Бъдете сигурен, че повече бихте спечелили от колкото спестили, от идеята да се представлявате сам.
Аватар
alexandar25
Потребител

Мнениеот gecovski » 23 Мар 2016, 23:03

alexandar25 написа:Не само да ви ориентира, а и да ви представлява пред съд. Бъдете сигурен, че повече бихте спечелили от колкото спестили, от идеята да се представлявате сам.

Със сигурност е така,но на този етап ще ми е трудно да си позволя нещо повече от консултация.Затова и потърсих съвети тук...Благодаря все пак.
gecovski
Нов потребител

Мнениеот ivanov_p » 23 Мар 2016, 23:35

Консултацията е безсмислена. Имаш да пишеш отговор, който трябва да е точен, а не общи приказки. В заседанието просто няма да знаеш какво да правиш, да не говорим за устните състезания. Дори другата страна да оцапа нещата и да си прав, с голяма сигурност ще загубиш заради процесуални пропуски. Консултацията така или иначе ще платиш, а за още 200-250 лв. ще наемеш адвокат, а на теб ти трябва добър адвокат.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот gecovski » 24 Мар 2016, 23:58

Реших да си наема.Препоръчаха ми добър адвокат и утре ще ида да говоря с него.А за тези,както ги нарекохте "устни състезания", два пъти съм осъждал полицията ходейки сам на делата,но пък документите ми,са подготвяни от адвокати.

ГПК не е лъжица за моята уста...

Но пак да кажа,ще ви информирам за това,какво се случва,защото както установих,мненията за цесия,тук,във форума,са разнопосочни.
gecovski
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ