Преди да пиша и да търся мнения и съвети от вас,прочетох доста теми и свързани с моя проблем и вече съм убеден в правотата си.Предстои ми дели,но за съжаление,в момента няма възможност да отделя средства,за да наема адвокат и ще ида на делото сам.Чета закони и се опитвам да се подготвя подобаващо.Но тъй като не съм юрист,все пак ще ми е необходима малко помощ.
Казусът е следния.Преди години теглих кредит,който погасих предсрочно.По договор,кредиторът трябва да получи остатъка от главницата и малка неустойка,която му бе изплатена.Всичко по договора от моя страна бе спазено,като имам и всички платежни нареждания.След известно време,кредиторът предяви искане,да изплатя остатъка до пълния размер договорен по кредита...Естествено отказах.Кредиторът се опита за събере "вземането" чрез колекторска фирма,но след двуминутен телефонен разговор с мен,фирмата се отказа.Кредиторът,разбирайки че няма как,грубо казано,да изкопчи пари от мен,продаде "задължението" на друга фирма.Те се свързаха с мен,но отказах да давам каквато и да е информация,защото не съм уведомен по реда на чл. 99 от ЗЗД. коя и каква е тази фирма.
Наскоро получих уведомление от съда,че е издаден Изпълнителен лист в полза на фирмата и аз,още същия ден подадох възражение в съда,като обясних,че нямам никакви правни взаимоотношения с въпросната фирма,не съм имал и такива не са произтекли по начина,предвиден в гореспоменатия член от ЗЗД.
Тези дни получих съобщение от съда за искова молба от фирмата.В съобщението пише,че имам едномесечен срок,в който мога да изразя писмено становище по иска.Становището ми е ясно,заявил съм го във възражението си към съда и няма да го променя.Остават ми около 25 дни да отговоря и ще го направя.Та ми позволете да ви попитам следното:
Имам ли право ли да заведа иск за парично обезщетение за нанесени имуществени вреди (примерно,за да се явя в съда,ще ми се наложи да пътувам около 250 км. в двете посоки,като със сигурност ще си взимам касовите бележки от бензиностанциите) и неимуществени такива(за тормоз - телефонни обаждания,ходене по съдилища,дела и т.н.)срещу въпросната фирма,която няма никакви правни основания да иска каквото и да било от мен,заедно със становището си,трябва да го направя по време на самото дело или да заведа отделно такова?
Доста неща изчетох,но точно тук не успях да си изясня нещата.Ще съм ви благодарен ако и дадете съвет.
Поздрави!
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)