начало

Прокуратурата обмисля дали да поиска отново Европейска заповед за арест за Петьо Еврото Прокуратурата обмисля дали да поиска отново Европейска заповед за арест за Петьо Еврото

Въпрос за движение на нестандартен велосипед

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос за движение на нестандартен велосипед

Мнениеот aleksander_ » 05 Апр 2016, 10:02

Здравейте, както се вижда от заглавието на темата става въпрос за един нестандатен велосипед.
Сглобявам си велосипед тип чопър. Рамката е малко тежка от стандартните и задното и предното колело са с по-широки гуми. На този велосипед съм решил да прикача двигател с кубатура 48,8 cm3 и мощност 2 к.с. Прегледах „ЗАКОН за движението по пътищата“ и прочетох частта „допълнителни разпоредби“ че велосипед е: „"Велосипед" е пътно превозно средство най-малко с две колела, което се привежда в движение с мускулната сила на лицето, което го управлява, с изключение на инвалидните колички.“. Също така в Раздел ХVIII
Особени правила за някои участници в движението
Чл. 79. За да участва в движението по пътищата, отворени за обществено ползване, всеки велосипед
трябва да има изправни:
1. спирачки;
2. звънец и да няма друг звуков сигнал;
3. устройство за излъчване на бяла или жълта добре различима светлина отпред и червен
светлоотразител отзад; допуска се поставянето на устройство за излъчване на червена светлина отзад;
4. бели или жълти светлоотразители или светлоотразяващи елементи отстрани на колелата.
Никъде не упоменато за размер на гумите, вид на рамката, маса на целият велосипед.
В НАРЕДБА № I-45 от 24.03.2000 г. за регистрацията, отчета, пускането в движение и спирането от движение на моторните превозни средства и на ремаркетата, теглени от тях (Загл. изм. и доп. - ДВ, бр. 105 от 2002 г.) е написано в Чл. 1., алинея 3:
Не подлежат на регистрация по реда на тази наредба:
1. тролейбусите;
2. верижните, строителните, селскостопанските и другите самоходни машини;
3. моторните превозни средства, предназначени за състезания по затворен маршрут;
4. велосипедите с допълнително монтиран двигател;
5. инвалидните колички с двигател.
Тука не е упоменато двигателя с каква кубатура и каква мощност.
Този велосипед, който го сглобявам ще може да се задвижва и чрез мускулна сила, и чрез двигател. Като с двигател максималната скорост, с която ще се движи ще бъде максимално 40 км/ч.
От тука ми идва въпроса, като съм спазил всички тези изисквания ще мога ли да се движа свободно по пътищата без да е необходима регистрация за този може би нестандартен велосипед. По-голямата ми притеснение ако ме спрят полицайте и нещо се "заядат" дали могат да ми напишат акт ли, глоба ли. Добра идея лки да отида при началник сектор "пътна полиция" в КАТ, да попитам за този проблем. Сложих линк към снимка на велосипеда, че не успях да прикача снимката към поста. Както се вижда велосипеда, не е довършен, но при този му вид повече прилиа на мотор отколкото велосипед. Как мислите, ще има ли проблем придвижването му?

https://drive.google.com/open?id=0B8ASu ... kp1MldOUEk
aleksander_
Нов потребител

Re: Въпрос за движение на нестандартен велосипед

Мнениеот jimi66 » 05 Апр 2016, 11:41

След като погледнах снимката, мисля че това е по-скоро мотопед отколкото велосипед. Най-точно могат да ти отговорят от ТЕХНОТЕСТ АД. Ето сайта им: http://www.technotest.bg/bg/contacts.html

Имат ценоразпис за различните услуги. Могат да направят изпитания, да сложат номер на рама/двигател и в КАТ да изкараш талон за мотопед и рег. номер.

Но всичко това са не малко разходи, затова проучи при тях нещата.
jimi66
Младши потребител

Мнениеот aleksander_ » 05 Апр 2016, 12:09

Благодаря за бързия отговор. На снимката забравих да добавя че не е в довършен вид, ще трябва да му добавя педалите и разпредлителния вал, чрез който задното колело ще може да задвижва и чрез краката и чрез двигателя. Преглеждал съм сайта на технотест и съм проучил въпроса, ако трябвада го регистрирам, ще трябва да премина през технотест и да има представя чертежи, но това ще ми излезе може би към 500-1000 лв. Затова преди да почна да го правя гледах законите и може би открих вратичка в някои членове, които съм цитирал по-горе.
aleksander_
Нов потребител

Мнениеот jorko_gt » 06 Апр 2016, 09:01

Значи почти си произвел МПС и искаш да го караш по пътищата, отворени за обществено ползване... това хубаво, но вратичката да не те отведе до чл. 175, ал. 1, т. 1 от ЗДвП?
jorko_gt
Потребител

Мнениеот doc03 » 06 Апр 2016, 18:52

aleksander, карай си спокойно.
Но!
Имай предвид, че:
1. Следва да имаш документ за двигателчето, че е с тази кубатура, защото предполагам, че реално е 60, 75 или 80 кубика, което не е добре.
2. Съгласно § 6 т.11 от ЗДВП, ще управляваш "моторно превозно средство", с всички последствия от това.
3. Тъй като конфигурацията повече прилича на мотопед с педали отколкото на велосипед с двигател, не е лошо да имаш СУМПС.
(.... при нуобходимост, доказването (пред съд), че МПС-то не подлежи на регистрция, ще ти излезе по-тънко, отколкото да го категоризираш.) :)
.. последното не си го чул от мен :oops:
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот jhoro » 07 Апр 2016, 21:53

jimi66 написа:След като погледнах снимката, мисля че това е по-скоро мотопед отколкото велосипед.

Определено - това на снимката си е мотопед, не е като
Изображение

Полицая веднага ще "обърне" внимание.
jhoro
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ