начало

До две седмици ще са ясни кандидатите за Конституционния съд  До две седмици ще са ясни кандидатите за Конституционния съд 

Иск за установяване на вземането или иск чл. 79 ЗЗД

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Иск за установяване на вземането или иск чл. 79 ЗЗД

Мнениеот FlaSk4o » 10 Фев 2017, 11:41

Здравейте, колеги!

Имам следния казус:
1. Фирмата, която представлявам е сключила договор за доставка на стоки с физическо лице. Подписани са следните документи:
- договор за доставка на стоки цена франко склада на купувача
- фактура
- приемо - предавателен протокол за доставка на стоките, подписан от трето лице, най-вероятно служител на титуляра по договора.
- запис на заповед
2. След настъпване на падежа е извършено едно частично плащане от титуляра по договора. След изчерпване на всички извънсъдебни способи за събиране на остатъка от задължението, образувам заповедно производство по чл. 417 ГПК. Съдът издава заповед и изпълнителен лист, и аз си завежда изпълнително дело. Длъжникът възразява. В процеса на подготвяне на иска за установяване на вземането разбирам, че всички гореизброени документи не са подписани от титуляра по договора, а от неговия син.

Има ли смисъл да водя иск за установяване на вземането, предвид факта, че една експертиза ще докаже, че подписът на записа на заповед не е на посоченото лице и ще ми отпадне основанието по чл. 417?

Какви са ми другите възможности?
- Да завеждам дело за неизпълнение по договора и да се опитвам да доказвам предвид плащането, че лицето наистина дължи сумата.
- Да търся обезщетение по чл. 42 от ЗЗД от лицето подписало документите без представителна власт? (с една условност, че аз сам съм достигнал до извода кой ги е подписал)

Ще се радвам на мнения от по-опитните колеги.
Поздрави!
FlaSk4o
Младши потребител

Re: Иск за установяване на вземането или иск чл. 79 ЗЗД

Мнениеот Melly » 10 Фев 2017, 12:18

Колега, частичното плащане от кого изхожда - от сина или от страната по договора и как е извършено - кеш, или по банков път?
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот FlaSk4o » 10 Фев 2017, 12:32

От страната по договора, по банков път е, с основание "плащане по фактура". Сумата малко надвишава ДДС-то по фактурата.
FlaSk4o
Младши потребител

Мнениеот Melly » 10 Фев 2017, 13:00

Още един въпрос: издателят на ЗЗ е страната по договора, а подписът е на друго лице - така ли? Ако да, нямаш шанс - ЗЗ не поражда действие. Но ако издателят на ЗЗ е и подписалото го лице - тогава може да се опиташ да твърдиш, че трето на договора лице е обезпечил вземането на Кр. по него. Много хлъзгава конструкция, признавам..., и обременяваща клиента ти с разноски. :cry:

По-чисто ще е да се предяви иск по чл.79, ал.1 предл.1 ЗЗД. Имаш договор, имаш частично изпълнение - сочи на извънсъдебно признание на неизгоден за страната факт и т.н.

С оглед фактите - преценката е твоя, колега.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот FlaSk4o » 10 Фев 2017, 13:10

Да, издател по ЗЗ е страната по договора, а подписът е на друго лице. :cry:

Най-вероятно ще избера варианта с иск по чл. 79 ЗЗД. Ще преценя дали да не поискам от РС Пловдив, по седалище на ищеца, обезпечение на бъдещ иск. Съдът тук е доста благосклонен що се отнася до обезпеченията :D

Благодаря много, Melly!
FlaSk4o
Младши потребител

Мнениеот Melly » 10 Фев 2017, 13:59

FlaSk4o написа:Да, издател по ЗЗ е страната по договора, а подписът е на друго лице. :cry:

Най-вероятно ще избера варианта с иск по чл. 79 ЗЗД. Ще преценя дали да не поискам от РС Пловдив, по седалище на ищеца, обезпечение на бъдещ иск. Съдът тук е доста благосклонен що се отнася до обезпеченията :D

Благодаря много, Melly!

За нищо, колега FlaSk4o,
УСПЕХ!
Аватар
Melly
Старши потребител

Назад към Взаимопомощ