начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Наказателно постановление от Инспекция по труда

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Наказателно постановление от Инспекция по труда

Мнениеот anabel_anabel » 15 Яну 2018, 19:18

Здравейте,
Моля за малко съдействие.
Казусът касае съпругът ми. На 25.01.2016 г. му е съставен АУАН от старши инспектор при Инспекция по труда - Варна за извършено нарушение на правилата за безопасност на труда. Връчен му е на същия ден. Наказателно постановление не е получавал.
Днес, на 15.01.2018 получих с писмо с обратна разписка, съобщение за доброволно изпълнение от ДСИ, в което се цитира НП от 03.02.2016, с което явно е наложена глоба 100 лв, и натрупана лихва около 40 лв. Изпълнителното дело е от 2017, а датата на на съобщението за доброволно изпълнение е 05.12.2017 г.
Въпросното НП изобщо не е било връчено, имам предвид, че е не е и правен такъв опит - нито с призовкар, нито с куриерски служби - така смятам, тъй като в периода след издаването му съм пребивавала почти постоянно на адреса, на което следваше да се изпрати постановлението.
Въпросът ми е как да процедирам в ситуацията? Има ли вариант за жалба чрез Инспекция по труда до РС, за отмяна поради незаконосъобразност поради нередовно връчване? В случай, че бъде отменено - дали ще бъде прекратено административното пр-во пред инпекцията по труда на основание чл. 34, ал. 3 ЗАНН?
Дали е възможно спиране на производството по ДОПК, образувано пред ДСИ, поради подадената жалба пред РС?
anabel_anabel
Нов потребител

Re: Наказателно постановление от Инспекция по труда

Мнениеот svettoslav » 15 Яну 2018, 20:02

Инспекцията 100% си имат оформени документи, че НП е влязло в сила.
Няма гаранция изобщо че ще предвиждат жалбата ви до съда.

Първо ще трябва да убедите съда, че не е връчвано надлежно , чак после ще се разглежда въпроса за законността му, респ. възможността да породи последици.

Не виждам възможност да се развие пред самата ИТ производство с оглед чл . 34 ал. 3 ЗАНН.
За тях всичко си е наред. Пък и си имат издадено в срок (независимо че не е връчено /поне според вас / ).

По ДОПК не се спира мисля. Върви си събирането.
Ако се отмени НП, парите ще се връщат, то е ясно.

Откъде да започнете не мога на ви кажа.
20 лв. е консултацията по този въпрос.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот anabel_anabel » 15 Яну 2018, 22:31

Само да уточня, че съм допуснала грешка. Изпълнителното производство е образувано при публичен изпълнител при НАП.
Благодаря Ви за отговора.

Ще се радвам да чуя и други мнения по въпроса.
anabel_anabel
Нов потребител

Мнениеот kotaras » 22 Яну 2018, 21:33

Може би НП е връчено по чл.58, ал.2 от ЗАНН.Инспекцията има такава практика. Пуснете си жалба до съответния Районен съд. Те ще изискат преписката и съдът ако реши може да даде ход на делото. Ако прецени че не е връчено по надлежния ред. В повечето случаи приема че връчването не е редовно.
kotaras
Нов потребител

Назад към Административно право