начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Преместване на СТИ ( електромер ) извън имота !

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Преместване на СТИ ( електромер ) извън имота !

Мнениеот emilivanov » 19 Дек 2018, 22:03

Здравейте ,
Електромерът ми е монтиран на фасадата на фамилната къща и ми пречи да си направя външна изолация. Фасадата не е граница на имота , границата е оградата на двора , която е на около 10-12 метра от къщата.
Уведомих "ЕР ЮГ" (ЕВН) чрез заявление , че искам да спазят чл.120 от Закона за енергетиката , като го изкарат на границата на имота , а те ми отговориха , че след като е по мое желание аз съм длъжен да им заплатя такса от около 280лв. Не съм юрист , но смятам , че не съм длъжен да плащам за преместването на чуждата собственост ( електромерът ) извън моята собственост ! Прав ли съм или потребителите наистина нямат никакви права в тази държава ? А и друго , "ЕР ЮГ" не спазват собствените си Общи условия към договора за доставка на ел-енергия ,като вече два пъти тази година ми издават месечна фактура с нулева стойност , понеже не били имали достъп за отчитане на електромера. А то това бе и поводът да настоявам да си изкарат електромера на улицата.
Та въпросът ми е :
Длъжен ли съм да им платя за преместване на СТИ от вътрешността на имота , на границата му ?
emilivanov
Нов потребител

Re: Преместване на СТИ ( електромер ) извън имота !

Мнениеот nikodim77 » 20 Дек 2018, 00:32

Не не сте длъжен! (така считам)
Ми те ЕРП-тата са си един дол дренки!
Щом става въпрос за някакъв „хитър” начин за изкарване на кинти, те се пробват.
Зависи как сте формулирали искането си? Редно е било да им представите заявление, в което да им посочите, че следва да спазят закона, защото не желаете да влизат в дворното Ви пространство. Съответно цитирате релевантните текстове от ЗЕ и ОУ на ЕРП. Явно в заявлението сте бил по-мек.
Иначе; пускате ново такова, но във формата на обръщение „ДО” вкарвате и; „копие до КЕВР”
Подробно и логично излагaте, че следва да бъде спазена нормата на закона, че (както по-горе написах) - не желаете да влизат в дворното Ви пространство външни лица каквито са служителите на ЕРП-то... и чакате... отговор или действия. И ако пак искат заплащане, вече наистина се обръщате към КЕВР. Естествено не пречи наистина да изпратите копие и на комисията. (Само ще вметна, че тези от КЕВР по-скоро заемат позицията на монополистите, отколкото да защитават потребителите, но това си е мое лично наблюдение).
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот emilivanov » 20 Дек 2018, 15:43

Благодаря за отговора!
Може би не съм бил достатъчно категоричен в заявлението си , че желая да спазят закона , но по-вероятно е да тълкуват заявлението както им е най-изгодно. Ето и текста на моето заявление от 05.12.2018:

ДО „ЕЛЕКТРОРАЗПРЕДЕЛЕНИЕ ЮГ“ АД
"Заявявам искането ми, средството за търговско измерване наричан на кратко „Електромер“ , което средство е ваша собственост , да бъде рaзположено до или на границата на имота , както повелява чл.120 от Закона за енергетиката а именно:
Чл. 120. (1) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2012 г., в сила от 17.07.2012 г.) Електрическата
енергия, доставена на крайни клиенти, се измерва със средства за търговско измерване -собственост на оператора на електропреносната мрежа или на оператора на съответнатаелектроразпределителна мрежа, разположени до или на границата на имота на клиента.
В момента електромерът е монтиран на външна стена на фамилна къща , като стената не е граница на имота. Вашата собственост, електромерът, възпрепятства намерението ми за изграждане на външна топлоизолация на жилищната сграда, причинявайки на мен и семейството ми, като коствени щети , повишени финансови разходи от липсата на топлоизолация.
Очаквам писмен отговор в който да посочите дата за преместването на СТИ извън границите на имота !"

А те ми отговарят , общо взето ,че са извършили проверка и не са установили маниполация на електромера и ако желая СТИ да бъде изместено , да подам заявление за преместване и да платя такса за "услугата" ! :x
В самия писмен отговор никъде не се споменава това да е отговорът на подаденото от мен заявление нито е посочен входящия му номер ! Писмото определям като уведомление. Имат време до 05.01.2019 да ми отговорят на моето питане , после ще го пусна до КЕВР .
emilivanov
Нов потребител

Мнениеот disident » 13 Авг 2022, 11:46

И аз искам моя да се премести ама и да се върне кабела където си беше. А бре само евроПейски работи могат да се правят в тази държава. На никого не му дреме ни за правила ни за закони. Ха виж: http://elektromer.free.bg
disident
Потребител

Мнениеот guest1 » 14 Авг 2022, 21:54

Здравейте
Каквото да си говорим, всичко приключва с думите:
„Ние също искаме, да изнесем СТИ на границите на имотите, даже имаме график. Но нещата опират и до финанси.”
Точно затова са поискали плащане - защото е извънпланов ремонт.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот disident » 16 Авг 2022, 20:53

guest1 написа:Здравейте
Каквото да си говорим, всичко приключва с думите:
„Ние също искаме, да изнесем СТИ на границите на имотите, даже имаме график. Но нещата опират и до финанси.”
Точно затова са поискали плащане - защото е извънпланов ремонт.

Влизай в съдилището бре. Ама преди това напиши молба официално и поискай да ти сложат печат и номер на втория екземпляр. Аз дори се каня да си зазидам долапа в който е електромера ако не го разкарат. Къщата си моя ще си правя каквото си поискам.
disident
Потребител

Мнениеот disident » 07 Ное 2022, 20:02

Оказа се, че когато някой те топне, че плячкосваш ти преместват електромера спешно дори без молба. Аз дори показах, че мога да плячкосвам: https://www.youtube.com/watch?v=zy85ZNwCOHU&t=2s пак нямат желание.
disident
Потребител

Мнениеот disident » 29 Ное 2022, 01:58

Три седмици след като показах, че мога да плячкосвам включително и на държавни институции разгеле преместиха го бре.
disident
Потребител

Назад към Взаимопомощ