начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

етикет "произведено в"

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

етикет "произведено в"

Мнениеот petkova63 » 06 Юни 2019, 16:15

Моля да ме насочите - къде е уредена регулацията на поставянето на етикет (надпис, марка) "произведено в ЕС" или "произведено в България", кой е регулаторният орган, който разрешава поставянето на такъв надпис върху стока? Става дума за метално изделие, което ще се произвежда в България, но частично с вложени в него елементи, произведени в трета страна - не членка на ЕС.
petkova63
Младши потребител

Re: етикет "произведено в"

Мнениеот nikodim77 » 07 Юни 2019, 00:52

Здравейте,
Докато темата Ви фигурираше в раздела „Форум за юристи” – отговаряйки Ви там, щях да започна настоящето със съвет да я преместите именно тук в този раздел или в „Общи дискусии”. Съветът ми щеше да бъде мотивиран от това, че в юридическия раздел аудиторията е по-тясно насочена към правото, а за Вашето питане бихте могла да получите отговор и от по-широк кръг потребители във форума. И да, нещата не са толкова юридически, колкото организационно-технически.
Все пак, насоки към търсените отговори дава ЗЗП в неговата глава пета;
„БЕЗОПАСНОСТ И КАЧЕСТВО НА СТОКИТЕ И УСЛУГИТЕ ” съответно текстовете на чл. 71 и сл. (до чл. 76). А чл. 82 конкретно указва, кои са контролните органи във връзка с предлагането на стоки (изделия) и услуги. В цитирания чл. 82 са посочени ще ги нарека „крайни органи” или „върховни”. Давам тези измислени определения в смисъл, че изброените контролни органи, като министерства агенции и др. всъщност възлагат на подизпълнители, които обикновено са институти или фирми – занимаващи се с атестиране, тестване, сертифициране и прочие, и прочие на стоки. Вече в зависимост от видът на соченото от Вас метално изделие, зависи към, към коя институция следва да се обърнете.
Ето линкове на институции, които вярвам, че ще Ви помогнат в разрешаване на проблемът ви.:
Първият е на „Българския институт за стандартизация” (БИС), от където можете да получите добра информация: http://www.bds-bg.org/bg/standard/directive.php
Вторият линк е към сайта на патентно ведомство: http://www.bpo.bg/index.php?option=com_ ... Itemid=361
Третият е на „SGS”, които се занимават с дейности по сертифициране и др. на продукти..
https://www.sgs.bg/bg-bg/industrial-man ... tification
Последният линк ще Ви отведе към пояснения по отношение на разните европейски директиви, които са във връзка с питането Ви. https://europa.eu/youreurope/business/p ... dex_bg.htm
И един личен съвет: Ако сте от София или близо да града, отивате в магазина на „*******- електроникс” на ул. „Хан Аспарух” № 1, ( близо до „5-те кьошета”) търсите управителя Г-н Стефан Дервишев и той, който е много ерудиран и одухотворен човек, ще Ви даде конкретни насоки. Упътвам Ви към него, защото той постоянно носи в разни лаборатории и др. институции, нови продукти, които пуска на нашия и европейския пазар.Всъщност от него знам, че и цените на тези услуги не са никак ниски. Аз исках да пусна едно елктронно изделие и Стефан ми каза, че трябва да го занеса в три лаборатории, като за всеки тест се плащало по 700 лева - отказах се
Пожелавам успех в начинанието Ви!
nikodim77
Активен потребител

Re: етикет "произведено в"

Мнениеот miko_pk » 07 Юни 2019, 13:48

Никодиме, *утко, колко много глупости си наговорил, чак свят ми се зави, докато ги прочета.
Що не патентоваш пословичната си идиотщина, така и така всеки твой пост е от дебилен по-дебилен.
Чернобил, не прости на никого, но при теб уврежданията са от друго естество. :shock: :shock: :shock: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:
miko_pk
Потребител

Назад към Взаимопомощ