начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

заплаха с проверки

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

заплаха с проверки

Мнениеот remarek » 13 Юни 2019, 16:54

Здравейте! Счетоводител съм в едно училище. Отдавна имам лични проблеми със собственикът на едно заведение, което е срещу нашата къща - за шум, за работа в извън установеното работно време по Наредбата на общината. Пусках няколко жалби срещу него в общината. Днес майка му, която е медицинска сестра, се обадила на директора, чрез него да ме заплаши, че щяла да ми предизвика одити, да докара Сметната палата, ако не спра с жалбите. Малко съм нервен в момента и затова реших да попитам тук дали има такава възможност и дали личното отношение може да се пренесе в професионалното? Отдавна се каня да го дам на прокурор, но дали има смисъл в тоя случай
remarek
Младши потребител

Re: заплаха с проверки

Мнениеот borovinka » 14 Юни 2019, 09:52

"Счетоводител в едно училище" не би трябвало да се притеснява от проверки и одити. Виж, ако бяхте счетоводител в една строителна фирма, която строи небостъргачи в центъра на София - по-върви някак си да се притесните, ама за училище... нисък е материалния интерес.

А сега извън шегата - не виждам повод за притеснения. Жалбите ви са ваша гражданска позиция и като гражданин имате право да си я отстоявате. Естествено, че ще има и недоволни. Нека си лаят.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот lawchoice » 14 Юни 2019, 14:04

Дали е счетоводител в училище или във фирма, която строи небостъргачи едва ли има чак такова значение. Всеки може да се изкуши, макар и в стремежа си да напакости да се разпростира спрямо чергата си. Странното обаче е друго - способността на подобни "заплахи" за извършване на проверки и одити да възбуждат основателен страх у българина.

Заливате и изисквате от прокуратурата и съда да вършат несвойствени за тях неща, а после се оплаквате, че не работят.
"Човек може да има ум, знания, да бъде дори и гениален, но да няма характер." Ж. Лакордер
lawchoice
Потребител

Мнениеот remarek » 14 Юни 2019, 16:10

lawchoice написа:Дали е счетоводител в училище или във фирма, която строи небостъргачи едва ли има чак такова значение. Всеки може да се изкуши, макар и в стремежа си да напакости да се разпростира спрямо чергата си. Странното обаче е друго - способността на подобни "заплахи" за извършване на проверки и одити да възбуждат основателен страх у българина.

Заливате и изисквате от прокуратурата и съда да вършат несвойствени за тях неща, а после се оплаквате, че не работят.

Според вас към кого да се обърна при такава заплаха? Говори се, че тоя е освидетелстван психически. Кой може да реагира в такива случаи? Общината не може, полицията не иска. Сам ли да се бия?
remarek
Младши потребител

Мнениеот lawchoice » 14 Юни 2019, 23:11

Не ми е работа като участник в този форум да давам съвети към кого да се обърнете. Дори и да не беше така, не съм запознат с фактологията по казуса /изложеното от вас не е равнозначно с нея/, за да може да се прави преценка на това - кой не може и кой не иска да си свърши работата.

Участвам в този форум в лично качество - като български гражданин. В това си качество има проблеми на нашето общество, от които се интересувам и затова изразявам своята позиция във връзка с тях. В конкретният случай, както посочих, за мен е продължава да е трудно разбираемо наложилото се по нашите географски ширини възприятие, че сезирането на оправомощен от закона държавен орган с твърдения за нарушения при осъществяването на правнорегламентирана дейност може да бъде третирано като заплаха и/или закана.

П.П. При желание на списващите тук адвокати, бихте могли да получите и конкретен правен съвет от тях.
"Човек може да има ум, знания, да бъде дори и гениален, но да няма характер." Ж. Лакордер
lawchoice
Потребител

Мнениеот kalahan2008 » 15 Юни 2019, 11:37

lawchoice написа:В конкретният случай, както посочих, за мен е продължава да е трудно разбираемо наложилото се по нашите географски ширини възприятие, че сезирането на оправомощен от закона държавен орган с твърдения за нарушения при осъществяването на правнорегламентирана дейност може да бъде третирано като заплаха и/или закана.

Причината за това може да се търси в особеното отношение на административно-наказващите органи по нашите географски ширини да не зачитат презумпцията за невиновност и да третират всеки потенциален нарушител като виновен до доказване на противното. Масово се съставят АУАН и наказателни постановления с идеята "нека съдът да прецени дали съм прав или не". Доколкото разноските за правна защита в много случаи надвишават размера на санкцията /минималното адв.възнаграждение е 300 лв./, без възможност за присъждане на разноските в рамките на същото производство /налага се да се води отделно дело по ЗОДОВ за разноските/, потенциалният нарушител с право се притеснява от проверки.
Може би ако бъдат променени правилата за разноските, това би дисциплинирало адм.-наказващите органи, но, съдейки от опита си с НАП, едва ли ще се стигне до промяна в манталитета им.

https://news.lex.bg/%d0%b2-%d0%bf%d1%80 ... %b6%d0%b4/

https://news.lex.bg/%d0%b2%d0%bd%d0%b5% ... 82-%d0%b7/
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ