начало

След кибератаката, ВСС спешно отпусна близо 1.7 млн. лева на ВАС за нови сървъри След кибератаката, ВСС спешно отпусна близо 1.7 млн. лева на ВАС за нови сървъри

данъчна ваканция -има ли такава?

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

данъчна ваканция -има ли такава?

Мнениеот tochotocho » 23 Мар 2020, 20:25

За данък сгради и такса битови е ясно. Удължава се срока от 30 април на 30 юни. Но пак си го дължиш този данък. С кредите как е ? няма да погасявам за м. март, април и ако продължи извън.ред. положение и май 2020 г. И сега ЮНИ / дано / няма извънредно положение. Въпрос ще платя за м .ЮНИ или ще ми търсят и за м.март, април, май , е без лихва ! Т.е през ЮНИ ще трябва ли да платя и за старите месеци :март, април, май? Или за тези месеци е недължимо ,отсрочено по-нататък във времето?
tochotocho
Потребител

Re: данъчна ваканция -има ли такава?

Мнениеот ivan_lawyer » 23 Мар 2020, 20:56

Не могат ти направят принудително изискване кредита - не си платил - поведението ти не се санкционира, икономически обаче трупаш, опрощаване няма как.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот jhoro » 23 Мар 2020, 21:33

Дали няма да предприемат принудително изпълнение - зависи от другата страна. Защото - както има кредитори, които ще ти влязат в положение, така има и такива, които за няколко дни закъснение, ще те „направят луд“!

Принципно - ако има ресурс (пари) - онлайн плащанията си работят! Преди малко платих електроенергията и водата, след 1-2 седмици ще платя МДТ. А вноската по кредита ... банката си ги взима, без да ме пита. :D
jhoro
Активен потребител

Мнениеот tochotocho » 24 Мар 2020, 20:04

Е, нали по време на извънредното няма да се правят отдръжки по кредити , съдия изпълнители и т.н. Напр. по изп.лист съдия-изпълнител / сега съдебен изпълнител / отдържа и ми превежда от длъжника напр. 200 лв месечно. Ако кризата е ДВА месеца /март, април / няма да отдържа и аз да получавам 2х 200 лв. И сега /дай боже/ м. май няма извънредно. Ще може ли /има ли право / съдебния изпълнител за м май да отдържи и да получа неплатеното за м. март, април и текущото за м. май! Значи 600 лв. Днес от 17 часа фин.министър Горанов обясни, който не може да си погасява текущите задължения, ако е физ.лице може да вземе кредит 1500 лв /гарантиран от банката за развитие /
Та ,въпросът ми е при горния казус ще се получи ли плащане през м.май 600 лв или само 200 лв.
Тук единствено обясниха,че няма да се начисляват ЛИХВИ.
tochotocho
Потребител

Мнениеот jhoro » 24 Мар 2020, 20:14

А така - кажи си къде те сърби.
В закона пише, че се удължават срокове и няма да се предприемат принудителни мерки за събирането, а не, че се опрощават задължения.
Ако някой дължи по 200 лева на месец - след края на извънредното положение 200 по броя на месеците, за които не е плащал.

Пп. Оправи си граматиката. Пише се „удържа”, „удръжки”, а не „отдържа” или „отдръжки”!!!
Последна промяна jhoro на 24 Мар 2020, 22:04, променена общо 1 път
jhoro
Активен потребител

Мнениеот tochotocho » 24 Мар 2020, 20:44

Жоро, не така. Къде ме сърби! и т.н. На този форум въпросите може да не са лични, а като казус? И аз така ги задавам! Ако прочетеш форумец колко въпроса е задал, ще рече " човек с безкрайни лични проблеми .
Евала на бат, Бойко- ясно, точно разбираемо обяснява! А, за министър Горанов - нещо говори за ПОРТФЕЙЛА. ! Аз отдавна нямам порофейл. ! Имам ПОРТМОНЕ , където се кътат стотинки !
Ако си на ТИ с фин-иконм. материя влез и обясни проблема с портфейла !
Приемам и се извинявам за НАСТАВЛЕНИЕТО "ЧЕТИ "
tochotocho
Потребител

Мнениеот tochotocho » 24 Мар 2020, 20:58

У -държа или ОТ- държа , Мисля ,че и двете писмени форми са разбираеми! Може би! Изгубени в превода.
На англ/америк. ........., но го четат ДУПЕ, може и грубо ЗАДНИК ! Любим израз на англ/американски !
Ако нещо ти го ОТнемам, ще рече, че ти го ОТ-държам , Радостно е като е снежно в София и има разни забрани, да си чаткаме, без язвителни бележки! Не съм силен в граматиката
tochotocho
Потребител

Мнениеот tochotocho » 26 Мар 2020, 18:57

ВЪПРОС ? По време на извънредното ЧСИ, ДСИ не могат да правят у-дръжки от Длъжника! Ако/дано / извънредното е само един месец, но нека да допуснем, като КАЗУС че трае ТРИ месеца. Длъжникът чрез ЧСИ дължи и кредитора си получаваше преди ИЗВЪНРЕДНОТО / да го съкратим ИзП./ месечно напр. 200 лв. Сега през тези ТРИ месеца на ИзП ,длъжника няма да плаща! Но на следващия след отмяната на ИзП. са натрупани неплатени за три месеца 600 лева и с текущия месец у-дръжка 200 лв. стават общо 800 лева.
Каква е правната /юридическа, законова / финансова рамка !

За данък сгради и такса битови отп. СРОКЪТ С А М О се удължава, променя от 30 април на 30 юни. Но мога ли да си плащам по посоченото в тримесечия чак до 30 април 2021 без санкци или ще трябва да си платя дължимото най-късно до определения срок през 2020 г.
Не е ли равностойно и за длъжника по ИЛ. Неплатеното условно за ТРИ месеца НЕ се отлага във времето , а се трупа задължение. Поне така ми отговориха от кредиторите - банки и фин. институции!
Моля, да ме извините за граматични /правописни грешки ! Както ЛЕКАРИТЕ пишат неразбираемо, същото е и с други !
tochotocho
Потребител

Мнениеот jhoro » 27 Мар 2020, 12:27

tochotocho написа:Моля, да ме извините за граматични /правописни грешки ! Както ЛЕКАРИТЕ пишат неразбираемо, същото е и с други !

Ок - извинен си! Само мир да има!!!

На въпроса:
tochotocho написа:Каква е правната /юридическа, законова/ финансова рамка !

Каква различна „рамка“ търсиш? Ситуацията е много проста - имаш задължения, но заради „ИзП“ има временен мораториум. Свършва ИзП - живота си продължава.
Помниш ли? „На света има само две сигурни неща - смъртта и данъците (задълженията)."
tochotocho написа:За данък сгради и такса битови отп. СРОКЪТ САМО се удължава, променя от 30 април на 30 юни. Но мога ли да си плащам по посоченото в тримесечия чак до 30 април 2021 без санкци или ще трябва да си платя дължимото най-късно до определения срок през 2020 г.

Без ИзП - ситуацията е:
Чл. 28. (1) Данъкът върху недвижимите имоти се плаща на две равни вноски в следните срокове: до 30 юни и до 31 октомври на годината, за която е дължим.
(2) На предплатилите до 30 април за цялата година се прави отстъпка 5 на сто.

В момента - с ИзП - срока по ал. 2 се променя от 30 април на 30 юни. Само този срок! Другите си остават същите.
Ти ще си платиш когато можеш/искаш, но ...
Чл. 4. (2) Невнесените в срок данъци по този закон се събират заедно с лихвите по Закона за лихвите върху данъци, такси и други подобни държавни вземания. Принудителното събиране се извършва от публични изпълнители по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс или от съдебни изпълнители по реда на Гражданския процесуален кодекс.

Умиране има, отърване - няма!
jhoro
Активен потребител

Мнениеот tochotocho » 29 Мар 2020, 10:56

лесно е да се коментират изяснени факти- както данък сгради и такса битови. Та, въпросът е как ще се процедира с напр. 3 месечен мораториум и неплатени задължение към кредитор? Примера беше мес. погасителна вноска 200 лв. за три месеца натрупани 600 лв. и край на мораториума. ще ми удържат 800 лв. или само 200 лв . За пропуснатите три месеца ще се удължи срока с ТРИ месеца. Това е въпросът ? Ако имате отговор , споделете, Но не търкаляйте известни постановки!
tochotocho
Потребител

Назад към Общи дискусии