начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Изпитателен срок и преназначаване на сходна длъжност

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Изпитателен срок и преназначаване на сходна длъжност

Мнениеот bulgariancitizen » 11 Апр 2020, 02:37

Здравейте, имам следния казус назначен бях на длъжност с срок на изпитание 6 месеца, малко преди да изтече изпитателния период бях освободен и ми бе предложено назначаването на почти сходна длъжност, приех и отново съм с 6 месеца изпитателен срок.
По време на първата си длъжност изпълнявах на 100 процента описанието на втората си сегашна длъжност, което е доказуемо с работните графици, официалните трудови характеристики към договорите на двете длъжности се припокриват на 70 процента.
Въпроса ми е правилно ли е да бъда поставен в срок на изпитване два пъти за дейност която съм извършвал в изпитателен период при един и същ работодател, мога ли да се позова на извършваната дейност по време на първият ми договор.
Предварително ви благодаря за оказаното внимание и време :)
bulgariancitizen
Нов потребител

Re: Изпитателен срок и преназначаване на сходна длъжност

Мнениеот teogeo » 11 Апр 2020, 15:57

bulgariancitizen написа:Здравейте, имам следния казус назначен бях на длъжност с срок на изпитание 6 месеца, малко преди да изтече изпитателния период бях освободен и ми бе предложено назначаването на почти сходна длъжност, приех и отново съм с 6 месеца изпитателен срок.
По време на първата си длъжност изпълнявах на 100 процента описанието на втората си сегашна длъжност, което е доказуемо с работните графици, официалните трудови характеристики към договорите на двете длъжности се припокриват на 70 процента.
Въпроса ми е правилно ли е да бъда поставен в срок на изпитване два пъти за дейност която съм извършвал в изпитателен период при един и същ работодател, мога ли да се позова на извършваната дейност по време на първият ми договор.
Предварително ви благодаря за оказаното внимание и време :)

Не, не може - чл. 70, ал. 5 от КТ.
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот jhoro » 12 Апр 2020, 18:10

teogeo написа:Не, не може - чл. 70, ал. 5 от КТ.

По принцип -. не може, но на практика се прави постоянно!
Чл. 70. (5) За една и съща работа с един и същ работник или служител в едно и също предприятие трудов договор със срок за изпитване може да се сключва само веднъж.

Защото - вида на работа (по ДХ) е едно, а реално извършваната работа - друго.
По подобен начин се заобикаля забраната при съкращаване на щата - уволнява се един работник, а после са назначава друг. На друг щат, но изпълняващ същата работа!
jhoro
Активен потребител

Мнениеот nikodim77 » 13 Апр 2020, 00:00

Здравейте,
Принципно и аз, след прочитът на питането и дадения отговор от teogeo, бях готов да изразя несъгласие с него, тъй като разсъждавах в насока, че следва за съда да вземе превез длъжността по НКПД, респективно ДХ. Но се оказа, че с ВКС сме на отдалечени срещуположни брегове край бурна река. ВКС утвърждава теза – различна от моята и от написаното от jhoro:

По принцип -. не може, но на практика се прави постоянно!Защото - вида на работа (по ДХ) е едно, а реално извършваната работа - друго.
... ...
По подобен начин се заобикаля забраната при съкращаване на щата - уволнява се един работник, а после са назначава друг. На друг щат, но изпълняващ същата работа!

Ето и пример с едно определение на ВКС, в което са цитирани и др съдебни актове по въпроса, оборва моето и jhoro мнения:

Определение №360/28.04.2017 по дело №4730/2016 на ВКС, ГК, III г.о.
Преценката за идентичност на трудовите функции се извършва с оглед естеството на възложената работа - трудовата функция в съществените й права и задължения. Изводът за идентичност не може да се изведе нито само от наименованието на длъжността, нито от механично сравнение на трудовите задължения по длъжностна характеристика. В случаите, когато първоначално изпълняваната от работника/служителя длъжност включва в обема си и трудовите функции на длъжността, на която впоследствие е преназначен, не е налице нова длъжност поради липса на съществено изменение на трудовите задължения. В този случай включването на клауза за срок за изпитване при преназначаването на служителя, е недопустимо и същата клауза е недействителна – чл.74, ал.4 КТ/ в този смисъл решение № 369 от 03.02.2014 г. по гр.дело № 3037/ 2013 г. на ВКС, IV г. о., ГК, постановено по реда на чл.290 ГПК и съставляващо задължителна съдебна практика/.
... ...
Изводите в обжалваното решение не противоречат, а напротив съответстват на цитираната в него и сега от касатора практика на ВКС. Така в р. по гр.д. №4811/14 г. на четвърто г.о. е посочено, че забраната по чл.70, ал.5 КТ е за сключване на повече от един договор със срок за изпитване за една и съща работа, независимо от наименованието на длъжността. При преценка за идентичност на трудовите задължения следва да се изхожда от естеството на работата, от свойствените й задължения, от това има ли съществена разлика в тр. функции с оглед характера и естеството на възложената работа - р. по гр.д. №1561/10 г. на четвърто г.о. Договор със срок за изпитване не може да се сключи за работа / тр. функция/, която работникът вече е изпълнявал при работодателя по окончателен тр. договор – р. по гр.д. №64/11 г. на четвърто г.о. Няма пречка да се сключи тр. договор със срок за изпитване с работник и служител, който вече е работил при същия работодател по първоначален тр. договор, но ако договорът се сключва за нова тр. функция, която работникът не е изпълнявал дотогава при същия работодател – р. по гр.д. №1407/10 г. на четвърто г.о.

И така, горното потвърждава отговорът на teogeo... :roll:
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот jhoro » 13 Апр 2020, 00:33

nikodim77 - добре цитирате, и вече казах, че от юридическа гледна точка е рака.
Но ба практика - когато работодателят „извива ръцете” на работника, а последния не си търси правата … резултата е негативен. Нито ИТ, нито съда могат да направят нещо, ако не бъдат сезирани.
Нагледал съм се, йак - доброЗорно се пилат „молби” за отпуск, за преназначаване на 4 часа, как се работи по 2 последователни смени или без 12 часова междудневна почивка.
jhoro
Активен потребител

Назад към Трудово право