начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

Местни данъци и такси - данък сгради

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Местни данъци и такси - данък сгради

Мнениеот edj_bg » 16 Сеп 2020, 10:07

Какъв е дължимият данък, ако едно жилище има двама собственика, но за единия то е основно? Според чл.25 на закона за местни данъци и такси "За имот, който е основно жилище, данъкът се дължи с 50 на сто намаление." Това намаление за данъка на целия имот ли важи или само за данъка, който трябва да плати собственикът, за когото жилището е основно?
edj_bg
Нов потребител

Re: Местни данъци и такси - данък сгради

Мнениеот jhoro » 16 Сеп 2020, 10:57

Здравейте!
Всеки съсобственик е собственик на дял от целия имот. Данъчната оценка на този дял е пропорционална част от оценката на целия имот.
Персоналния данък за всеки съсобственик се изчислява според оценката на неговия дял.
И само за съсобственик, за който имота е „първо жилище” се прилага отстъпка 1/2.
edj_bg написа:Това намаление за данъка … важи само за данъка, който трябва да плати собственикът, за когото жилището е основно?

Да!.
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител

Мнениеот edj_bg » 16 Сеп 2020, 20:18

Благодаря!
edj_bg
Нов потребител

Мнениеот todorst » 25 Сеп 2021, 21:02

това са данъчни тъпизми! съгласно данъчните "закони " ако е недвижим имот се прилага пропорционалност при съсобственост- съпружеска обикновено по 50 %. При движима собственост/автомобил / това не се прилага. Напр. автомобилът е съпружеска съсобственост по 50% за всеки от съпрузите. Автомобилът е 200 к.с, т.е. по 100 к.с. за всеки от съпрузите - пропорционалност както при недвижимия имот. ДА ама НЕ ! От общината казват - автомобилът е едно цяло неделимо. и затова не се прилага въпросния чл. Та, апартамента да не би да не е едно цяло.
todorst
Потребител

Мнениеот TheOldMan » 02 Окт 2021, 00:40

Тодоре, с автомобила е точно като с апартамента. Един 4 стаен много рядко е на цената на 2 двустайни, нали?
Наполовина се дели задължението да плащаш данък, не вещта. Данъка е определен за целия имот, и след това данъка, а не имота се дели.

Моята кола е съобственост с жената, ама само аз съм освободен от плащане на данък, щот съм инвалид. Това не значи, че данъчната оценка на колата е наполовина, или конете са й наполовина.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот guest1 » 02 Окт 2021, 10:35

Тодоре, Тодоре дърто магаре!(народна песен).
TheOldMan е прав. Освен това - защо намесваш съпружеска съсобственост?
Автора казва само
edj_bg написа:... едно жилище има двама собственика, но за единия то е основно?

Двама може да имат родствена връзка, но по друга линия (примерно - родител и дете), но може и да нямат никаква.

Четейки „Допълнителните разпоредби“ на ЗМДТ - как я виждаш хипотезата - съпружеска съсобственост и само за единия съпруг жилището е основно?
§ 1. По смисъла на този закон:
2. „Основно жилище" е имотът, който служи за задоволяване на жилищните нужди на гражданина и членовете на неговото семейство през преобладаващата част от годината.
3. „Семейство" са съпрузите, както и ненавършилите пълнолетие техни деца, които не са в брак.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот todorst » 03 Окт 2021, 18:42

Виждам я нормално. апартамента напр. е 4 стаен. Като съпружеска съсобственонст е 50 на 50 % ИДЕАЛНИ ЧАСТИ. ИДЕАЛНИ ЧАСТи! Напр. в кухнята коя част е на съпругата и коя е моя. Това са идеални части. Значи апартаментът от 100 % ид.части е наполовина собственост на съпругата ми и тя ползва право на основно жилище. Ха сега същото е и с автомобила това са напр. 200 кс , 50 % са на съпругата ми и тя е инвалид и трябва да ползва облекчения. Тя е собственица САМО на 1/2 от автомобила, както и за апартамента. При недвижима собственост облекченията се ползват ,до процента на собственост ,но при движима /автомобил / не се ползват Що за демокрация

нормалното е както за недвижима, така и за движима съсобственост да е еднакво ! Нали така бе ПЕШО!от Харвард, Окръг Горубляне !
todorst
Потребител

Мнениеот TheOldMan » 03 Окт 2021, 23:39

Ми продаваш автомобила 200 коня и взимаш 2 малолитражки по 100 коня - една за теб и една за жената.
Всъщност не разбирам какъв ти е проблема? Искаш да изкараш един автомобил 200 коня като два по 100 коня, щото сумата от двата данъка е по-малка от данъка на цялата кола ли? Е как да стане...
Ти кат се качиш в колата, ползваш всичките 200 коня, нали, не само половината... за което си и плащаш.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот guest1 » 04 Окт 2021, 07:55

TheOldMan написа:Ми продаваш автомобила 200 коня и взимаш 2 малолитражки по 100 коня - една за теб и една за жената.

Само едно не съм съгласен - малолитражките са с по 60-70, а не 100 коня. Значи - може да вземе 3!
За другото си прав, но защо обясняваш?
В другата тема, Тодор каза „завършил съм 1966 г”. Тоест - той е роден около 1940-та година и е минал 80. Възраст, в която деменциите са често явление.

И на двамата пожелавам - Приятен ден и усмихната седмица!
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот todorst » 07 Окт 2021, 21:38

Жоре, да търсиш, намираш противоречия в законодателство, правилници, наредби и т.н не е ДЕМЕ......
todorst
Потребител

Назад към Данъчно право