- Дата и час: 22 Ное 2024, 01:03 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
давност на вземане
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
давност на вземане
Съгласно законовите разпоредби давността на едно вземане се прекъсва с предприемане на принудително действие по изп. дело - напр. опис, възбрана и т.н., след което започва да тече нова давност. Ако, обаче, след изпълнителното действие, са започнали ежемесечно да пристигат по сметката на ЧСИ парични средства за 6 месеца, то новият давностен срок откога започва да се изчислява - от датата на изп.действие, или от датата на последното събиране на част от вземането?
- milen101
- Младши потребител
Re: давност на вземане
От деня - в който е пристигнало последното плащане, евентуално - от удовлетворяване на взискателя.
Новата давност започва да тече оттогава.
Но трябва да липсват 5 години каквито и да било действия.
Новата давност започва да тече оттогава.
Но трябва да липсват 5 години каквито и да било действия.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Благодаря.
Нормално и логично е да бъде така.
Нормално и логично е да бъде така.
- milen101
- Младши потребител
milen101 написа:Ако, обаче, след изпълнителното действие, са започнали ежемесечно да пристигат по сметката на ЧСИ парични средства за 6 месеца, то новият давностен срок откога започва да се изчислява - от датата на изп.действие, или от датата на последното събиране на част от вземането?
Саво да добавя.
Ако едно задължение се погасява на части, то за всяка част (вноска) си има отделни срокове. За падеж, просрочие, изискуемост, давност ...
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“
Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
- guest1
- Активен потребител
Поставеният въпрос всъщност не е никак лесен и предизвиква много спорове в съдебната практика.
Съгласно Тълкувателно решение № 4 от 14.10.2022 г. по тълкувателно дело № 4/2019 г. на ВКС, ОСГТК:
Съгласно Решение № 225 от 26.03.2013 г. по търговско дело № 145/2013 г. на ВКС, ТК, II т.о.:
По мое мнение само по себе си плащането на някои вноски не представлява признание на целия дълг, а само на платените вноски.
Що се отнася до въпроса от кой момент започва да тече давността има налице висящо тълкувателно дело № 3/2023 г. по описа на ОСГТК на ВКС по въпроса:
Моето лично мнение е, че давноста започва да тече от настъпване на изискуемостта на целия дълг.
Съгласно Тълкувателно решение № 4 от 14.10.2022 г. по тълкувателно дело № 4/2019 г. на ВКС, ОСГТК:
Признаването на вземането по смисъла на чл. 116, б. „а“ ЗЗД следва да се отнася до съществуването на самото задължение, а не само до наличието на фактите, от които произхожда. Същото следва да бъде направено, след като е започнала да тече погасителната давност и преди нейното изтичане. То може да бъде обективирано изрично (макар и без изискване за форма) или чрез конклудентни действия, но следва да бъде ясно и недвусмислено изявление на длъжника за наличие на конкретен дълг към момента на извършването му.
Съгласно Решение № 225 от 26.03.2013 г. по търговско дело № 145/2013 г. на ВКС, ТК, II т.о.:
плащането на помесечно дължимо възнаграждение /периодично задължение/ за определен период /периоди/ от съществуването на облигационното правоотношение не съставлява признание по смисъла на чл. 116, б. „а” от ЗЗД за дължимостта му и за останалите периоди от същото, предхождащи или следващи периода на платеното повтарящо се задължение, съответно не съставлява основание за прекъсване погасителната давност за същите, на основание чл.116, б. „а”, вр. с чл.111, б. „в” от ЗЗД.
По мое мнение само по себе си плащането на някои вноски не представлява признание на целия дълг, а само на платените вноски.
Що се отнася до въпроса от кой момент започва да тече давността има налице висящо тълкувателно дело № 3/2023 г. по описа на ОСГТК на ВКС по въпроса:
При уговорено погасяване на главното задължение на отделни погасителни вноски с различни падежи, откога тече съгласно чл. 114 ЗЗД давностният срок за главницата и/или за възнаградителните лихви - от датата на падежа за всяка вноска или от настъпване на изискуемостта на целия дълг, включително в хипотеза на предсрочна изискуемост?
Моето лично мнение е, че давноста започва да тече от настъпване на изискуемостта на целия дълг.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
https://www.16personalities.com/infj-personality
- kalahan2008
- Активен потребител
Аз по-скоро се чудя дали може да се постави въпросът дали постъпването на сума по запора не е един вид принудително действие, част от налагането на запора. Макар че ТР не звучи така.
За доброволното плащане и аз твърдо мисля, че не е признаване на неплатения остатък само по себе си, и не прекъсва давността за него.
По другия въпрос - той не е поставен от автора на темата - ми се струва, че от всеки отделен падеж.
За доброволното плащане и аз твърдо мисля, че не е признаване на неплатения остатък само по себе си, и не прекъсва давността за него.
По другия въпрос - той не е поставен от автора на темата - ми се струва, че от всеки отделен падеж.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
Здравейте,
Въпросът ми е свързан с банкова сметка, в една от големите банки в България. Сметката е открита 2007г. и ползван до 2010г., от 2011г. няма никакво движение по нея, тогава нямаше такси обслужване и така си остна незакрита до днес. Към днешна дата ако се наложи да работя с тази банка, веднага ще ми начислят такси обслужване на сметката. Може ли да се реагира по някакъв начин и какъв е реда по закриване на сметката без излишнни плащания /такси- обслужване/ ? Мога ли да се възползвам от закона за давността?
Въпросът ми е свързан с банкова сметка, в една от големите банки в България. Сметката е открита 2007г. и ползван до 2010г., от 2011г. няма никакво движение по нея, тогава нямаше такси обслужване и така си остна незакрита до днес. Към днешна дата ако се наложи да работя с тази банка, веднага ще ми начислят такси обслужване на сметката. Може ли да се реагира по някакъв начин и какъв е реда по закриване на сметката без излишнни плащания /такси- обслужване/ ? Мога ли да се възползвам от закона за давността?
- mirchewa
- Нов потребител
Здравейте, г-жо Мирчева,
банковите такси заплащани ежемесечно са с три годишна давност. Така че каквото и да става, банката няма правно основание да начисли такси за по-дълъг период.
НО!!! Миналата година банките приеха нови общи правила. Та в тях е описано при какви случаи сметката се закрива служебно. При повечето от тях е при налагане на запор, липса на наличност за период над 6 месеца и ... не ги помня всичките.
Идете на сайта на банката и отворете Общи условия. Намерете условията за закриване на банкова сметка.
После .. пишете едно любезно писмо по електронната поща води ли се на Ваше име активна банкова сметка.
Да Ви кажа честно, ако от 2011 г. не е имало движение и наличност, тази сметка е закрита много отдавна, но си питайте.
Миналата година (2022 г) имах случай: една банка закри активна банкова сметка, въпреки, че имаше неплатени суми по месечно обслужване, защото НАП са наложи запор по сметката (2017 г.) и през последните 6 месеца не е имало движение и наличности на парични средства по нея.
Клиентът ми не протестира никак, че банката му е закрила сметката без да го уведоми, защото си отвори друга сметка в друга банка, която сега не е под запор.
ДА, публ. изпълнител ако иска винаги може да наложи запор и на тази ..., но и клиентът ми почти се е издължил и от НАП са го оставили да "диша".
Сега идват нови "пресни-росни" случаи на длъжници към фиска.
Та така ...
ПП
С изумление виждам в ЕПЕП колко много дела има за отказ от наследство ... направо лавина!
банковите такси заплащани ежемесечно са с три годишна давност. Така че каквото и да става, банката няма правно основание да начисли такси за по-дълъг период.
НО!!! Миналата година банките приеха нови общи правила. Та в тях е описано при какви случаи сметката се закрива служебно. При повечето от тях е при налагане на запор, липса на наличност за период над 6 месеца и ... не ги помня всичките.
Идете на сайта на банката и отворете Общи условия. Намерете условията за закриване на банкова сметка.
После .. пишете едно любезно писмо по електронната поща води ли се на Ваше име активна банкова сметка.
Да Ви кажа честно, ако от 2011 г. не е имало движение и наличност, тази сметка е закрита много отдавна, но си питайте.
Миналата година (2022 г) имах случай: една банка закри активна банкова сметка, въпреки, че имаше неплатени суми по месечно обслужване, защото НАП са наложи запор по сметката (2017 г.) и през последните 6 месеца не е имало движение и наличности на парични средства по нея.
Клиентът ми не протестира никак, че банката му е закрила сметката без да го уведоми, защото си отвори друга сметка в друга банка, която сега не е под запор.
ДА, публ. изпълнител ако иска винаги може да наложи запор и на тази ..., но и клиентът ми почти се е издължил и от НАП са го оставили да "диша".
Сега идват нови "пресни-росни" случаи на длъжници към фиска.
Та така ...
ПП
С изумление виждам в ЕПЕП колко много дела има за отказ от наследство ... направо лавина!
- ironhorse
- Младши потребител
mirchewa написа:Здравейте,
Една корекция.
Няма да ви ги начислят сега - таксите са начислявани за всеки период. Ако в сметката е имало наличност - вземано е от там. Ако ли не - заради тези такси, сметката е „на минус“!
Проверете на място, дали изобщо съществува или е закрита служебно.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
- guest1
- Активен потребител
благодаря за бързия и точен отговор!
Желая успешен и ползотворен ден!
Желая успешен и ползотворен ден!
- mirchewa
- Нов потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|