Здравейте,
Казусът е следният: държавен орган се е снабдил с ИЛ за разноски, докато ФЛ има ИЛ срещу държавния орган за по-голямо парично задължение. При предоставяне на ИЛ от ФЛ на държавния орган по чл. 519 ГПК, държавния орган решава да прихване по чл. 103 ЗЗД, без към този момент да има изпълнително производство пред ДСИ/ЧСИ срещу ФЛ. Оригинал на ИЛ не е връчен на ФЛ, както и производството не е пред съдебен изпълнител, изглежда, че ФЛ не може да се ползва от защитата срещу действия/бездействия на ЧСИ/ДСИ по чл. 435 и сл. ГПК ... Каква защита срещу неправомерно прихващане може да ползва ФЛ?
Благодаря на всички заели се с главоблъсканицата предварително!
- Дата и час: 21 Ное 2024, 23:43 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
държавен орган изпълнителен лист прихващане
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
12 мнения
• Страница 1 от 1
държавен орган изпълнителен лист прихващане
и аз какво ли знам ...
- joansnow
- Нов потребител
Re: държавен орган изпълнителен лист прихващане
В този случай неправомерно прихващане няма. Държавният орган даже е направил добро - вместо да образува изпълнително дело и да обремени ФЛ с разноски, му е спестил тези "разходи".
- bvoykov
- Потребител
притеснителното е, че изпълнителния лист не е предявен на ФЛ, т.е. във всеки следващ момент, държавния орган може да претендира по него ...
и аз какво ли знам ...
- joansnow
- Нов потребител
Държавният орган може да претендира чрез изпълнително дело. Ако такова бъде образувано, има защита в изпълнителния процес. Може да се направи искане да се прекрати изпълнителното дело поради плащане, като бъдат представени съответно доказателствата за получената сума и как тя е по-малко от реално присъдената по делото именно заради прихващането. След това ще поискате разноските по делото да бъдат възложени изцяло на взискатлея, защото не сте ставал повод за образуване на изпълнителното производство и воаля.
Впрочем, държавният орган едва ли ще се занимава да прави такива "уйдурми".
Впрочем, държавният орган едва ли ще се занимава да прави такива "уйдурми".
- bvoykov
- Потребител
Както биха казали в някой сериал - "не го познавате" тоя държавен орган на какви "уйдурми" е способен , пък и да не Ви се налага да разбирате. Благодаря Ви за разсъжденията, ще се смиря (засега ) Хубава седмица!
и аз какво ли знам ...
- joansnow
- Нов потребител
joansnow написа:притеснителното е, че изпълнителния лист не е предявен на ФЛ, т.е. във всеки следващ момент, държавния орган може да претендира по него ...
След като е държавен орган, значи има имаме издаден Акт за прихващане, което и Ви е гаранцията, че вече няма да Ви търсят парите
- dimist
- Потребител
dimist написа:joansnow написа:притеснителното е, че изпълнителния лист не е предявен на ФЛ, т.е. във всеки следващ момент, държавния орган може да претендира по него ...
След като е държавен орган, значи има имаме издаден Акт за прихващане, което и Ви е гаранцията, че вече няма да Ви търсят парите
Ами не, поне не ми е известно да е издаден такъв акт…
и аз какво ли знам ...
- joansnow
- Нов потребител
joansnow написа:Каква защита срещу неправомерно прихващане може да ползва ФЛ?
И в какво точно се изразява неправомерността на прихващането?
Ако двете страни имат насрещни изискуеми вземания и вземането на държавния орган не е публично, прихващането е законосъобразно. Подозирам, че насрещните вземания са за разноски, т.е. частни вземания.
Щом има издадени ИЛ, значи най-вероятно насрещните вземания са изискуеми.
Няма никакво значение дали ИЛ на държавния орган е предявен на длъжника-ФЛ, дали има образувано изп. дело при съдебен изпълнител и т.н. - вземането не произтича от изп. лист, а от осъдителното решение/определение.
Само ако вземането на държавния орган е публично, тогава законът забранява да се извършва прихващане.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
- kalahan2008
- Активен потребител
joansnow написа:dimist написа:joansnow написа:притеснителното е, че изпълнителния лист не е предявен на ФЛ, т.е. във всеки следващ момент, държавния орган може да претендира по него ...
Ами не, поне не ми е известно да е издаден такъв акт…
Е нали държавният орган бил прихванал? Колегата едва ли има предвид акт за прихващане на публични вземания по ДОПК, а самия административен акт, с който държавният орган е взел решение да прихване насрещните вземания.
- kalahan2008
- Активен потребител
След като е държавен орган, значи има имаме издаден Акт за прихващане, което и Ви е гаранцията, че вече няма да Ви търсят парите[/quote]
Ами не, поне не ми е известно да е издаден такъв акт…[/quote]
Е нали държавният орган бил прихванал? Колегата едва ли има предвид акт за прихващане на публични вземания по ДОПК, а самия административен акт, с който държавният орган е взел решение да прихване насрещните вземания.[/quote]
Прихванал с кратко изречение в бордерото, без да споменава за какъвто и да било акт
Ами не, поне не ми е известно да е издаден такъв акт…[/quote]
Е нали държавният орган бил прихванал? Колегата едва ли има предвид акт за прихващане на публични вземания по ДОПК, а самия административен акт, с който държавният орган е взел решение да прихване насрещните вземания.[/quote]
Прихванал с кратко изречение в бордерото, без да споменава за какъвто и да било акт
и аз какво ли знам ...
- joansnow
- Нов потребител
joansnow написа:Прихванал с кратко изречение в бордерото, без да споменава за какъвто и да било акт
По всичко личи, че не сте наясно какво представлява индивидуален административен акт, в кои случаи има задължителни реквизити и форма и как се обективира. Шом смятате, че няма "акт" - добре, Ваша си работа. Не виждам обаче какво точно Ви притеснява, може би сте смятал да не плащате на държавния орган неговите разноски, а само Вие да си вземете Вашите разноски. И така да "прецакате" държавата. И сега се ядосвате, че не е минал "номерът". Не виждам какво друго може да е.
- kalahan2008
- Активен потребител
kalahan2008 написа:joansnow написа:Прихванал с кратко изречение в бордерото, без да споменава за какъвто и да било акт
По всичко личи, че не сте наясно какво представлява индивидуален административен акт, в кои случаи има задължителни реквизити и форма и как се обективира. Шом смятате, че няма "акт" - добре, Ваша си работа. Не виждам обаче какво точно Ви притеснява, може би сте смятал да не плащате на държавния орган неговите разноски, а само Вие да си вземете Вашите разноски. И така да "прецакате" държавата. И сега се ядосвате, че не е минал "номерът". Не виждам какво друго може да е.
Всеки е свободен да има собствено мнение. Благодаря за Вашето споделено.
и аз какво ли знам ...
- joansnow
- Нов потребител
12 мнения
• Страница 1 от 1
|
|